Menu
RSS

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: РАД КОМИСИЈЕ О СТЕПИНЦУ ЈЕ БИО ВИШЕСТРУКО КОРИСТАН

darkotanaskovic0Када је реч о проглашењу Степинца свецем, после једногодишњег рада Комисије "лопта" је поново у дворишту Ватикана

Амбасадор Србије при УНЕСКО и члан Мешовите комисије о кардиналу Степинцу Дарко Танасковић сматра да је рад те комисије био вишеструко користан и успешан.

Он је истакао И да верује да ће то будући развој догађаја потврдити.

"За разлику од неких тенденциозних и сензационалистичких, а незналачких и на чињеницама неутемељених позива на узбуну због наводне издаје српских и православних интереса.... сматрам да је рад Мешовите православно-католичке комисије о историјској улози кардинала Степинца био вишеструко користан и у суштину успешан, наравно у границама у којима је то могао бити. Будући развој догађаја ће ово, верујем потврдити", рекао је Танасковић за "Вечерње новости" одговарајући на питање шта се може очекивати од рада комисије и полемике која је уследила.

Мешовита комисија, која је разматрала лик и дело хрватског бискупа Алојзија Степинца, уочи, за време и након Другог светског рата, формирана је на иницијативу папе Фрање, а црквени великодостојници и експерти после једногодишњег рада нису дошли до сагласности о том питању.

Када је реч о проглашењу Степинца свецем, после једногодишњег рада Комисије "лопта" је поново у дворишту Ватикана, односно у рукама папе Фрање, који је за то једини надлежан.

На последњем састанку Мешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције 12. и 13. јуна у Риму констатовано је да ставови двеју страна о тој теми, остају супротстављени, уз сагласност о могућости будуће сарадње у погледу заједничког рада.

"Проучавање живота кардинала Степинца показало је да су све цркве биле изложене окрутним прогонима и имале своје мученике и исповеднике вере. У том смислу, чланови Комисије су се сагласили око могућности будуће сарадње, у погледу заједничког рада, како би поделили сећање на мученике и исповеднике вере обеју цркава", наведено је тада у заједничком саопштењу.

 

Извор Тањуг, 13. 8. 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.