Menu
RSS

ЧИЖОВ: САДА СИТУАЦИЈА НА КОСОВУ НЕ БРИНЕ САМО РУСИЈУ ВЕЋ И ЕУ

Cizov vladimirШта је са обавезом Приштине да формира Заједницу српских општина? То више не помињу не само косовски Албанци већ ни ЕУ


Руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов рекао је да је и Европску унију, а не само Русију, почела да брине ситуација у вези с дијалогом Београда и Приштине.

Чижов је за бриселски портал EurActiv.com рекао да је ЕУ интервенисала када је у северном делу Косовске Митровице изграђен зид код моста на Ибру, а "Приштина побеснела" и тражила да се он уклони.

"ЕУ је интервенисала и они су утицали на Србе да пристану да униште амфитеатар а да заузврат косовски Албанци повуку своје специјалне снаге са јужног краја моста. Али шта је са обавезом Приштине да формира Заједницу српских општина? То више не помињу не само косовски Албанци већ ни ЕУ", рекао је Чижов.

Он је казао да у Црној Гори влада "антируска хистерија" коју подржавају САД и неке чланице ЕУ.

"Тврдње о такозваном покушају државног удара никада нису поткрепљене а још мање наводна руска веза", рекао је руски амбасадор.

Упитан за имена два руска држављанина који су обухваћени истрагом црногорског специјалног тужиоца о наводном државном ударом, Чижов је одговорио питањем "ко су они" и "да ли их је ико видео". То није озбиљно. Да, ми смо против приступања Црне Горе НАТО-у. Сматрамо да је то штетно по напоре за јачање безбедности у Европи. То је покушај да се одговори на безбедносне изазове у 21. веку средствима из половине 20. века", рекао је он.

Чижов је рекао да се Русија не противи приступању Црне Горе ЕУ.

"Желите у Европу? Ето још једне главобоље за ЕУ", рекао је он.

Чижов је критиковао подршку Европске комисије формирању владе у Македонији коју би предводио Социјалдемократска савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева уз подршку албанских странака, наводно у замену за прихватање такозване Албанске платформе.

Он је рекао да, када чита саопштења високих званичника ЕУ, попут председника Европског савета Доналда Туска, у којима помиње мешање споља у унутрашње ствари Македоније, то схвата као Тусков "израз самокритике".

"Када се комесар (за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес) Хан обраћа македонском председнику говорећи му да не треба да се меша у уставни процес у својој земљи, ја се питам није ли председник шеф државе и гарант устава?", рекао је Чижов.

Чижов је рекао да је Охридски споразум из 2001, којим су окончани сукоби македонских снага и такозване Ослободилачке националне армије македонских Албанаца издејствовао његов "стари добри друг Хавијер Солана".

Руски амбасадор је додао да је Солану упозорио на могуће опасности тог споразума којим су уређена права македонских Албанаца.

"У ствари, питао сам га да ли би следио тај пример и на Балтику, али нисам добио неки одговор", рекао је он.

Чижов је рекао да су албанске странке "позване у Тирану, у канцеларију албанског премијера", и "потписале оно о чему се сада говори као о Албанској платформи, а што ће проширити права албанске мањине до нивоа који се у другим земљама може поредити с федералном структуром".

"Лидер опозиције Зоран Заев је прихватио ову платформу, која је супротна македонском уставу. ЕУ је занемарила све то, рекавши да ова коалиција има 67 од 120 посланичких места, тако да он треба да буде премијер и да процес треба да иде у том правцу", рекао је руски дипломата.

Додао је да македонски председник Ђорђе Иванов то није могао да прихвати и оценио да ЕУ треба да игра позитивнију улогу.


Извор Б92, 15. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.