Menu
RSS

КАД БРИТАНСКИ ЛОРДОВИ РАСПРАВЉАЈУ О БОСНИ (ВИДЕО!)

majklrouz09Вишесатна расправа енглеских лордова о судбини БиХ: Треба учинити све да држава опстане


Енглески лордови саветовали су се у суботу са генералом Мајклом Роузом, бившим командантом Унпрофора у Босни и Херцеговини, на који начин Енглеска може да утиче на стабилност у БиХ, ко је главни узрок проблема у земљи и шта би значило да се Република Српска припоји Србији те да ли ће сукоби у земљи поново ескалирати.


Лорд Хауел: Добро дошли, генерале Роуз. Наша пажња окренута је истрази која управо почиње, а фокусирана је на стање на Западном Балкану, укљученост Уједињеног Краљевства у тај регион... Такође, фокус желимо ставити на нову фазу развоја. Ви сте били командант Унпрофораа 1994. и 1995. године. Расцеп и пукотине 90-тих наслеђени су привидним миром. Да ли је тај мир крхак, је ли стваран, хоће ли сукоби поново експлодирати или можемо очекивати мирније раздобље?

Сер Мајкл Роуз: ...Босански рат био је најбруталнији од свих ратова. Мислим да га међународна заједница још није довољно схватила, укључујући и нас, а нису схваћене ни везе које тај рат има са тренутним проблемима које срећемо на Западном Балкану сада... Многи проблеми које данас имамо настали су начином како је тај рат завршен... Извјештаји које данас имамо говоре о порасту ксенофобије, о настављку корупције, што на крају представља доказ да не постоје стандарди управљања које тражи ЕУ. Растући елементи радикализације, посебно међу муслиманима, и неспремност Срба да се прихвате дејтонског сна, који се веже за јединствену нацију – све су то разлози да је земља подељена више него икад. Чак постоји ризик да ће постати пропала земља. Тензије и незадовољства, према мом мишљењу, потичу од Дејтонског споразума, који је, такође према мом мишљењу, изграђен на лажима. То је довело до неправди које и данас имају ефект...

(...)

Лорд Ханеј: Не слажем се у целости са вашом анализом сер Мајкл, али мислим да је сад корисније гледати ка будућности. Такође, мислим да би требало проширити видике не само на БиХ – бивша Југославија није само БиХ мада је БиХ у срцу тих проблема. Желим да вас питам шта је међународна заједница научила из овога, те како може задржати мир у региону? Шта ви мислите, који је пут напред?

lordovirpuzСер Мајкл Роуз: Јасно ја да Британија има стратешки интерес за оно што ће се десити са Западним Балканом. Мислим да нико данас не би пристао на оно што каже позната изрека: ни један се нормалан човек не уплиће у Балкан. Такође, имамо 72 Британца, већином војника који су погинули на западном Балкану од почетка 1990. и желимо показати да се они нису жртвовали без разлога. Моје гледиште да, и поред чињенице да напуштамо ЕУ морамо подржати напоре Уније у наговарању тих земаља да јој приступе, али не само Унији већ и НАТО. Морамо инсистирати на стандардима који су потребни за прикључење ЕУ и НАТО не само у техничким него и у моралном и правосудном смислу. Тренутно, моја највећа брига је изолационистичка политика председника Трампа, као и смањење буџета за Западни Балкан, што би могло оставити вакуум, који би могла попунити Русија.

Лорд Џоплинг: ... Може ли све поново да пукне, па да се нађемо тамо где смо били?

Сер Мајкл Роуз: Мислим да увек постоји шанса за тако нешто. Винстон Черчил је казао да Балкан има толико историје да је немогуће раздвојити историју од садашњости, будући да је оно што се дешава данас базирано на оном што се дешавало у прошлости. На Балкану није важно оно што видите на површини, већ оно што се дешава испод површине... Мислим да је претња да БиХ постане пропала држава заправо велика, посебно ту мислим на босанске Србе, који не пристају на идеју једног ентитета у држави. Наравно, Дејтонски споразум им је дао ту могућност да показују мишиће, и они то раде последњих 20 година, а то им није требало дозволити. Друга претња су џихадисти. Такође, имате распадајућу економију...

Лорд Грокот: Кад говорите о пропалој држави, зар нису основни састојци тога Србија и српска мањина у БиХ? Шта се може урадити да БиХ постане пропала држава. Чини ми се да је немогуће видети Србију, која губи Косово, да прихвати овај status quo?

rouzmladicСер Мајкл Роуз: Има много српског становништва које је незадовољно, које је расељено на простору РС. То нису само они који су дошли из Крајине већ и они који су дошли са Косова. Србија ће радије вршити притисак да РС настави пут у ЕУ него да преузме део српског становништва из овог дела и тиме себи направи проблем. Мислим да је то део игре. Једна од првих лекција које сам научио на Балкану јесте да оно што видиш није -оно што добијеш.  А друга је да они генерално причају лажи, јер имају другачију агенду коју проводе. Дакле, има много игара на које не би требало да реагујемо. Имамо довољно јаких лидера које можемо искористити да спречимо распад Босне и Херцеговине. То је, како сте и сами рекли, незамисливо. Онда бисмо добили хрватски део који би се придружио Хрватској. Европи би остало немогуће, а то је да одржи малу муслиманску државу у средини.

Комплетан разговор лордова и генерала Роуза погледајте овде 


Patria

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.