Menu
RSS

У МАКЕДОНИЈИ СУ СРБИ ПОНОВО ЗА СВЕ КРИВИ

ivanstoilkovic00ИВАН СТОИЛКОВИЋ

Крајње време да збијемо редове, ставимо тачку на импровизације и установимо принципе за одбрану српског народа у региону

Судбина српског народа у Македонији зависиће од наше досадашње и будуће способности да одредимо основна начела националне политике и успоставимо национално јединство за њено остварење.

Али позиција Срба Македонији у односу на Србе у региону данас је мало незавиднија, јер су се у овој држави на мала врата вратиле „деведесете”. Тако Македонија нажалост, као и 90-тих година прошлог века, поново постаје сигурна кућа за сваки антисрпски гест и акцију – раме уз раме са Загребом и Тираном, олакшавајући на тај начин преузимање и учвршћивање своје намесничке власти и извршавајући преузете обавезе према својим покровитељима.

То је ситуација у којој, шта год да урадите, а поготово ако је лоше, онда је најлакше да се оправдате позивањем на Србе и „испеглате” грешке сопствене политике.

Проблем је настао са Тиранском платформом, око које се окупила садашња владајућа коалиција. Наша политичка оцена била је да је Тиранска платформа изузетно озбиљна подршка пројекту „велике Албаније“, који у суштини јесте језгро антисрпске политике Запада на Балкану. Зато што се управо преко актуелизације албанског питања отвара нови простор за даље политичке притиске на Србе и Србију и изнуђују политички уступци на нашу штету. За нас је поготово био неприхватљив онај део Тиранске платформе који у Собрању Македоније предвиђа усвајање Резолуције о геноциду над Албанцима од 1912. до 1956. године. Генерално, Тиранска платформа нуди систем решења који ће бити у интересу само албанске заједнице у Македонији, а на штету Срба и свих осталих, укључујући саму државу, и она ће само поспешити процес развоја паралелних друштава, до дезинтеграције, иако се добар део јавности труди да по овом питању држи главу у песку.

Срби у Македонији  су у последњих десетак година постали значајан политички чинилац македонског друштва. Нашом заслугом Свети Сава је законом проглашен националним празником Срба Македоније. Такође, законом смо формирали Агенцију за права заједница, изборили се да српски језик буде проглашен службеним у три општине: Куманову, Чучер Сандеву и Старом Нагоричану. Поставили смо споменик Цару Душану у његовој некадашњој престоници, реализовали смо пројекат обнове и заштите споменика на Зебрњаку и веома успешно организовали обележавање сто година Кумановске битке. Повећали смо заступљеност Срба у државним институцијама за више од једне трећине за протеклих пар година.

Као и успехе, исто је тако значајно прибележити и неуспехе. Посебно бих издвојио наш неуспех по питању информисања на српском језику.

У овој фази развоја српског националног корпуса у Македонији и целом региону потребна је институционално организована, сврсисходна и систематска подршка наше отаџбине Србије.

cardusanspomenikskoplje01Крајње време да збијемо редове, ставимо тачку на импровизације и установимо стратешке принципе за одбрану српског народа у региону. Зато би Декларација, коју најављују председници Србије и републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, требало да буде темељ за очување и будућност нашег народа.

Аутор је председник Демократске партије Срба у Македонији. Текст је објав љен у „Политици“ 13. августа 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.