Menu
RSS

ЧИСТКА КЛИНТОНИСТА У СРБИЈИ?

sasaradulovicpadavladaБРАНКО РАДУН

Ефекат параламентарних избора био би изузетан – одлазак српских клинтониста у политичку пензију


Јануар мења све. Доласком Доналда Трампа на место председника САД много шта ће се променити у америчкој политици – људи и приоритети, савезници и ривали. Нама је од виталног значаја то што ће се ресетовати односи са Русијом са настојањем да се поставе на нове прагматичне основе уместо клинтоновске антируске хистерије Обамине администрације. Са друге стране, Kина постаје америкки ривал број један, пре свега економски. На крају, ЕУ губи значај а Немачка се Меркеловом постаје последњи бастион неолибералног клинтонизма.

Србија је много пропатила под клинтонистима и 90-тих и после 2000-тих. Но постмилошевићевске политичке и медијске елите су у великој мери селектоване и формирана од стране клинтониста. Неки од њених припадника су клинтонисти од уверења, а други јер је то био начин да успеју по оној народној „ој, Турчине, од невоље куме“. Но, било како било, ово је објашњење за перверзну појаву да су српски медији били преплављени онима који су срамотно навијали за Хилари иако су нас клинтоновци бомбардовали 1999. Неко је навијао из уверења, а неко из користи које има од везе са клинтоновским естаблишментом обамине администрације и сорошевског НВО сектора.

klintonistiУ Америци су од Трампове инаугурације клинтоновци прошлост, но они ће остати присутни у Европи, па и у Србији. То видимо по штетној кампањи која се води против новог америчког председника у медијима који важе за западне и либералне. Ту кампању воде они исти који воде кампању против Русије или против српског национализма. На политичкој сцени клинтониста има и у владајућој коалицији а доминирају у оном што се одазива на проевропска опозиција. Евентуални парламентарни избори који би ишли уз председничке донели би чистку клинтоноваца на политичкој сцени. Без обзира на мотиве за расписивање параламентарних избора од стране власти (да помогну свог кандидата на председничким изборима), њихов ефекат би био изузетан – одлазак српских клинтониста у политичку пензију. При томе се довољно подсетити како су, уз притисак западних амбасада, домаћи клинтонисти угурани у парламент. Тим рашчишћавањем политичке сцене – где би се из арене избацили они који имају један или два процента подршке грађана а који се представљају као „фактор” – би се после Брегзита и победе Трампа десила још једна победа која враћа наду Србији.


Видовдан

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.