Menu
RSS

МОЖЕ ЛИ НИЖЕ ОД ОВОГА ИЛИ ИНЦКО О ДАНУ РС

Incko„Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска“


О јучерашњој прослави Дана РС и изјави предсједника РС Милорада Додика о тежњи припајања Српске Србији, високи представник у БиХ Валентин Инцко каже да би такве сецесионистичке намјере дефинитивно биле "прекорачење црвене линије".

"За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ). Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, уколико се утврди да је током јучерашње прославе у РС дошло до кршења Устава и закона БиХ, на потезу је Тужилаштво БиХ које треба реаговати по службеној дужности.

На питање да прокоментарише наредбу предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића о ангажману припадника Оружаних снага БиХ јуче у Бањој Луци, Инцко је казао:

"Ја сам задужен за цивилне аспекте Дејтонског споразума, а за војне аспекте је задужен НАТО и сигуран сам да ће они размотрити овај случај".


Извор Фена/faktor.ba/nezavisne.com, 10. јануар 2016.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.