Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ ТРАМП РЕГАНОВ НАСЛЕДНИК?

regantrampПАТРИК БЈУКЕНЕН

Реган није желео да буде ратни председник. У октобру 2017. Трамп не звучи тако

Пре три деценије, док сам био директор комуникација Беле куће, уговорио сам интервју са Билом Рушером из Националне ревије (National Review). Међу првим питањима председнику Регану било је питање о процени политичке важности Берија Голдвотерa. Реган је одговорио: „Претпостављам да га можете назвати Јованом Крститељом нашег покрета“. Одолео сам искушењу да се нагнем и упитам: „Господине, ако је Бери Голдвотер Јован Крститељ, ко сте онда ви?“

Присетио сам се овог момента због нове књиге Лауре Инграхам Милијардер на барикадама: Популистичка револуција од Регана до Трампа. Теза: Доналд Трамп је конзервативни популиста, директни потомак и праведни наследник Роналда Регана.

За припаднике табора „никад Трамп“ ово је чиста бласфемија. Ипак, сличности постоје. Обојица су били аутсајдери, а ниједан каријерни политичар. Васпитан као демократа, Реган је био холивудски хлумац, лидер синдиката и глас Џенерал електрика пре него што се кандидовао за гувернера Калифорније. Трамп је са Квинса, грађевинар предузетник из демократског града чији су републикански акредитиви у најмању руку били сумњиви док се спуштао лифтом низ Трампов торањ (мисли се на снимак тренутка кад се Трамп упутио да формално озваничи кандидатуру; прим. прев.) Обојица су се сукобили са републиканским естаблишментом свог времена и понизили га.

Међу главним карактеристикама Трамповог популизма је економски национализам, нова трговинска политика дизајнирана тако да стави Американце на прво место. Реган се залагао за слободну трговину, али, кад је Харли Дејвисон био у опасности од банкрота због јапанског дампинга великих мотоцикала, лупио им је педесетопроцентну царину. Иако идеолошки присталица слободног тржишта, Реган је у срцу био економски патриота. Прихватио је амнестију Конгреса за три милиона грађана који се у земљи налазе илегално, али је пророчки упозоравао да земља која не може да контролише своје границе не заслужује да се назива државом.

„ЉУБАЗНИ ГЛУПАН“
И Реган и Трамп прихватили су Ајзенхауерову доктрину о „достизању мира са позиције снаге“ (peace through strength). И, баш као и Ајк, обојица су улагали у војску. Обојица су веровали и у смањење пореза као стимуланс за економију и балансирање федералног буџета кроз повећање прихода, а не укидање програма здравствене заштите (Medicare) и социјалног осигурања. Обојица су веровали у дијалог са ривалском суперсилом. За Регана је то био Совјетски Савез, за Трампа Русија и Кина.

Према обојици су се у престоници односили са космополитском снисходљивошћу на граници непоштовања. „Љубазни глупан“, рекао је за Регана један од демократских присталица Великог друштва (Great Society je савезни програм социјалне заштите који је покренула администрација председника Линдона Џонсона; прим. прев.).

Сјајне победе које је Реган остварио освојивши огромну већину од 44 државе 1980. и 49 држава 1984. натерале су белтвејске елите да још једанпут размисле да ли заиста говоре у име Америке. Трампово чишћење ривала на страначким изборима и запањујући тријумф на електорском колеџу изазвали су исту врсту констернације.

reganbjukenenМеђутим, Велика депресија, Њу дил и Други светски рат представљали су разделне тачке у историји, након којих се време делило на пре и после, баш као и крај Хладног рата и Реганова ера.

Како пише Инграхам, трампизам је укорењен у регановским питањима из 80-тих, ништа мање него у популистичко-националистичким кампањама из 90-тих и постхладноратовским питањима, као што су економски патриотизам, безбедност граница, контрола имиграције и политика „Америка на првом месту“. Што нас доводи до садашњег тренутка у којем је наш председник милијардер на барикадама.

Разлике између Трампа у његовој првој години и Регана из 1981. су велике. Реган је на изборима победио огромном већином. Априлски покушај атентата (заправо се ради о 30. марту; прим. прев.) и грациозност његовог држања обезбедили су му посебно место у срцима сународника. Не само да је показао кичму када је контролорима ваздушног саобраћаја дао 48 сати да се врате на посао и потом их разрешио дужности кад су му се успротивили већ је и усвојио у Конгресу највеће смањење пореза у историји САД уз помоћ конзервативних јужњачких демократа (boll weevil Democrats; амерички политички термин који се средином и крајем 20. века користио за конзервативне јужне демократе; прим. прев.).

КАКО ЋЕ РАТ УТИЦАТИ НА ТРАМПОВ МАНДАТ
Годину дана након избора, Трамп је под опсадом непријатељски настројених новинара и уједињене Демократске партије. Иако је његов рад у домену извршних радњи импресиван, законодавна достигнућа нису. Рејтинг одобравања му је пао на око 35 процената. Изгубио је гомилу виших сарадника из првог састава администрације, отворено се сукобљавао са сопственим кабинетом и налази се у рату са републиканским лидерима са Капитол хила. Поред тога, делује да се приближавамо рату са Северном Корејом, који не би био мачији кашаљ. А председник делује одлучно и да поништи Обамин нуклеарни споразум са Ираном, који тим за националну безбедност сматра корисним са аспекта америчких националних интереса.

Реган је био, а Трамп тврди да јесте противник интервенционизма. Реган није желео да буде ратни председник. Сан му је био да ослободи свет нуклеарног оружја. У октобру 2017. Трамп не звучи тако.

trampbenonСтив Бенон можда у 25. амандману – на основу којег већина у кабинету може свргнути председника – види велику претњу за Трампа. Али много је вероватније да би велики рат на Трампово председниковање и место у историји утицао исто колико и на председничке судбине Вилсона, Трумана, Линдона Б. Џонсона и Џорџа В. Буша.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Patrick J. Buchanan – Official Website

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.