Menu
RSS

ОПОЗИЦИЈА У РС ОДУСТАЛА ОД ДЕМОНСТРАЦИЈА ПОСЛЕ ВУЧИЋЕВОГ ПОЗИВА

Skupstina RS opozicijaГоведарица му је обећао да ће главни правац деловања СДС-а и Савеза за промене у предстојећим недељама и месецима бити такозвани отворени парламенти или јавне скупштине

После бурних дешавања у Народној скупштини Републике Српске, 13. септембра, председник Србије Александар Вучић телефонирао је лидеру Српске демократске странке Вукоти Говедарици и замолио га да опозиција у РС не покреће уличне протесте, а први човек СДС-а прихватио је ову сугестију, сазнаје srpskainfo.com из поузданих извора.

Према информацијама до којих је дошао портал srpskainfo.com, Вучић је став о потреби уздржаности оба блока у РС образложио оценама да би радикализација политичких прилика брзо дестабилизовала читаву БиХ, али и регион, те да је потенцијална неконтролисана ситуација последње што је потребно Србима с обе стране Дрине у овом периоду. Имајући у виду аргументе председника Србије, како сазнајемо, Говедарица му је обећао да ће главни правац деловања СДС-а и Савеза за промене у предстојећим недељама и месецима бити такозвани отворени парламенти или јавне скупштине.

Овај план подразумева директно обраћање свих опозиционих посланика у НСРС грађанима, пре свега поводом раније покренутих пет интерпелација, а серија тих нестандардних трибина била би одржана првенствено у оним градовима и општинама РС у којима странке СЗП-а имају локалну власт.

Председник Народног демократског покрета Драган Чавић каже за srpskainfo.com да је у свакодневној комуникацији са Вукотом Говедарицом и да му није познато да је шеф СДС-а имао такав разговор са председником Србије.

„То бих сврстао у домен спекулација, јер ми нисмо ни разматрали излазак на улице. Ми ћемо наставити да у Народној скупштини РС снажно оспоравамо неуставно и незаконито деловање режима. С друге стране, појачаћемо комуникацију с грађанима, при чему није тачно да ћемо то радити искључиво у оним срединама у којима имамо власт“, каже Чавић за srpskainfo.com, истичући да се не може говорити о „мекшем приступу“ који заговара СДС и „тврђим методама“ којима су склони НДП и ПДП, јер су, како истиче, све странке СЗП-а сложне у погледу будућих корака, са нијансама које су техничког, а не суштинског карактера.

Чавић се осврнуо и на негативну реакцију председнице Владе РС Жељке Цвијановић, која је најаву одржавања отворених паламената у организацији СЗП-а у градовима Српске упоредила са тзв. пленумима грађана, који су организовани током протеста у Федерацији БиХ пре пар година.

„Она би била задовољна једино када бисмо аплаудирали свему што каже. Шта очекивати од особе која тврди да је струја у РС јефтинија него у Хрватској за 113 одсто? Како очекивати од некога ко се не разуме ни у математику да схвати политичке процесе“, пита Чавић.

Он сматра да, без обзира на однос уважавања према званичном Београду, грађани РС ипак најбоље знају који су њихови пробеми и како их треба решавати.

„Најважније у свему јесте то да самовоља режима више неће проћи без реакције. Варају се ако мисле да им то што имају више руку у НСРС даје за право да раде све што им падне на памет, од злоупотребе полиције па надаље“, закључује Чавић.


Извор Новости онлајн, 19. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.