Menu
RSS

САД ПРИШТИНИ: ОБУСТАВИТЕ ФОРМИРАЊЕ ВОЈСКЕ ИЛИ ЋЕ БИТИ ПОСЛЕДИЦА

Kosovo vojska 5Упитан шта подразумева под последицама, Делави је рекао да никада не би желео да се то сазна


Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави изричито је затражио од косовских власти да обуставе процедуру за оснивање Војске Косова.

Он је оценио да је та процедура неприхватљива, иако је поновио да се његова земља залаже за оснивање те војске.

У интервију за портал Инсајдери.цом, Делави је рекао да су САД дуго радиле на томе да Косово има војску, али путем уставних промена и у консултацији са свим заједницама.

Он је рекао да је био изненађен предлогом председника Косова Хашима Тачија о изменама предлога Закона о БСК, што га је још више разочарало имајући у виду опредељење САД да изгради садашње капацитете БСК.

Амбасадор је такође одбацио изјаве лидера Косова Тачија и председника парламента Кадрија Весељија да се процес трансформације одвија у пуној координацији са партнерима.

"То (што се догађа) није оно како смо ми предвидели да ће се процес одвијати. То не изражава садржај дискусија које смо имали са званичницима Владе Косова у блиској прошлости. Ми блиско радимо на партнерству у вези с тим питањима. То је разлог зашто смо се некако разочарали и изненадили када се предлог закона појавио прошле недеље, као да је пао са неба", рекао је Делави.

Амерички амбасадор је од институција Косова затражио да обуставе инцијативу за стварање војске и рекао им да рачунају на могуће последице ако се настави на начин који је пре две недеље предложен.

Упитан шта подразумева под последицама, Делави је рекао да никада не би желео да се то сазна.

Председник Косова Хашим Тачи предао је 7. марта у скупштинску процедуру предлог новог закона о Безбедносним снагама Косова и рекао да нова мисија тих снага обухвата и одбрану суверенитета и територијалног интегритета Косова, али да се њихово име неће мењати.


Извор Бета/Б92, 15. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.