Menu
RSS

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ

Savet za nac. bezbednostНа седници је констатовано да је Србија стабилна и да не постоји могућност значајнијег угрожавања мира и безбедности на територији Републике


На данас одржаној седници Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Републике Србије Томислав Николић, разматрана је политичко-безбедносна ситуација у Републици Србији, региону Западног Балкана, као и стање на Косову и Метохији, посебно после најновијих иницијатива и захтева Албанаца за прекидом бриселског дијалога, као и формирањем такозване војске Косова.

На седници је констатовано да је Србија стабилна и да не постоји могућност значајнијег угрожавања мира и безбедности на територији наше Републике.

"Савет је закључио да је ситуација у региону турбулентна и сложена. Држава Србија уложила је огроман напор да у овом делу Европе буду сачувани мир и стабилност, као и да буду успостављени добри и пријатељски односи између различитих народа, етничких и верских група. Ипак, без нашег утицаја, постоји опасност ширења политичких сукоба унутар појединих држава у окружењу, који су подстакнути, како домаћим разлозима политичке нетрпељивости, тако и значајним уплитањем страних цивилних и војних обавештајних служби", наведено је у саопштењу из Председништва Србије.

Додаје се да је задатак свих органа Републике Србије да не дозволе било какво преливање политичких, али и других сукоба на територију Републике Србије, те да поштују независност других држава и не мешају се у њихове унутрашње ствари.

"Истовремено, Савет обавезује државне органе да у складу са својим надлежностима учествују у сарадњи са Србима у региону који се налазе под политичким притисцима централних власти у појединим државама Западног Балкана, уз пуно поштовање територијалног интегритета тих држава", наведено је у саопштењу.

Савет за националну безбедност Републике Србије изражава забринутост због заоштравања реторике која је приметна у деловању приштинских органа власти.

"Посебно су забрињавајуће иницијативе за прекидом дијалога између Београда и Приштине, а нарочито захтев за формирањем војске Косова. Република Србија снажно и недвосмислено захтева наставак дијалога у Бриселу, поштовање међународног правног поретка, Резолуције 1244 и Бриселског споразума. Савет је обавезао органе Републике Србије да се свим политичким и дипломатским средствима супротставе дестабилизацији стања на Косову и Метохији, као и стварању такозване војске Косова, што би угрозило опстанак Срба у јужној српској покрајини", истиче се након седнице Савета.

Истовремено, Савет позива Србе на Косову и Метохији да потпуно јединствено са државним органима Републике Србије политички иступају и штите интересе нашег народа и наше државе.

Седници Савета, која је одржана у згради Генералног секретаријата председника Републике, присуствовали су Александар Вучић, председник Владе, Зоран Ђорђевић, министар одбране, Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Нела Кубуровић, министар правде, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, директор Безбедносно-информативне агенције Александар Ђорђевић, директор Војно-безбедносне агенције генерал Петар Цветковић, заменик директора Војно-обавештајне агенције Зоран Стојковић и државни секретар министарства спољних послова Ивица Тончев.


Извор Танјуг/Политика, 13. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.