Menu
RSS

РАМА: ОВО ЈЕ ДРУГИ ПУТ ДА СУ АЛБАНЦИ СПАСИЛИ ЦРНУ ГОРУ

rama i taci UlcinjПрви пут су то учинили подршком на референдуму о независности, а други пут када су подржали коалицију која се залаже за улазак у НАТО и ЕУ


Премиејр Албаније Еди Рама јуче је изјавио како су Албанци два пута спасили Црну Гору, алудирајући на албанске посланике који су уласком у владајућу коалицију подржали савез за НАТО и ЕУ..

— Уласком у власт Албанци су по други пут спасили Црну Гору. Први пут су то учинили подршком на референдуму о независности, а други пут када су подржали коалицију која се залаже за улазак у НАТО и ЕУ – казао је Рама за телевизију "Теута", пренеле су подгоричке "Вијести".

Подсетимо, председник Доналд Трамп потписао је јуче Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у, чиме је окончана процедура његове ратификације у Сједињеним Државама.

Сенатори су после давања зеленог светла за чланство Црне Горе у НАТО-у оценили да ће то ојачати Алијансу и истовремено оснажити демократију и независност Црне Горе.

Такође су навели да црногорско чланство оснажити америчку националну безбедност и послати снажну поруку Русији "која покушава да окупира суседе и мења међународни поредак".

Након што је председник ставио потпис на ратификовани протокол о ширењу савеза, остаје да процедуру верификације окончају још Холандија и Шпанија.

Црногорски званичници очекују да Црна Гора буде пуноправна чланица НАТО-а већ на самиту крајем маја у Бриселу.

РАДИЋ: ВЕЛИКИ КОРАК ЗА ЦГ, СРБИЈА ОСТАЈЕ ИЗОЛОВАНА
Улазак у Алијансу значи да се круг земаља у региону које не припадају пакту додатно смањио, те да уз Србију само Македонија и БиХ нису део војног савеза.

С обзиром на то да оба наша суседа имају снажну тежњу да и сами постану чланови, Србија ће постати острво у НАТО мору.

Војни аналитичар Александар Радић за „Блиц“ каже да је ово велики корак за Црну Гору, а да Србија остаје изолована.

— Србија остаје потпуно изолована, што је одавно пројектована слика. Наши политичари су морали раније да предвиде како ће се одвијати ствари и припреме се за такав сценарио. Бићемо земља без војних савезника и морамо да се суочимо да нема ко да нам помогне ако се нађемо у неприлици. НАТО и ЕУ иду у пакету. У Црној Гори су то препознали и сада ће на њих земље ЕУ гледати другачије. Запад пројектује један систем вредности који су Црногорци прихватили, због чега имају добар капитал за чланство у ЕУ – закључује Александар Радић.


Извор Блиц, 12. април 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.