Menu
RSS

ВЕЛИКЕ ЛАЖИ НАЈАВЉУЈУ НОВЕ ГАСНЕ РАТОВЕ

sdf01Ф. ВИЛИЈАМ ЕНДГАЛ

Због успеха Асада, битка се претвара у директно руско-америчко одмеравање снага, нешто што не доприноси светском миру

Већина наслова у западним медијима последњих дана поздравила је ослобађање великих поља природног гаса широм сиријске провинције Деир ез Зор, са закључком да је то била победа Сирије. Типични наслови звучали су отприлике овако – Сиријске демократске снаге повратиле су контролу над гасним пољима од ISIS. Требало би обратити пажњу на реч „повратиле“, којим се имплицира да је сиријска влада, као изворни власник гасних поља, успела да овај вредан економски ресурс врати под контролу и ослободи га од терориста. У реалности је ситуација потпуно другачија.

Сиријске демократске снаге (енг. SDF; прим. прев), састављене претежно од Курда, које не подржава Асадова влада у Дамаску, већ Пентагон, израелска војска и осталих непријатељи Сирије, тврде да имају контролу над кључним сиријским гасним пољима. Ова поља развила је компанија Коноко Оил из Хјустона. Стандардни западни медијски оквир који је покривао ову операцију следио је линију према којој су „сиријске снаге, уз подршку САД, заузеле гасно поље Конокоа, који су до тог момента контролисали припадници ISIS у нафтом и гасом богатом региону Деир ез Зора, и тиме истерали милитанте са важног извора прихода“.

Иза овакве медијске представе налази се одвратна истина да је невидљива рука која управља и ISIS и SDF заправо Пентагон. ISIS је провинцију Деир ез Зор и њена гасна поља под окупацијом држао још од 2014, остављајући тако Асадову владу без једног од основних извора енергије и прихода.

ДОКАЗ О САВЕЗУ САД И ISIS
Руско министарство одбране је 24. септембра објавило слике које показују опрему специјалних снага америчке војске коју су милитанти ISIS допремили на простор северно од Деир ез Зора. Слике показују да јединице америчке војске омогућавају слободан пролаз Сиријским демократским снагама, и то кроз територију коју контролишу терористи ISIS, наведено је у саопштењу руског Министарства.

„Без отпора милитаната ISIS, SDF се креће уз леву обалу Еуфрата ка граду Деир ез Зору“, још је наведено у саопштењу.

Руско министарство одбране отишло је и даље од тога. „Упркос томе што су упоришта америчке војске лоцирана на простору где се истовремено налазе припадници ISIS, не постоје никакви знаци борби“. Очигледно је да се америчке трупе у срцу територије коју контролише ISIS осећају потпуно безбедно.

Тијери Мејсан, француски експерт за Блиски Исток са пребивалиштем у Дамаску, забележио је следеће: „Пентагон је у августу расписао 500 милиона долара вредан тендер за куповину и трансфер оружја и муниције, претежно совјетске производње. Првих 200 камиона је допремљено 11. и 19. септембра курдским Јединицама народне заштите (енг. YPG: прим. прев.) преко ирачког Курдистана, а да притом конвој нису напали милитанати“.

Ова чињеница потврђује да су и курдске SDF, које су обучавали Американци, и ISIS амерички проксији, који наизменично служе како би се обезбедили стратешки нафтни и гасни региони уз границу са Ираком, где су ирачки Курди под феудалним деспотом Масудом Барзанијем, кога подржавају САД и Израел, убедљиво од 92 одсто изгласали „независни“ ирачки Курдистан. Овај потез је наишао на отворену подршку израелског премијера Нетанијахуа и прикривену из Вашингтона. Још 2015. године је лондонски Фајненшел тајмс писао о томе како Израел увози око 77 одсто укупних потреба за нафтом из ирачког Курдистана, који контролише Барзани.

masudbarzaniДугорочни план Пентагона, први пут обзнањен још 2006. у часопису који издаје америчка војска, је да се Курдистан фомрира одсецањем делова територија Ирака, Ирана, Сирије, па чак и НАТО чланице Турске. До сада је овај план био вешто сакривен ратом који су финансирали Саудијци и спонзорисао Вашингтон, а са циљем свргавања легитимне владе Башара ел Асада, кључне препреке за планирану балканизацију региона.

Пентагон лаже да САД учествују у сиријском рату са циљем да уништи терористичку групу ISIS. Реч је о америчкој агресији, илегалној по међународном праву, будући да се ради о инвазији на суверену земљу противно повељи УН. Пентагон, CIA и њихове бројне приватне плаћене убице створиле су ISIS из своје Ал Каиде у Ираку и Сирији, а у покушају да сруше Асада и преузму контролу над стратешки важним нафтним и гасним изворима и рутама транспорта. У игри је енергетска будућност не само Сирије већ вероватно и ЕУ и Азије.

СТАРА ИДЕЈА „СЛОБОДНОГ КУРДИСТАНА“
Није изненадна одлука генерала Бесног Пса Матиса да искористи сиријске Курде као средство у обезбеђењу кључних енергетских коридора у Сирији пошто су све друге опције пропале. План постоји још од већ поменутог чланка из 2006. године аутора поручника Ралфа Петерса. У њему је Петерс поново исцртао границе и срушио поредак читавог Блиског истока, дефинисан након Првог светског рата. Петерс прецизира: „Слободни Курдистан, који се простире од Дијарбакира до Табриза, могао би да буде најпрозападнија држава између Бугарске и Јапана“. Он даље тврди: „Највећа неправда у многобројним неправдама између балканских планина и Хималаја је непостојање курдске државе. Између 27 и 36 милиона Курда живе у суседним регионима Блиског истока“. Петерс је тада чак говорио и о могућем референдуму ирачких Курда, „у коме би готово 100 одсто ирачких Курда гласало за самосталност“. Управо то се догодило, резултат је у совјетском стилу био 92 одсто „за“, уз забележена застрашивања људи из Барзанијевог клана. Барзани је своје богатство увећао кроз коруптивне радње у које су укључени чланови његове шире фамилије, и оно се мери милијардама. Од 2015. он обавља функцију председника без легалне потврде мандата, јер је народна скупштина захтевала његово одступање.

Пре самита G-20 овог лета амерички председник је саопштио да ће смањити обим финансија за CIA и Пентагон када су у питању ратови против џихадиста на Блиском истоку. Оно што је сада постало потпуно јасно је да ће средства, уместо да буду усмеравана на обучавање и подршу различитих терористичких група које губе од укључивања Русије у рат 2015. године, сада бити намењена курдским бригадама из састава SDF.

Након Трамповог саопштења, бродови са оружјем и опремом послати су за SDF, укључујући и тешке митраљезе, минобацаче, противтенковско оружје, оклопна возила и инжењерску опрему. Прошлог маја Трамп је потписао наоружавање SDF. До јуна је 348 камиона војне помоћи дошло до њих, према информацијама турске агенције Анадолија. Према њиховим подацима, листа оружја које Пентагон шаље укључује 12.000 калашњикова, 6.000 митраљеза, 3.000 бацача ракета и 1.000 противтенковских комада оружја, руског или америчког порекла.

velikibliskiistokСада је јасно да су ове испоруке оружја за SDF намењене новом рату против режима у Дамаску, рата који би спречио Асадове трупе да под своју контролу врате богата нафтна и гасна поља у провинцији Деир ез Зор.

МАНИПУЛАЦИЈА КУРДИМА
Почетком септембра снаге Асадове армије, подржане од Хезболаха на копну и Русије из ваздуха, коначно су сломиле трогодишњу опсаду витално важног Деир ез Зора, средишта сиријских нафтних и гасних резерви, које је држао ISIS. У исто време, сада тешко наоружане и од Вашингтона подржане SDF заузеле су гасна поља северно од тог града. Специјални изасланик америчког председника за Глобалну коалицију против ISIS Брет Мек Гурк срео се 18. августа са локалним племенским лидерима који су раније били плаћени да се приклоне ISIS. Они сада даље прате траг новца и мењају своје деловање ка подршци SDF у борби против Асада.

Вашингтон је недавно поставио бившег борца ISIS Ахмада Абу Кавлу за команданта новоформираног војног савета Деир ез Зора под контролом Американаца. Абу Кавла је осуђени крадљивац аутомобила и изнуђивач. Од ISIS до SDF, уопште није битно, важно је да новац настави да тече.

asadputin09Ипак, због успеха које Асадове снаге и његови савезници постижу уз руску ваздушну подршку, битка се постепено претвара у директно руско-америчко одмеравање снага, нешто што ни у ком случају не доприноси светском миру. Као и много пута до сада у њиховој историји, ирачки и сиријски Курди служе у обрачуну великих западних сила у њиховој главној игри: да у потпуности контролишу огромне енергетске ресурсе Блиског истока, а самим тим и доброг дела света. Игра ће на крају пропасти, мада не пре бесмисленог и нехуманог клања које и даље оставља свој „допринос“.

Ф. Вилијам Ендгал је писац и консултант за стратешке ризике. Дипломирао је политикологију на Универзитету Принстон, и најтиражнији је аутор за области нафте и геополитике

Превео ИВАН РИСТИЋ
 

New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.