Menu
RSS

ПРИШТИНА ПРИСВОЈИЛА ИМОВИНУ СРБИЈЕ НА КиМ; ЂУРИЋ: ПРАВНО НИШТАВНО

Djuric 2„Одлука привремених институција у Приштини је противправна, противуставна, противзаконита и ништавна јер не производи правне последице”, истиче Ђурић


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да ће Влади Србије предложити да на наредној седници поништи противправну одлуку приштинских власти о присвајању имовине Србије, којом они желе да легализују „отимачину”.

Ђурић је на конференцији за новинаре после састанка са политичким представницима Срба са КиМ подсетио да је влада таквом одлуком успешно заштитила државне и националне интересе приликом покушаја Приштине да отме Трепчу.

Навео је да је Приштина одлуку о присвајању имовине донела 1. марта, без консултација са представницима Срба а да је, каже, стидљиво објављена пре два дана на сајту косовске владе.

„Одлука привремених институција у Приштини је противправна, противуставна, противзаконита и ништавна јер не производи правне последице”, истиче Ђурић.

Наводи да та одлука представља дугогодишњу тежњу сепаратистичких представника Албанаца да легализују „отимачину” и да економски обесправљујући Србе и Србију доврше искорењивање Срба из покрајине и заокруже процес етничког чишћења.

Он је рекао да очекује јасну реакцију међународне заједнице на ту, како каже, криминалну одлуку са истом жестином као што је реаговала на покушај доношења одлуке о формирању такозване војске Косова, те да мора да реагује и спречи ратно-хушкачко понашање Приштине.

Поручио је да је реч о колосалној пљачки и отимачини на коју Србија никада неће пристати те да ће Влада и представници Срба са Косова у тој борби бити јединствени.

Ђурић је навео и да разуме представнике Срба с Косова који кажу да физички неће дозволити узурпацију јавних предузећа у покрајини.

„Највиши политички представници Срба данас су поручили да неће дозволити спровођење те одлуке”, додаје Ђурић и поручује да ће борба бити дуга и тешка, али да нема одустајања.

Ђурић каже и да Хашим Тачи, Иса Мустафа и Кадри Весељи знају да ће та одлука бити „мртво слово на папиру” и још један ударац за нормализацију односа, те да се том одлуком чини медвеђа услуга не само Србима него и Албанцима.

„Ово нас удаљава од дијалога, нормализације односа и мира и стабилности чему ми тежимо”, истиче Ђурић.

Каже да се одлука привремених власти у Приштини односи на 29 одсто од укупног земљишта на КиМ, око 1,2 милиона метара квадратних службених објеката, око 145.000 метара квадратних пословних зграда, око 24.000 метара квадратних стамбених зграда, скоро 4.000 метара квадратних зграда посебне намене, око 753.000 метара квадратних различитих привредних објеката.

Такође, реч је о Трепчи, Брезовици, Косметпревозу, државним предузећима - Железница, ЕПС, Површински копови Термоелектране Обилић, ЕМС, Електрокосмет, Ибар Зубин Поток, ПТТ, Србијашуме, НИС, Аеродром Приштина, Национални парк Шара.

Ђурић каже да је Србија већински власник 155 предузећа у покрајини. Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић поручио је да ће Срби са КиМ наставити да се боре, сложно и јединствено са Владом Србије, за опстанак и бољи живот Срба на КиМ.

„Заједница српских општина мора да се формира”, каже Стојановић.

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић каже да је привремена власт у Приштини искрена само у томе да обесмисли живот и не поштује људска права Срба.

„Пробаћемо да све проблеме решавамо мирним путем и договором, ако је то могуће. Уколико то није могуће, уколико су они спремни да потегну силу, онда ћемо на ту силу силом и одговорити”, каже Вуловић.

ДАЧИЋ: ОДЛУКА ПРИШТИНЕ НЕЛЕГАЛНА И НЕПРИХВАТЉИВА
Одлука косовске владе да се сва непокретна имовина регирстрована на име СФРЈ, Србије и АП Косово региструје на име Косова за Србију је потпуно нелегална, неприхватљива и нема правни значај, изјавио је данас први потпредседник владе Ивица Дачић.

„Ово је још један једнострани потез Приштине који показује да њих не интересује дијалог у Бриселу, зато што смо ми више пута покретали ту тему, а они никада о томе нису хтели да разговарају”, рекао је Дачић новинарима у Београду.

Дачић каже да је ово још једно спорно питање које говори да Приштина не жели да има конструктиван пруступ, док Београд жели наставак дијалога како би се дошло до решења.

Он је нагласио да Приштину тишти нешто друго, односно да међу њима сигурно постоји велики страх и проблеми.

„Да ли је то страх везан за политичку подршку коју губе, са неуспесима на међународном плану или је страх од тога шта ће нови специјални суд да каже у погледу оптужница, то је сада друго питање”, казао је Дачић.

Он је додао и да та одлука Приштине нема никакво утемељење ни у каквом договору нити споразуму и да је за Србију апсолутно неприхватљива.

СИМИЋ: ОДЛУКА КОСОВСКЕ ВЛАДЕ РЕПРЕСИВНА, ТРЕБА ЈЕ ПОВУЋИ
Председник Српске листе Славко Симић изјавио је данас да је одлука косовске владе да сву непокретну имовину регистровану на СФРЈ, Србију и АП КиМ региструје као своју репресивна и да треба да је одмах опозове.

Одлука косовске владе је тенденциозна и представља покушај да се кроз одлуке косовских институција настави перманентна репресија над српским становништвом на Косову и Метохији и одузимањем друштвене и приватне имовине српског народа, рекао је Симић.

Он је у изјави за Танјуг рекао да је од 1999. године узурпирано преко милион катастарских парцела друштвених и јавних предузећа на Косову и Метохији и да је сада очигледан покушај званичне Приштине да усвајањем једностраних одлука легализује нелегално присвојену имовину.

„Ми желимо да заштитимо наш национални економски интерес, који је веома важан како за нашу државу Србију тако и за наш народ на КиМ. Зато је наш чврст став да Приштина треба одмах да опозове овако штетну одлуку и да престане са политичким и правним прејудицирањем власничких права”, рекао је Симић.

Он је додао да о питању имовине треба да се разговара у Бриселу као кључној теми.

ВУЛИН: ПРИШТИНА СХВАТИЛА ДА ПРЕГОВОРИ У БРИСЕЛУ НЕ ВОДЕ КА НЕЗАВИСНОСТИ
Приштинске власти се труде да укину бриселски дијалог и да га потпуно обесмисле, изјавио је данас министар за рад, запошљавање и борачка питања Александар Вулин.

Реагујући на одлуку владе Косова да сву непокретну имовину на име СФРЈ и Србије региструје на име Косова као власника, Вулин је рекао да су приштинске власти схватиле да преговори у Бриселу не воде ка независности и да положај српске заједнице и право Србије на КиМ јача.

„Све што раде, раде да би укинули Бриселски споразум и да би га потпуно обесмислили, Рекао је Вулин новинарима у Сремској Митровици.

Како је рекао, након што смо потписали Бриселски споразум, одмах смо рекли да очекујемо да се Бриселским споразумом 2 очекује да регулише питање имовине и српског културног наслеђа на КиМ.

„Као што видите, урадиће се све да до тога не дође јер видели су и по Бриселском споразуму да је то добро за Србе на КИМ, а на жалост Приштини се политика мери по томе колико је зла нанела српском народу”, рекао је Вулин.


Извор Танјуг/Политика, 15. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.