Menu
RSS

ПРИПРЕМАНИ НАСТАВАК ИЗБОРА

beogradprotest201712ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Нека се СНС не уљуљкује Вучићевом убедљивом победом, јер овима што праве уличне перформансе избори нису битни


Писао сам непосредно пред председничке изборе да они опозицију суштински не занимају. Да су опозиционе кандидате ти избори занимали, понудили би макар какву политичку платформу. Кампања коју су водили била је политика без политике. Самим тим они немају право да се љуте због изборне катастрофе коју су доживели, јер, када људима не нудиш ништа, на изборима можеш да очекујеш исто толико ништа.

Опозиционе кандидате занимао је постизборни процес, и за то су се једино и припремали. Резултат им је био важан само у сегменту да Вучића доведу у позицију да евентуално буде на ивици да ли ће прећи фамозних 50 процената подршке. Да је та подршка била 50,5 или 51 проценат, исто вече би упали у Републичку изборну комисију и спалили сав материјал. Пошто је подршка од 55 процената ипак била надмоћна и пошто су они заиста доживели тотали фијаско, онда су морали да сачекају један дан да им спонзори и планери дефинишу како да се понашају по плану Б.

План Б је заклањање иза омладине, чак и средњошколске, што је срамно. Као што су водили кампању по принципу „политика без политике“, тако су и сада предузели корак да протестују зато што нису задовољни изборним резултатом, што је крајње оригиналан разлог у негативном контексту, јер тако нешто у цивилизованом свету се сматра најгорим примитивизмом. Воља народа је воља Бога, која се мора поштовати, те самим тим иживљавање мањине над већином зато што је мањина поражена на изборима представља најгору одвратност, па чак и насиље.

Иначе, у спонтаност нисам никад веровао, па самим тим у неформална окупљања преко друштвених мрежа у више градова по Србији, са све припремљеним пропагандним материјалом и координисањем кретања колоне ка унапред одређеним циљевима, не могу да поверујем ни сада. Оно што видим на тим протестима је одлична обученост и унапред припремљена задужења за сваког активисту. Немам проблем с тим, само чему фолирање. Све је ово било припремано без обзира на исход избора. Свестан сам да ће трајати у континуитету, јер многима стабилна Србија није у интересу.

Колорит ликова који излазе на протесте је занимљив. Има ту симпатизера „десног сектора“ и украјнског Мајдана, анархиста, екстремних либерала, оних које ништа не занима осим провода… Има и некадашњих припадника подземља, који су ваљда сада напрасно одлучили да буду студенти, пропалих политичких лидера, има ту свега и свачега, само политике нема. Зато то и јесте опасно, јер, када нема политике, руководи те мржња, а она доводи до хаоса.

Као грађанин ове земље, апелујем на државу да ми омогући слободу кретања центром Београда, јер сам гласао за мир и стабилност. Нико нема право да ми то ускраћује. Нека демонстрира свако колико хоће, али у складу са законом. Скуп мора да буде пријављен, мора да се зна организатор и мора маршута да се одреди. Мањина нема право да малтретира већину и држава ту мора на делу да се покаже.

beogradprotest201711Што се тиче странке којој припадам, нека се не уљуљкује у Вучићеву убедљиву победу, јер овима што праве уличне перформансе избори нису битни. Ово што се ради на улицама наших градова је заиста опасно и што се пре то схвати и припреми стратегија за одбрану од насилних обојених револуција, а три године уназад пишем и говорим о овим припремама, шансе да у држави остане мир и стабилност биће веће.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.