Menu
RSS

ВУЧИЋ: ВЛАДА ЈЕ ПОНИШТИЛА ОДЛУКУ ПРИШТИНЕ О ПРЕУЗИМАЊУ СРПСКЕ ИМОВИНЕ

Vucic titelНеки су рекли да ће поднети оставке у вези формиања војске, а сада им је у грлу стало, зато што им не иде


Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је влада донела одлуку којом је уредбу Приштине о преузимању српске имовине на Косову и Метохији прогласила ништавном, као што је раније учинила и у случају Трепче.

„Не можете да кажете да је све ваше и отмете неком субјекту имовину. То је отимачина, а право својине је најзаштићеније у свету, посебно на западу. Не може казати ''решио сам, потписао сам нешто''. Потписао си и да су наши плакати твоји, Мустафа, па нису!", поручио је Вучић.

Вучић је рекао новинарима и да је нама од почетка преговора у Бриселу било јасно да ће Приштина повући такав један потез.

Истакао је да представници Приштине, такође, сваки пут одбијали да разговарају о имовини у оквиру дијалога.

Стога, тај потез Приштине, који није ништа друго до отимачина туђе својине, сматрамо ништавним, рекао је Вучић.

Вучић је казао да бисмо ми волели да разговарамо, али за разговор је потребно да имате с ким, пошто су Албанци донели резолуцију да неће да разговарају.

Он је рекао да је захвалан ЕУ на поруци поводом имовине да се о томе мора разговарати.

Подсетио је да су приштинске власти потписале и да је Трепча њихова, али се металуршки комплекс налази на северу.

„Како је ваша Трепча, а да нису ушао унутра, да не управљаш нечим тамо. Што нисте разговарали, Трепча је имала шансу да заједно радимо. Ми држимо металургију, два рудника, а они већи део руде. Хајде зајадно да радимо, али нећете, хоћете да отимате", указао је Вучић.

Према његовим речима, представници Приштине нису се појавили „ни селфи да направе изнад Трепче", додајући да то говори колико је њихова политика нереална.

На другој страни, каже, Београд не жели на нереалан начин да се бори.

„Они се спремају на изборе, за разлику од нас који се трудимо да народ не лажемо, говоримо истину, то доле је изгледа велика борба, као да је броба за нешто више од власти. Не знам о чему се ради", указао је Вучић, подсећајући да се доносе одлуке и о специјалном одељењу за суђење Срба.

Подсетио је да су приштинске власти донеле општи правни акт, резолуцију, којом су нас обавестиле да прекидају дијалог.

„Замислите да смо ми у нашој скупштини донели такву одлуку, каква би кампања била по целом свету. За нас је важно да се понашамо одговорно", нагласио је Вучић.

Указао је и да се на јавном сервису помињу нереалне суме, али да је реч о вредној имовини.

„Слушам већ годинама да су и Газиводе њихове. Па јесу ли, сем на њиховој телевизији, у дневнику или на папиру? Ако разговарамо о Газиводама, то је нешто много вредно и мислимо чисто српско. За Трепчу ствари нису тако чисте. Имају у јужном делу њихов део, а ми у северном делу. Не знам како мисле да се то реши. Морамо да разговарамо", нагласио је Вучић.

Он је казао да не може да схвати да су некоме избори тако важни да зауставе неке процесе на више година.

„Ми смо спремни на разговор у сваком тренутку, а ваљда ће њих неко довести до тога да почну рационално да размишљају", рекао је Вучић, поручивши да не можемо да предамо имовину коју су људи вредно градили.


Извор Танјуг/Вечерње новости, 17. март 2017.


АЛБАНЦИ ДА ЗАБОРАВЕ ЈУНАЧЕЊЕ
Премијер Србије Александар Вучић поручио је косовским Албанцима, поводом погрома над Србима од 17. марта 2004, да не помишљају да ће против Срба проводити акције какве су спровели 2004. и 2008. године.

"Заборавите на ту ''велику силу'', коју наводно имате", поручио је Вучић.

Он је, у изјави новинарима, рекао да, када чује речи албанских званичника на Косову, који говоре Србима и о српској несрећи и када се види шта чине из дана у дан, не би ли Срба било све мање на својим огњиштима, има страх и бригу.

„Данас је Србија снажнија него 2004, те није лако да то изведу на тако бруталан нацин као тада, да доносе неке друге одлуке, макар и мање тешке од оних коју су донели 2008. када су, уз помоћ међународне заједнице, самопрогласили независност", указао је Вучић.

Морамо, каже, да будемо стрпљиви, трпељиви, те да од силног јуначења и ударања у прса нема ништа, већ да будемо чврсти и одлучни.

„Ако мислите да је било једноставо нешто рећи јуче у Сарајеву домаћину, европском комесару и Албанцима, није то пријатно, ни увек лако и једноставо, али је то је наша обавеза и тиме успевамо да обезебдимо сигурност за Србе на Косову и Метохији", рекао је Вучић, додајући да се Срби на Косову и Метохији не осећају сигурним, али не и много несигурнијим.

Према његовим речима, Срби су спремни да остану на својим огњиштима заједно са породицама, због чега је много поносан.

Ако се погледају Клокот, Пасјане и друга места, Срби имају више деце него икада, и ту су претекли Албанце из суседних села и општина по наталитету.

„Срби на Косову и Метохији су издржали много тешких ствари. Трудићемо се да им гарантујемо већу безбедност иако су нам капацитети ограничени. Ова влада не може да се оптужује за смањење безбедности, као она раније која због кохабитације није деловала у циљу заштите српског становништва", рекао је Вучић.

Он је изразио наду да ће косовски Албанци заборавити на ту „своју велику силу", подсећајући да су неки рекли да ће поднети оставке у вези формиања војске, а сада им је у грлу стало, зато што им „не иде".


Извор Танјуг/Вечерње новости, 17. март 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.