Menu
RSS

ЗАХАРОВА: НАМЕРА ПРИШТИНЕ ОПАСНА ЗА СТАБИЛНОСТ БАЛКАНА И ЕВРОПЕ

Zaharova2„Апсолутно неодговоран корак, веома опасан за стабилност на Балкану и европском континенту у целини“


Намера Приштине да формира оружане снаге Косова веома је опасан корак за стабилност на Балкану и у супротности са резолуцијом Савета безбедности УН, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Сматрамо да је намера власти у Приштини да спроведе, упркос ставу Београда и косовских Срба, трансформације Косовских снага безбедности у пуноважне оружане снаге, апсолутно неодговоран корак и сматрамо да је он веома опасан за стабилност на Балкану и европском континенту у целини“, истакла је Захарова.

Она је нагласила да је „идеја о стварању Косовских оружаних снага у супротности са основним документом, ондосно Резолуцијом Савета безбедности УН 1244“.

Прошле недеље је председник непризнате државе и бивши ратни командант Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашим Тачи предао на усвајање парламенту у Приштини закон о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) у косовску војску. Раније реформе спречавао је бојкот Српске листе, а сада за ширење овлашћења КБС, како је наведено, није потребна промена у уставу и сагласност свих посланика.

СИРИЈСКА ОПОЗИЦИЈА НЕ ЖЕЛИ ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ
Портпаролка Министарства спољних послова Русије коментарисала је данас на брифингу ситуацију око преговора у Астани о решењу сиријске кризе.

„Изражавамо жаљење због чињенице да се делегација сиријске оружане опозиције, показавши непоштовање према организаторима форума и другим учесницима догађаја који су се окупили у главном граду Казахстана, бавила шпекулацијама о свом доласку у Астану. Изговори које су наводили њихови лидери су неубедљиви и неприхватљиви. Јер преговори и постоје да би се решили постојећи проблеми“, рекла је Захарова.

Она је нагласила да је одбијање преговора значи неспремност да се решавају проблеми којима се бави читава међународна заједница.

„Можда су они који потпирују сиријску оружану опозицију на бојкот овог догађаја… само желели да изврше удар на ’астански‘ и, у вези с њим, ’женевски‘ преговарачки процес“, додала је она.

Раније је објављено да сиријска опозиција неће слати своје представнике на разговоре у Астани.

Различите међународне организације заинтересоване су за рестаурацију споменика у Палмири, које су уништили терористиДАЕШ-а, рекла је Захарова.

„Док су у Палмири владали ’даешовци‘, успели су да нанесу озбиљну штету историјским споменицима који су део архитектонског комплекса античког града. Права штета тек треба да се утврди, али охрабрује то што различите међународне структуре показују спремност да учествују у будућој реконструкцији Палмире и њених историјских објеката“, истакла је Захарова.

ЖИВОТ ПОТВРДИО ВАЛИДНОСТ ОДЛУКЕ НАРОДА КРИМА ДА СЕ УЈЕДИНИ СА РУСИЈОМ
Живот је потврдио ваљаност одлуке становника Крима, донете пре три године, о уједињењу са Русијом, рекла је Захарова.

„17. марта 2014. Врховни савет Републике Крим, вођен резултатима кримског референдума од 16. марта, донео је одлуку о проглашењу Крима за независну суверену државу", подсетила је она. „18. марта Република Крим потписала је међународни споразум са Русијом о уласку у њен састав. Након тога су се у Русији појавила два нова субјекта: Република Крим и град Севастопољ“.

„Живот је потврдио ваљаност одлуке коју су становници полуострва донели пре три године о уједињењу са Русијом“, рекла је Захарова. „Законитости остваривања њиховог права на самоопредељење посебно се јасно види данас у светлу срамотне и крваве борбе против сопственог народа актуелне власти у Кијеву. Није тешко замислити до чега би довео пренос украјинске политичке реалности последњих година на Крим, да је полуострво остало у саставу Украјине“, додала је она.


Извор Спутњик, 16. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.