Menu
RSS

СРБИ, ЈЕВРЕЈИ И РОМИ ТРАЖЕ ОД ХРВАТСКЕ 3.5 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

Jasenovac spomenikТужиоци наводе да је за ту штету одговорна Хрватска као правна наследница НДХ


Хрватској је ових дана уручена групна тужба за надокнаду штете у висни од 3,5 милијарди долара, коју су хрватски Срби, Роми и Јевреји претрпели током Другог светског рата, у поступку који је покренуло неколико особа у мају прошле године пред Окружним судом у Чикагу.

Исплата надоканде се тражи за жртве, њихове наследнике и родбину.

Реч је о надокнади, не само материјалне штете, везане уз одузету имовину, него и нематеријалне штете коју су претрпеле жртве усташких логора. Тужиоци наводе да је за ту штету одговорна Хрватска као правна наследница НДХ.

У Министарству спољних послова Хрватске Вечерњем листу је потврђено да је тужба стигла путем америчке Амбасаде у Загребу.

„Министарство је 27. фебруара примило ноту Амбасаде САД која се тиче тужбе у предмету Lalić et al. v. Republic of Croatia који је покренут пред Окружним судом Северног округа Источног подручја Иланоиса”, навели су из министарства.

О детаљима тужбе у том ресору не желе да говоре, али незванично, пише овај загребачки дневник, може се чути да таква тужба наводно нема основе.

Саговорници листа и поменутог ресора, тврде да Хрватска није наследница НДХ, па не може ни да одговара за штету која је почињена под тим режимом.

„Да је то тако, видљиво је већ из Изворишних основа Устава, у којима се изреком наводи да Хрватска почива на темељима суверености израженима у одлукама ЗАВНОХ-а, насупрот проглашењу НДХ”, кажу саговорници Вечерњег из МВЕП-а.

МИНИСТАРСТВО: ХРВАТСКА ДОБИЛА ТУЖБУ КАО НАСЛЕДНИЦА НДХ
Хрватско министарство спољних и европских послова потврдило је да је добило тужбу и захтев за одштету причињену Србима, Ромима и Јеврејима током Другог светског рата, те да званични Загреб има рок од 60 дана у којем као тужена страна мора да се изјасни по тој тужби.

Тужба је покренута пред Окружним судом Северног округа Источног подручја Иланоиса, а Хрватској је уручено посредством Амбасаде САД у Загребу, 27. фебруара ове године.


Извор Танјуг/Политика, 13. март 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.