Menu
RSS

ПЕТАР ПОПОВИЋ: КАКО ЈЕ ТРАМП ОДОБРИО ВОЈНИ ДИЈАЛОГ РУСИЈЕ И САД

Danford GerasimovГенерал је свој став саопштио још у време Обамине администрације, међутим, сигнал одобравања иницијативе дала је тек нова администрација


Председник Доналд Трамп не скрива своју несагласност с много ствари у политици Русије, међутим, шеф САД “је довољно прагматичан да призна неопходност дијалога” и упоређивања позиција две стране, изјавио је шеф Кремља за штампу Дмитриј Песков, пренео је руски ТАСС.

Песков је дао изјаву америчкој телевизији CNN, која је у Москви снимила филмовану репортажу, настојећи да пронађе чиме је Кремљ успео да „уцени” председника САД, те овај тобоже исказује наклоност према Русији. Пише се да је филм делић класичног арсенала пропаганде CNN када је реч о Русији, али Кремљ је изашао Американцима у сусрет када је реч о траженим интервјуима. Делић тога је и изјава Пескова, коју је после пренела руска агенција ТАСС.

“У нашим односима има слепих сокака каже (Трамп), има питања у којима не можемо доћи до сагласности, о којима се с вама Русима никада не можемо споразумети. А у исто време, он каже да се морамо срести и почети наш дијалог”, саопштио је Песков држање америчке стране. “На жалост, код нас нема неког дубљег сазнања када би тај дијалог могао да почне”, изјавио је Песков. Мада, телефонски разговор двојице лидера јесте “био веома обећавајући”, додао је.

НИ НАЗНАКЕ О СУСРЕТУ
Гледно из угла евентуалног сусрета Трампа и Путина, хоризонт је без обећавајућих назнака. Рекло би се, главна вест се ишчекује.

Судећи по халабуци Трампових политичких ривала у САД, Белој кући није једноставно да предузме корак који би се могао објашњавати тобожњом журбом да то учини. Још увек се гањају вештице сусретања личности из Трамповог окружења с амбасадором Русије у Вашингтону, у време америчких избора.

Ипак, у односима САД-Русија до неког помака напред се стигло упркос хистерији – и то у пољу “војне дипломатије”. Активиран је “црвени телефон”, чувен из времена Хладног рата, одржаван сазнањем обе стране да постоји латентна опасност да се у војни судар сила улети грешком.

ДОЛАЗАК У БАКУ
Иницијални састанак војних представника САД и Русије остварен је 16. фебруара у Азербејџану, у Бакуу. Место је изабрано после преговора о локацији, али симболично је са становишта врло мале географске удаљености у односу на кризу која је тренутно у првом плану, Сирију и Блиски исток. Саговорници су били шеф Обједињених штабова оружаних снага генерал Џозеф Данфорд-јуниор у име Америке и, у име Русије, начелник Генералштаба и први заменик министра одбране Русије генерал Валериј Герасимов.

Реч је о првом контакту америчких и руских војних фактора на том нивоу од 2014. године, када је криза у Украјини интернационализована и узета за разлог померања база НАТО пакта према руским границама.

Последњи руско-амерички војни састанак ове врсте протекао је у Бриселу, између генерала Герасимова и генерала Мартина Демпсеја, у то време на функцији коју данас има Данфорд-јуниор.

О ВОЈНИЦИМА САД У СИРИЈИ
Састанак Герасимова и Данфорда оцењен је успешним, није био сведен само на процедуру “узбуне”. Колико год да су вести о војницима штуре, шире су разматрана поједина питања преговарача. Прво од њих тицало се Сирије, у којој је Русија ангажована као савезник снага владе Анвара ел Асада.

Генерал Данфорд је Гарасимову пренео да „Пентагон не планира да шаље трупе у Сирију”, објављено је на једном од сајтова уз позивање на информацију московског Комерсанта (theduran.com).

Сагласно извору, питање америчког војног присуства на тлу у Сирији постављено је са руске стране, мотивисане реториком жестине у односу на Москву, коју је пред поколебаном савезницима НАТО у Европи употребио нови шеф Пентагона генерал Џејмс Матис.

“Изгледа да је Герасимов упозорио Данфорда да би то било дубоко дестабилизирајуће”, и да је руска страна против таквог потеза, навео је извор.

Према цитираном Комерсанту, Данфорд је руском генералу рекао “да нема планова да се војска САД распореди у Сирији”.

КОНТАКТ НЕОПХОДАН
Уз позив на сајт Политика, исти аутор наводи изјаву америчког генерала да је иницијатива за састанак била његова. Генерал Данфорд је присталица очувања минималног војног контакта САД и Русије.

“Ја мислим да је апсолутно критично да то учинимо. Ја сам од оних који верују да линије комуникације морају остати отворене без озбира на све. Црвени телефон смо имали чак и 1980-тих, говорили смо с Русима. Дакле, комуникације војска-војска, без обзира колико тешки могу бити односи у одређеном тренутку, нешто су што можете учинити... Нација с таквим демографским и економским изазовима, која се подухватила тако озбиљног програма војне модерницзације..., од нуклеарне модернизације до способности за подморничка ратна дејства, од развоја крстарећих ракета, преко њихових кибернетских могућности, до њихових васионских програма. Степен одрживости тога је друго питање, али они су се тога латили, сада развили и показали врло реалне војне могућности”, цитирано је из Данфордовог интервјуа за Политико, у контексту објашњења америчке војне иницијативе да се војни контакт с Русима обнови.

Генерал је свој став саопштио још у време Обамине администрације, међутим, сигнал одобравања иницијативе дала је тек нова администрација, каже аутор који цитира Данфорда и Политицо.

ТРАМП ЗАДОВОЉАН
Шеф Беле куће за штампу Шон Спајсер изјавио је да је председник Доналд Трамп “задовољан” резултатима првих разговора званичних лица САД и Русије, мислећи на сусрет државног секретара Рекса Тилерсона и министра Сергеја Лаврова и на сусрет генерала Дандорфа и Герасимова, известио је азербејџански Њуз-Аз, преносећи АПА, азербејџанску новинску агенцију.

Спајсер је назвао “продуктивним” разговоре Американаца са Русима на нивоу на ком је дијалог почет. Тилерсон и Лавров срели су се у Немачкој, у време Минхенске конференције. Генерали, у Азербејџану.

Сусрет војника припреман је дуго унапред, објавио је азербејџански Kонтакт АЗ. Сагласно овом сајту, тематика разговора двојице генерала превазишла је ширином једно одређено питање. Саопштена су мишљења једне и друге стране “о америчко-руским војним односима и безбедносној ситуацији у Европи и на Блиском истоку и у другим кључним регионима”. Учињен је напор “да се унапреди безбедност војних операција, како би се смањио ризик ненамерних инцидената”.

“Важно је видети лице особе с којим разговарате”, коментарисао је важност сусрета марински генерал Френк Мекензи. У том смислу, велика је предност када су две стране за столом, једна наспрам друге, и тако прате садржај разговора.

Генерали су се “сложили да учестају контакте да би се мере стабилизације осигурале”, наведено је уз позивање на веб-сајт војске САД.


Извор Balkanmagazin.net, 16. март 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.