Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА НОВУ ЈАЛТУ?

leonidivasov11ЛЕОНИД ИВАШОВ

Њени актери актери би били Владимир Путин, Доналд Трамп и Си Ђинпинг


Доналд Трамп је у својим предизборним говорима имао много алузија на рачун Пекинга, које нису биле пријатељске. Међутим, Кина овладава простором помоћу економије и нових тенологија, а још и шири своје идеје. Уопште не дрема. Пекинг је објединио не само друштво унутар граница Кине него и глобалну кинеску дијаспору и у све увео социјализам са кинеским специфичностима, своју културу, дух, традицију и смисао живљења.

Пекинг тврдо и одлучно штити свој фаинансијски систем: више од 90 одсто банкарске сфере је под контролом државе. Трамп им на томе веома завиди. Кинези заштити својих државних тајни, као и банкарском систему, поклањају прворазредну пажњу. Пекинг се истовремено веома интересује за туђе сајбер-тајне, првенствено америчке.

Али Кини рат није потребан. Она осваја свет без једног јединог испаљеног метка, чиме се веома поноси. То је уосталом генерална линија Комунистичке партије Кине и целокупног руководства земље. То је и историјска стратегија кинеске цивилизације.

У теорији геополитичког надметања нема равних Кинезу Сун Цуу иако је он своја дела написао још пре 2.500 година. Његов главни постулат гласи: „Велике шансе има онај ко још пре битке победи претходним прорачуном. Најбоље ратовање је разбити замисли противника, на следећем месту је разбити његову војску“.

Неке његове стратегеме су потпуно примењиве и у савременој геополитици: „Ако нешто можеш, противнику показуј да не можеш... Ако је противник јак, склањај му се; изазивај његов гнев, доведи га у стање растројства; изазови његову умишљеност; ако су му трупе свеже, измори их; ако су сложне, разједини их; нападај га када није спреман, крећи у напад када то не очекује“.

Али шта ће бити са руско-америчким односима? Русији сад такође није до ратовања. Као прво, за рат нисмо спремни. Као друго, ратови никада нису Русији доносили неке нарочите повољности. Чак је и победа у Великом Отаџбинском рату данас готово изгубљена.

За Трампа данашња Русија није супарник ни у економији, ни у технологијама, ни у инфраструктурним пројектима. На војном плану ми такође нисмо претња САД које нас вишеструко превазилазе по класичном наоружању. Код нас је проблем и свеобухватна корупција, јер смо на 131. месту по нивоу борбе против корупције међу 176 земаља (пре годину дана били смо на 119). Плус: постоји моћна пета колона у структурама власти.

Трампу је све то познато. Једино у чему се можемо поредити са Американцима је – нуклеарно наоружање. Зато је Трамп и предложио да се поводом њега договоримо. Мора се имати у виду да ће актуелно америчко руководство са нама водити дијалог са позиција моћне стране, водећи рачуна само о својим интересима.

putintrampsiТако се у суштини држе и кинески другови. Нешто друго не треба ни очекивати. Али Русија може користити тактику испробану поводом Сирије, где је успоставила троугао Москва-Техеран-Анкара. Владимир Путин могао би приликом првог сусрета са Доналдом Трампом предложити састанак руководилаца САД, Кине и Русије на којем би се разговарало о светским проблемима, са „скицирањем“ заједничког програма деловања.


Факти

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.