Menu
RSS

ВУЧИЋ: ЕУ ДА РАЗУМЕ, ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ НЕМА БЕЗ РЕГИОНАЛНОГ СУКОБА

Vucic ruke24„Не може се остварити уједињење свих Албанаца ако се не уђе у сукоб и то са неколико држава у региону“


Премијер и изабрани председник Александар Вучић рекао је данас да изјаве везане за уједињење Албаније и Косова остају само у домену жеља, али је замолио њихове протагонисте да не излазе у јавност са тако нечим, јер то не доприноси добрим односима у региону, а ЕУ – да даје јасне ставове о ономе што се дешава у региону.

Вучић је на конференцији за штампу рекао да је то реаговање Србије на изјаву албанског премијера Едија Раме.

Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити без обзира на нечије жеље.

„Ми никога нећемо да вређамо, нећемо да претимо никаквим изјавама. Размишљамо пре свега о економском напретку Србије”, казао је он у вези недавних изјава албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова.

Не разуме, ипак, зашто свима пада на памет да негде причају о променама граница и сукобима, и срећан је што у Србији о томе нико не прича.

Премијер је последње изјаве о уједињењу Косова и Албаније окарактерисао као претње, јер, приметио је, не може се остварити уједињење свих Албанаца ако се не уђе у сукоб и то са неколико држава у региону.

Вучић је зато рекао да моли све да не дају такве изјаве, да је ово време информација и технологије где се све чује и зна и није у „ограниченој употреби, те је стога после тако нечега тешко разговарати о пријатељству.

Ако имате тужбу за геноцид, па најаву о уједињењу свих Албанаца онда нека ми неко каже о чему је ту реч, додао је премијер.

Такве изјаве не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима.

ЕУ моли да даје јасне ставове и судове о ономе што се око нас дешава.

„Да сам ја изјавио нешто о уједињењу свих Срба у региону 'окачили би ме у Бриселу уместо застава које тамо стоје”, рекао је Вучић.

Како је рекао, ми нећемо да позивамо на уједињење, разједињавање... већ само на стварање нових вредности у економији, и додао да стога и инсистира на јачем повезивању држава у региону у том смислу.

Премијер је, одговарајући на питања, рекао да Србија не размишља о прекиду дијалог у Бриселу упркос оваквим претњама, јер је дијалог у Бриселу важан и увек мора да се разговара.

Фабрике одбрамбене индустрије Србије добиће у наредном периоду „директну инвестициону инјекцију” од 43 милиона евра из републичког буџета како би унапредиле своје пословање, и како би са очекиваних 550 милиона евра ове године, извоз до 2020. износио 750 милиона евра, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, на конференцији за медије после састанка са директорима осам привредних друштава одбрамбене индустрије Србије, јавним предузећем Југоимпорт СДПР и три ремонтна завода, рекао да би новац који држава троши за капитална улагања требало да буде већи и да се користи паметније, односно на начин да се у будућности врати кроз већа примања радника и веће профите радника.

„Зато смо данас имали важан састанак са представницима свих фабрика наменске индустрије, свих ремонтних завода, опитних центара, прибојским ФАП-ом и свих осам основних фабрика, са изузетком Крушика, који у овом тренутку није тражио новац, јер су запослили више од 1.000 људи у односу на претходни период и раде добро”, рекао је Вучић.

Како је додао Застава оружје из Крагујевца требало би да добије 9,7 милиона евра, Прва петолетка из Трстеника 3,5 милиона евра, Телеоптик из Земуна 6,8 милиона евра, Слобода из Чачка два милиона, „Милан Благојевић” из Лучана 4,4 милиона евра.

За изградњу зграде нове фабрике Први партизан из Ужица добиће четири милиона евра, прибојски ФАП 2,5 милиона евра, Ваздухопловни завод „Мома Станојловић” из Батајнице четири милиона евра, Техничко-ремонтни завод из Чачка три милиона евра и Техничко-ремонтни завод из Крагујевца два милиона евра.

Премијер је додао да за Прву искру из Барича у овом тренутку није потребан новац јер је, како је рекао, већ раније уложено у ту фабрику.

„Све укупно то је око 42,5-43 милиона евра, што је директна инвестициона инјекција у нашу наменску индустрију, која није дошла од произвођача, већ од државе и то држава може да уради када има здраве јавне финансије”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да ће у нова три објекта у опитном центру у Никинцима бити уложено 174 милиона динара, односно око 1,5 милиона евра.

Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да се од извоза производа одбрамбене индустрије ове године очекује 530-550 милиона евра, и да је план, на основу направљених рачуница, да до 2020. то буде 750 милиона евра.

НИСАМ ЗАДОВОЉАН РАСТОМ ОД ТРИ ОДСТО
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да није задовољан растом од три одсто, јер је Србији потребан раст већи од четири, пет одсто како бисмо пристизали земље Европске уније.

Вучић је, одговарајући на питања на конференцији за новинаре, рекао и да је државна каса под „пуном контролом” државних органа и да протести не могу да је угрозе ни на који начин. „Заузимање државне касе, нико ништа не може да зазуме, у овој земљи се демократским путем остварују права, ту нема велике филозофије”, рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија демократска земља у којој свако има право да чини шта хоће, не угрожавајући права и слободе других људи. Вучић је рекао да је стање јавних финансија стабилно, али да Србији треба много година да би стандард био упоредив са земљама Европске уније.

Имамо стабилан раст, али он мора да буде већи од четири, пет одсто, да бисмо пристизали земље ЕУ, каже Вучић. „Зато нисам задовољан растом од три одсто, он је неупоредив са растом од минус три одсто, али није довољан”, истакао је премијер.

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА
Премијер Вучић саопштио је да неће ни у априлу бити дефицита, и да ће то омогућити, ако се овако настави, повећање плата и више пара за пензије.

Он је казао да на данашњи дан буџет Владе има суфицит од 20,4 милијарде динара, да предстоји исплата другог дела пензија, али да ће април завршити у суфициту.

Подсетио је да је усвојеним буџетом и планом ММФ предвиђено да имамо 53 или 54 милијарде дефицита.

„Већ сада могу рећи да нећемо имати дефицит закључно са 30. априлом. Већим приходима и нижим расходима успели смо да уштедимо 470 милиона евра у прва четири месеца”, објаснио је премијер.


Извор Танјуг/Политика, 20. април 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.