Menu
RSS

ПЕКИНГ ПОЗВАО НА ПОШТОВАЊЕ РУСКО-КИНЕСКОГ ПРЕДЛОГА ЗА СЕВЕРНУ КОРЕЈУ

Putin ksi 2„У овом тренутку Кина се нада да ће све стране озбиљно размотрити и прихватити предлог Кине и Русије о решењу кризе“

Пекинг се нада да ће све земље заинтересоване за решавање севернокорејског нуклеарног проблема пажљиво проучити заједнички руско-кинески предлог о том питању, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Кине Хуа Чанјинг (Hua Chunying).

Током посете кинеског председника Си Ђинпинга Москви почетком лета, руска и кинеска министарства спољних послова издала су заједничку изјаву у којој су предложила начине за деескалацију ситуације. Москва и Пекинг позвали су Пјонгјанг да заустави нуклеарне пробе и позвали Вашингтон и Сеул да се уздрже од извођења заједничких вежби.

„У овом тренутку Кина се нада да ће све стране озбиљно размотрити и прихватити предлог Кине и Русије о решењу кризе. Предлог је заснован на иницијативи ’двоструког замрзавања‘ и тражење одговарајућег решења за проблем Корејског полуострва“, истакла је Хуа.

Она је додала да кинеска влада позива све укључене стране да се усредсреде на наставак преговарачког процеса и потраже политичке начине за решавање кризе на Корејском полуострву.

Међутим, она је одбила да одговори на питање да ли ће Кина остати неутрална ако Северна Кореја нападне Гвам.

„Кинеска страна неће одговорити на таква хипотетичка питања. Надамо се да ће се ситуација постепено мењати према смањењу тензија“, закључила је Хуа.

У петак је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да се Москва противи да Северна Кореја поседује нуклеарно оружје и додао да су Русија и Кина имале „читав низ предлога који имају за циљ спречавање најдубљег сукоба и кризе са огромним бројем људских жртава“.

Русија и Кина позвале су на дијалог усред недавне ескалације тензија на Корејском полуострву.


Извор Спутњик, 14. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.