Menu
RSS

ТРАМПОВО ТРОЛОВАЊЕ [2]

trampizam01ДМИТРИ ОРЛОВ

Масовни медији мрзе Трампа, али две трећине популације мрзи њих, а та два минуса се претварају у плус који њему иде у корист

За последњи пример биће потребно да удружимо све снаге (call all hands on deck) како бисмо се ухватили укоштац са џиновском ужеглом мртвом лигњом у виду „руског мешања“, која је опрана на палуби док је била заглављена у конопцима, да би се потом некако отпетљала и претурила назад у воду. Три од 17 обавештајних агенција је „са високим степеном сигурности“ саопштило да је било „руског мешања“ у америчке изборе 2016. године. Али имајте на уму да се ту не мисли на целе три агенције, већ на одређене изабране аналитичаре из ових агенција који су били умешани у целу ствар. Међутим, непрекидно се понавља да се ради о 17 агенција. То подсећа на „доказивање понављањем“, које се тако често користи у маркетингу – „девет од 10 стоматолога сматра да би требало десни да мажете изметом бодљикавог прасета ако желите да вам поново нарасту зуби“. Сваки пут кад то чујете, звучи све мање и мање бесмислено, да бисте на крају коначно попустили и кренули да гуглате „измет бодљикавог прасета“.

Ево га релевантно питање – да ли Сунце излази на западу? Сигуран сам да би се неки тролови сложили (због тога што су тролови), али нема разлога да се гласа о овом питању, јер је утврђена чињеница да Сунце излази на истоку. Али „руско мешање“ није чињеница него мишљење; могли бисте да помислите да је оно стављено на гласање пред свих 17 обавештајних агенција, од којих су три одговориле са „да“, али заправо остале нису ни биле консултоване. У сваком случају, ако верујете мишљењу америчких обавештајних агенција, можда ћете бити заинтересовани да потражите ирачко оружје за масовно уништење.

ЗЕМЉА У ОБЛАКУ ДИМА
Све то је доста забавно, али чак и овај ниво дискурса је ван домашаја већине Американаца, због немогућности да им одржи пажњу. Просечан сегмент у информативној емисији траје мање од једног минута; просечан јутјуб видео мање од четири. Сегменти телевизијских емисија су на првом месту; њихово трајање између два блока реклама иде до седам минута. То чини да иоле сложена и нијансирана полемика остане ван домашаја већине Американаца. А није ни да би такве полемике имале Бог зна какав ефекат због краткотрајног памћења многих Американаца.

Данас је већи део земље већину времена пијан, дрогиран или обоје. Цела земља функционише у облаку дима марихуане, а они који раде физичке послове често се, да би издржали, ослањају на метамфетамине. Много људи користи опијате; САД имају пет одсто светске популације, али конзумирају 80 одсто светских опијата. Све то се надовезује на дугогодишње ендемско пијанство. Али марихуана је нарочито важна у овом случају.

Канабиноиди и канабиноидни рецептори у мозгу имају посебну функцију: да бришу меморију. Конкретно, они се производе у мозгу жена након рођења детета. Природа на тај начин чини да оне забораве на ужасне порођајне болове, јер би у супротном могле изгубити вољу да икада више затрудне. У данашњим САД марихуана помаже милионима људи да забораве ужасну бол из њихових опустелих живота, помажући им на тај начин да преживе наредни дан. То значи да они поводом исте теме могу бити троловани изнова и изнова, а, будући да су сваки пут као tabula rasa, њихове реакције никад не варирају. То значи да се тролерске технике могу бесконачно пута понављати и да су спектакуларно ефикасне.

trampzastavaУ тим условима Трамп је савршен. Он је шоумен и прво лице ријалити програма. Реалност је болна, а то се најлакше заборавља конзумирањем великих количина било чега што вама одговара, а ријалити емисије су забавне за гледање. Трамп је савршен трол и веома је вешт у троловању масовних медија. Они га мрзе, али две трећине популације мрзи масовне медије, а та два минуса се претварају у плус који њему иде у корист. Његов омиљени начин комуникације са јавношћу је твитовање – њиме се заобилазе масовни медији, а због ограничења дужине на 140 карактера тешко да ће исцрпети пажњу чак и најтежих зависника од телевизије, интернета и дроге међу његовом публиком. Он је веома прилагођен једноставној популарној култури и антиинтелектуалној атмосфери која преовлађује међу његовим бирачима. То је разлог што се у јавним обраћањима овај дипломац са Вартона пажљиво држи вокабулара детета из 8. разреда, уз промишљену употребу псовки. Кад он „ухвати Америку за пичку“ (pussy), он једнима издаје ратни поклич, а друге тролује.

КОНКРЕТНО И АДЕКВАТНО
Али то је само Трампова јавна личност, захваљујући којој је остварио лагану изборну победу и која му сада омогућује да противнике трајно држи у раскораку, а присталице забављене чак и док животни услови широм земље настављају незаустављиво да падају. Да бих описао какав је он стварно, упомоћ ћу позвати Путина:

„Трамп телевизионный очень сильно отличается от реального человека. Он конкретный абсолютно, адекватно воспринимает собеседника, быстро достаточно анализирует, быстро отвечает на поставленные вопросы либо на возникающие в ходе дискуссии какие-то новые элементы.“ (Телевизијски Трамп се веома много разликује од стварне личности. Он је крајње конкретан, адекватно процењује саговорника, довољно брзо анализира, брзо одговара на питања која су му постављена или на било које нове елементе који се појављују током разговора.“

Речи исписане болдованим словима имају специфично значење на руском. „Конкретан“ значи да његов говор има акциони карактер; да се састоји од говорних поступака који на одређени начин утичу на стање у свету. „Адекватно“ не значи тек „довољно добро“, јер су у Русији стандарди адекватности за некога на овом нивоу веома високи. Очигледно је да ова два човека могу сарађивати заједно у „бомбашкој јединици“ и спречити да планета експлодира.

Стога је то један проблем мање за свет, па бисмо сви могли да одахнемо с олакшањем. Наравно, САД имају мноштво других проблема. Вашингтонски естаблишмент је више зао него неспособан; то је његова суштина: ако „исушите мочвару“ остаће празан џиновски кратер који ће се неизбежно напунити новим отпадним водама. Национални медији су сада корисни само као Трампови мамци за троловање. Функционисање нације претворено је у широки асортиман рекета – у образовању, здравственој нези, стамбеној политици, војсци... Плус што су сви истовремено максимално бесни и дрогирани. Сумњам да Трамп или било ко други могу то да поправе. То су све стварне неприлике (predicaments), а не тек проблеми који би требало да буду решени.

Русија такође има тај проблем. Конкретно, изражен је недостатак високо квалитетног сира. Овог викенда путујем у Русију, а следећи задатак на мојој листи – након што завршим овај есеј – је да купим нешто високо квалитетног сира. Волео бих кад би се Путин позабавио овим питањем.

putinvaldaj201505Владимире Владимировичу, где је сир?

Крај

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Russia Insider

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.