Menu
RSS

МЕРКАТОР, ИДЕА И КОНЗУМ ПРЕЛАЗЕ У ВЛАСНИШТВО РУСКОГ ТРГОВИНСКОГ ЛАНЦА?

Todoric IDEAАгрокор је за викенд саопштио да ради на новом пословном моделу како би заштитио запослене, добављаче и друге партнере


Највећи руски трговац Магнит демантовао је писање словеначког економског дневника Финанце да би могао да купи трговинске ланце Агрокора, пише Ројтерс.

Финанце је, не наводећи извор, објавио да би Магнит могао да купи трговине задуженог хрватског ланца Агрокор у три државе и то највећи трговински ланац у Словенији – Меркатор, хрватског трговца Конзум, као и српску Идеу.

Међутим, убрзо после објаве те информације, из Магнита је та вест демантована.

Финанце је навео да званичници Агрокора нису били доступни за коментар.

Агрокор, највећа приватна хрватска компанија али и највећи произвођач и продавац хране на Балкану, суочен је са притисцима инвеститора и владе у Загребу да реши проблеме настале због презадужености.

Агрокор је за викенд саопштио да ради на новом пословном моделу како би заштитио запослене, добављаче и друге партнере.

О будућности концерна Агрокор који се због презадужености нашао у озбиљним проблемима данас се очекује више састанака, а објава плана о реструктурирању једне од највећих компанија у југоисточној Европи очекује се у уторак, пишу хрватски медији.

Вечерњи лист наводи да ће власник Агрокора Ивица Тодорић данас разговорати о плану реструктурирања с представницима руске Сбербанке, а најављен је и састанак забринутих добављача.

У уторак се, према писању заребачког дневника, очекује састанак с кључним финансијским повериоцима ради договора о синдицираном (међубанкарском) кредиту који би био довољно велик да реши проблем неликвидности.

Лист наводи да разговори о будућности Агрокора односе и на власничку структуру, као и на начин решавања нагомиланих дугова који износе најмање 45 милијарди куна (око шест милијарди евра).

Већина их доспева на наплату до почетка 2020, па у мање од три године Ивица Тодорић мора да врати 1,5 милијарду евра. Концерн целу своју годишњу добит троши на плаћање камата повериоцима, па је јасно да Агрокор из пословања не може прикупити толико готовине, оцењује дневник.

Највећи појединачни износ у Агрокор је уложила руска Сбербанка која држи 52 одсто укупног дуга и 87 одсто дуга који Тодорић има према банкама. Зато су, наводи се у анализи, преузели улогу лидера преговора с власником, а план како извући Агрокор из кризе требало би да буде објављен у уторак.

Вечерњи лист пише да Сбербанка жели своје људе у управи фирме, преузимање контроле над финансијским реструктурирањем, као и да су спремни да уложе још новца кроз синдицирани кредит заједно с великим домаћим банкама, али само ако им Тодорић препусти управљање процесима у фирми.

Јутарњи лист пише да се данас састају и неки од највећих добављача Агрокора, који потражују 16 милијарди куна (2,2 милијарде евра), како би договорили заједничке позиције, а потом је планиран и састанак с министарком привреде Мартином Далић.

Добављачи су прозвали институције да не чине довољно да би се у процесу решавања кризе у Агрокору заштитили интереси домаћих компанија, а из владе и даље понављају да прате ситуацију око Агрокора, наводи лист.

Медији преносе и саопштење Агрокора у којем се истиче да његова постојаност није доведена у питање и да менаџмент компаније, заједно с кључним инвеститорима, ради на репозиционирању и новом пословном моделу, водећи првенствено рачуна о запосленицима и њиховим радним местима, као и добављачима и партнерима.


Извор Б92, 20. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.