Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ ТРАМП ПРЕШАО У ПАРТИЈУ РАТА?

trampratПАТРИК БЈУКЕНЕН

Ако не желимо да видимо Америку у још једном блискоисточном рату, треба га зауставити на време. То време је дошло


Гађајући ракетама Томахавк војни аеродром, наш председник – коме је „Америка на првом месту“ – увукао нас је у још један блискоисточни рат, у којем његови земљаци не желе да се боре.

За сада Башар ел Асад не делује уплашено. Уклањајући последице удара, пркосно је наставио са бомбардовањем побуњеника из исте те авио базе у Шајрату, на коју су пале америчке ракете.

Трамп „неће стати овде“, упозорила је у недељу америчка амбасадорка у УН Ники Хејли. „Уколико буде потребе да он (председник) учини више, то ће бити учињено“.

Уколико Трамп не испуни претњу Хејлијеве, јастребови, који га сада подржавају, почеће да га називају „Доналд Обама“.

Али, уколико удари у ратне бубњеве Џона Мекејна, Линдзија Грејема и Марка Рубија и нареди уништење сиријских ваздушних снага, могли бисмо ући у рат не само са ISIS и Ал Каидом већ и Сиријом, Русијом, Ираном и Хезболахом.

Сиријски рат би уништио Трампов мандат. Јесмо ли спремни за то? Како бисмо победили у таквом рату без подизања велике армије и њеног слања назад на Блиски исток?

АКО СЕ ПРЕДСЕДНИК УДРУЖИО СА НЕОКОНИМА...
Још један проблем је то што је Трампов ракетни напад био неуставан. Асад нас није напао или запретио нападом, а Конгрес, као једини орган који има овлашћење да одобри рат против Сирије, то није урадио. Заправо је Конгрес председнику Обами ускратио ту могућност 2013. године.

О чему је Трамп размишљао? Ево како је изгледала његова стратешка рационализација: „Кад убијате невину децу, невине бебе – бебе, мале бебе – хемијским гасом..., то представља прелазак много, много линија иза црвене линије... Тај напад на децу од јуче је оставио велики утисак на мене..., мој став према Сирији и Асаду се веома много променио.“

Два дана касније Трамп је и даље био емотиван: „Предивне бебе су окрутно убијене у том варварском нападу. Ниједно Божје створење никада не би требало да трпи такав хорор“.

Е сад, напад хемијским оружјем је зверство и ратни злочин. Слике малених жртава су срцепарајуће. Али 400.000 људи је погинуло у сиријском грађанском рату, међу којима су хиљаде деце и младих.

Јесу ли њих убијале Асадове снаге? Сигурно да јесу, али то су радили и амерички, руски, израелски и турски авиони и дронови – као и Курди, Иранци, Хезболах, Ал Каида, ISIS, побуњеници које подржава Америка и шиитске милиције.

Асад се бори против побуњеника и џихадиста који би поклали његову алавитску браћу и хришћане у Сирији, баш као што су Копти на Цвети масакрирани у Египту. Због чега је Асад одговорнији за смртне случајеве у Сирији од оних који се боре против њега у настојању да га сврну и убију?

trampkabinet02Јесмо ли сигурни да је Асад лично наредио хемијски напад на цивиле? Јер тако нешто нема смисла. Због чега би Асад, који добија рат уз сазнање да Америка више не захтева његово свргавање, наредио напад хемијским оружјем на децу, који ће сигурно разбеснети Америку, а њему неће донети никакве војне добитке?

Баш као и хемијски напад из 2013, ово личи на операцију лажне заставе (false flag operation) са циљем да Америка уђе у сиријски грађански рат.

Баш као и у већини ратова, први хици су испраћени најгласнијим покличима одобравања. Али, ако се председник удружио са неоконима и партијом рата да нас опет увуче у блискоисточни вртлог, требало би да има на уму да многи од људи који су помогли да буде кандидован и изабран – да би нас држао далеко од непотребних ратова – неће стајати уз њега.

АМЕРИКА НЕМА ВИТАЛНИХ ИНТЕРЕСА У СИРИЈИ
Немамо виталних националних интереса у сиријском грађанском рату. Они који се боре имају циљеве за које сматрају да вреди умрети. За ISIS то је сан о калифату. За Ал Каиду се све своди на истеривање крсташа из Дар ал Ислама (део света у којем су муслимани већина; прим. прев.). За Турке, као и увек, све се своди на Курде.

За Асада је овај рат питање преживљавања и опстанка режима. За Путина се ради о очувању статуса Русије као велике силе и спречавању губитка последње поморске базе на Медитерану. За Иран улог је копнена веза са шиитским савезником Хезболахом. За Хезболах је ово питање спречавања да буде одсечен од шиитског света и изолован у Либану.

Због тога што имају виталне интересе у Сирији, сви они су уложили више крви у овај конфликт него ми. И неће без борбе одустати од својих добитака или циљева у Сирији и на тацни их препустити Американцима.

А, ако ми уђено у рат у Сирији, за шта бисмо се борили? Нови светски поредак? Демократију? Одвајање џамије од државе? Разноликост? Слободу говора за муслиманске јеретике? LGBT права?

Године 2013. велика национална коалиција удружено је наступила и приморала Конгрес да Бараку Обами ускрати право да нас увуче у сиријски рат. Опет смо на тој барикади. После Васкрса нас очекује конгресна битка о истом питању: да ли је председник овлашћен да нас уведе у рат против Асада и његових савезника у Сирији?

sadbliskiistok01Ако након Авганистана, Ирака, Либије и Јемена не желимо да видимо Америку у још једном блискоисточном рату, треба га зауставити на време, пре него што нас у њега увуче партија рата. То време је дошло.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


Patrick J. Buchanan Official Website

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.