Menu
RSS

МЕРКЕЛ: СРБИЈА НА ДОБРОМ ПУТУ; ВУЧИЋ: САЧУВАТИ МИР НА БАЛКАНУ

Vucic Merkel berlinВучић: "Ситуација је турбулентна у појединим земаљама, али мислим да уз подршку Немачке и ЕУ можемо да сачувамо мир и стабилност“


Немачка канцеларка Ангела Меркел похвалила је спроведене економске реформе у Србији, истичући да жели да се сарадња Србије и Немачке и даље развија. Премијер Александар Вучић захвалио на пажњи коју немачка канцеларка поклања Западном Балкану, а нарочито на подршци Србији и очувању мира и стабилности у региону.

Ангела Меркел је, на прес-конференцији са српским премијером у Берлину, рекла да су Србија и Немачка пријатељске земље и подсетила да 400.000 Срба живи у Немачкој и да је Немачка важан трговински партнер Србије.

Навела је да реформски процес у Србији иде напред, да се испуњавају стандарди које ЕУ очекује од Србије, а да су доказ за то и поглавља која су отворена у фебруару.

"Желимо да се сарадња и даље развија и зато је важно што је премијер Александар Вучић спровео значајне реформе у претходних неколико година. Имамо и велики напор у томе како би створио бољу атмсферу за међународне инвестиције и тако је испунио све услове за преговоре", рекла је Меркел.

Истакла је да је то велики успех и поручила Вучићу да такође настави реформе по питању правне државе.

"То је средишња тема наших разговора, говоримо о грађанском друштву које је изузетно активно и подршка Влади Србије. Морамо да имамо и слободу медија и јавног говора, то је такође важно у овом контексту", рекла је Ангела Меркел.

Објаснила је да се о реформама не говори као о нечему на шта Брисел или земље ЕУ присиљавају земље, већ да је то у интересу привредног развоја Србије која на тај начин остварује успех.

"И државна предузећа су напредовала, видимо да је Србија на правом путу", рекла је немачка канцеларка.

Такође је навела да је Србија део региона где се из дана у дан мора борити за стабилност и додала да је Вучић увек говорио да развој у региону мора бити миран.

Ангела Меркел је у том контексту похвалила и односе Београда и Приштине.

"Историја је нешто што траје, а односи са Косовом су ипак бољи, без обзира на све", рекла је Меркел.

Што се тиче односа држава у региону, немачка канцеларка је навела да ће се на лето у Трсту одржати конференција на којој ће се земљама региона објаснити шта ЕУ очекује од њих.

"Овим земљама треба практичан успех и треба да их споје разни инфраструктурни пројекти. Оне имају перспективу у процесу приступања ЕУ и зато и имамо разговоре са Србијом и отварамо поглавља", рекла је Меркел.

Похвалила је и улогу Србије у мигрантској кризи.

"Мислим да Србија има важан задатак у односу на илегалне миграције. Увек је водила рачуна о томе да их региструје, а ми знамо колико је тешко и колико су тешки животи људи у Србији", рекла је Меркел и исказала поштовање према таквом опхођењу у мигрантској кризи.

Истиче да су Немачка и ЕУ свесне да постоје илегалне миграције и да Србија може да рачуна на помоћ.

"Желимо да подржавамо Србију и у томе и нећемо да је остављамо саму", рекла је Меркел и захвалила Вучићу на флексибилности, имајући у виду да је њихов сусрет планиран за петак а да је померен за данас због одлагања њене посете Вашингтону.

ВУЧИЋ: УЗ ПОМОЋ НЕМАЧКЕ И ЕУ МОЖЕМО ДА САЧУВАМО МИР
Александар Вучић је, на прес-конференцији, захвалио Ангели Меркел што је увек имала разумевања за Србију и истакао да Србија улаже много напора у очување регионалног мира и стабилности.

Додао је да је у томе Србија увек имала подршку Немачке и њене канцеларке, та да јој је захвалан не само он, већ и грађани Србије и других делова Западног Балкана.

"Ситуација јесте турбулентна у појединим земаљама, али мислим да уз подршку Немачке и ЕУ можемо да сачувамо мир и стабилност. Нашу Србију пре свега, али и цео Западни Балкан видимо као место будућег економског раста за целу Европу", рекао је Вучић.

На добром смо путу што се економије тиче, навео је премијер и захвалио Ангели Меркел на томе што је видела колико су тешке реформе које је Србија спровела.

Сагласио се са немачком канцеларком да у Србији има још много тога да се ради, те да је у праву када говори о владавини права и ефикасности правног система.

Додао је да су Србија и Немачка оствариле рекорд у обиму трговинске размене, која први пут прелази четири милиона евра, да је све више немачких компанија у Србији и да истраживања показују да би више од 90 осто њих остало ту и поново инвестирало у Србији.

Мислим да ћемо имати више састанака са малим и средњим предузећима пре него што отпутујем сутра у Сарајево, навео је Вучић.

Говорећи о сукобима из прошлости, Вучић је нагласио да желимо да се то "никада више не појави".

"Желимо да гледамо у будућност", рекао је Вучић и додао да је Београд и у преговорима са Приштином имао тешке потезе, као и у односима са БиХ.

"Мислим да смо тиме заслужили једну врсту поштовања и да таквом одговорношћу, озбиљношћу и посвећеношћу можемо да градимо поверење између Срба и Немаца", рекао је Вучић.

Што се тиче мигрантске кризе, навео је да је у Србији тренутно 7.950 миграната, што је много више него у неким околним земљама.

"Ценимо чињеницу да Ангела Меркел препознаје наш труд и рад – није увек лако, неки немају ниједног мигранта. Ми нисмо чланца ЕУ, али подносимо тај терет и никада се не жалимо", рекао је Вучић.

Захвалио је и Немачкој и ЕУ на подршци у мигрантској кризи.

"Желимо да покажемо солидно и хумано лице и увек ћемо подржавати политику канцеларке Меркел, као што смо то и до сада чинили", нагласио је Вучић.


Извор РТС, 14. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.