Menu
RSS

ПОРУКЕ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ "БЕЗБЕДНОСНИ ИЗАЗОВИ СРБИЈЕ У 21. ВЕКУ"

neutralnost konferencijaГлавни и одговорни уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић је казао да је добар пут ка војној неутралности и очувању исте, јачање државе наоружавањем

 

Председник Самосталног ДСС Андреја Младеновић изјавио је данас да би требало донети посебан закон о војној неутралности Србије, којим би био дефинисан темељ безбедности Републике Србије.

Младеновић је на Конференцији „Безбедносни изазови Србије у 21. веку“ , која је одржана у организацији СДСС подсетио да је на данашњи дан, пре осам година, у Народној скупштини Републике Србије усвојена Резолуција о војној неутралности Србије, коју би требало разрадити и унапредити и кроз законске акте ставити у оквир који би обезбедио да војна неутралност буде база безбедности наше земље.

„Уместо чланства у само једној организацији, војна неутралност отвара много шири простор за сарадњу. На тај начин се ствара могућност да Србија сарађује са готово свим међународним организацијама у циљу остваривања сопствених интереса, уместо само са једном организацијом у циљу остваривања туђих интереса“, нагласио је Младеновић.

Он је додао да политика војне неутралности представља искрен израз Србије против политике силе и јасно подржава мир у свету и додао да је то најбољи пут да се Србија развија и напредује у интересу наше земље и нашег народа.

Он је подсетио да бројне европске земље попут Ирске, Аустрије, Швајцарске, Финске и Кипра имају статус војно неутралних држава.

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански истакао је да је да свака земља која уђе у неки војни савез губи суверенитет, а то се посебно догађа са чланицама НАТО савеза.

„Један период постојања НАТО-а може да добије позитивну оцену, али је сада НАТО изашао из свог мандата као одбрамбеног савеза и покушао да се постави као једна врста светске полиције.“, рекао је Лазански.

Коментаришући улазак Црне Горе у НАТО , Лазански је оценио да је то „ као да имате новог пријатеља на фејсбуку“ и да приступање те бивше југословенске републике Атлантском савезу за саму алијансу нема неки значај, јер се ради о врло малој земљи са малим бројем војника.

Он је истакао да Србија никада није била против Руске федерација и објаснио да ми данас живио у времену где се НАТО директно конфронтира са Русијом, те да је просто немогуће замислити овдашњег политичара који би донео такву одлуку о уласку у НАТО.

„Све што се збива и на Балтику и око Сирије и око Украјине је заправо покушај Америке да заустави Русију у поновном успостављању статуса светске економске, политичке и војне суперсиле. А Русија је увек и била суперсила, без обзира на распад СССР“, рекао је Лазански.

Он је додао да Србија све да и хоће да уђе у НАТО не може тако лако , јер НАТО-у не требају земље које немају јасно дефинисану границу, односно услов за тај улазак било би признавање Косова као независне државе, што, како је рекао, ни један политичар овде није спреман да потпише.

Мирослав Паровић, председник Треће Србије, је навео да је једино решење да Србија буде „активно неутрална“ истакавши да за Србију није питање НАТО или Русија, већ НАТО или неутралност, где је свакако интерес државе да изабере неутралност.

Народни посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић је истакао да верује да Србија неће никада ући у НАТО, јер је за то потребан референдум на коме, уверен је , грађани неће донети такву одлуку.

Он је нагласио да је војну неутралност треба „љубоморно чувати“ и за њу се борити, јер је то једини прави пут за Србију која у том статусу може да сарађује са свима, а да ради у свом и интересу својих грађана.

Испред Народне мреже на скупу је говорио Владан Глишић који је истакао да и поред тога што је за војну неутралност, по њему су потребни и ближи односи са Русијом.

Главни и одговорни уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић је казао да је добар пут ка војној неутралности и очувању исте, јачање државе наоружавањем, истакавши да се „суверенитет једне земље не мери толико економским развојем , колико бројем бојевих глава, односно војном снагом“ .

„Ако успемо да се наоружамо, а већ је унапред јасно да немамо агресивне намере, Србија би могла да постане стварни фактор мира и стабилности, а наша неутралност би била у стабилној фази“, нагласио је Цвијановић.

На скупу су говорили и представник Покрета ветерана Србије Саша Дујовић, као и политиколог Боривој Рашуо.


Извор samostalnidss.rs, 26. децембар 2015.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.