Menu
RSS

ВУЧИЋ: ЕРДОГАН, МАКРОН И ТРАМП СТИЖУ У СРБИЈУ, ПРЕ ЊИХ МИГОВИ

Vucic unПредседник Србије је рекао и да су "три блока" прешли представници Русије да му честитају на томе што је тако отворено рекао да се поноси добрим односима са њима

Председник Србије Александар Вучић очекује отворен, реалан, рационалан и паметан приступ у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који нас води у будућност, а не у сукобе.

Председник Србије је, у изјави новинарима у седишту УН, где је данас говорио на седници Генералне скупштине, истакао да не смемо да живимо искључиво у митској прошлости, као што не смемо да се одрекнемо онога што и даље имамо у својим рукама.

"Дијалог је увелико почео у Србији. Многи се већ изјашњавају по питању Косова и Метохије, бројни политички актери, инстиуције. Црква је изашла више пута са ставовима. Наш посао је да то сада више институционализујемо, да те расправе и дијалог, кроз концентрисане кругове проведемо на озбиљан начин", објаснио је Вучић.

"Свој став изнећу на крају, када будем саслушао све учеснике. Можда ћу га допунити, можда делимично променити под утицајем дијалога. Само мислим да треба да имамо реалан, рационалан и паметан приступ који нас води у будућност, а не сукобе", указао је председник Србије.

Казао је да у дијалогу морају бити саслушани и они који кажу да Косово никада неће бити независно, као и они који имају сасвим супротан став.

"Сви имају право да се изјасне и кажу свој став. Нећу бежати од договорности за најтежа питања која муче Србију, нећу бежати од тога да кажем шта је мој став и мишљење, када све људе будемо саслушали до краја године“, истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија подржава реформу УН и да ће пружити помоћ колико може да светска организација има још већу улогу, јер би тако, оценио је, у свету било мање бахатости и ароганције.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је разговарао са председавајућим 72. Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, који одлично разуме све проблеме и сматра да се Србија понаша одговорно и озбиљно.

"Подржавамо његов план амбициозних реформи, који жели да спроведе заједно са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом. То неће бити лако да се постигне, као ни свеобухватни план о миграцијама и развоју, а постоје и различите идеје око Савета за људска права"; констатовао је он.

Прерсдник Србије је подвукао да је за нас важно да УН постају све важније место на којем се одлучује, "поред којег се не пролази као што је био случај раније".

"Више немамо униполаран свет као што смо имали раније. По томе може да се види да су УН постале значајнија арена него пре. Ми као представници малих земаља, а Лајчак долази из Словачке, смо задовољни јер ово је једино место где можемо да будемо равноправни и једнаки, где имамо истих 15 минута као и амерички председник Доналд Трамп. То што он говори 45 минута, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган 25 минута, можемо и ми, ако прекорачимо време", истакао је он.

Вучић је нагласио да су у УН иста права свих земаља, и да је то једна од ретких организација у свету у којима је то случај.

"Србија ће помоћи колико може да УН имају још већу улогу. Биће мање бахатости и ароганција у свету ако то буде тако", закључио је он.

ВУЧИЋ: ЕРДОГАН, МАКРОН И ТРАМП ДОЛАЗЕ У СРБИЈУ, ТО ЈЕ ДОКАЗ СНАГЕ НАШЕ ПОЛИТИКЕ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће после састанка у Њујорку у Србију доћи, редом, председници Турске Реџеп Тајип Ердоган, Француске Макрон и САД Доналд Трамп, и да је и то доказ снаге српске политике.

Вучић је за ТВ О2 у Њујорку рекао да се колико можемо и у тешким условима боримо да сачувамо независност, слободу, суверенитет...

Како је навео није случајно говорио о успостављеним контактима са великим силама и подвукао да је циљ и напор у то усмерен обезбеђивање мира и стабилности, економске будућности, пут у ЕУ...

"Оно што све то обухвата је очување наше слободе, коју постижемо и кроз војну неутралност и пријатељство са Русијом и Кином", навео је Вучић.

Председник Србије је рекао и да су "три блока" прешли представници Русије да му честитају на томе што је тако отворено рекао да се поноси добрим односима са њима.

"То је снага српске политике... исто говоримо и овде и у Београду, и Бриселу и у Москви... то је нешто што Србија није имала дуго времена, а сад постаје све цењенија и поштованија захваљући томе" рекао је председник Србије.

На питање новинара да ли ће пре стићи руски мигови у Србију или Макрон и Трамп Вучић је рекао да ће мигови свакако стићи у Србију пре њховог доласка.

МИР И СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ УСЛОВ ЗА РАЗВОЈ
Председник Србије Александар Вучић обратио се данас Генералној скупштини УН и поручио да је мир и стабилност на Западном Балкану услов за развој тог региона, да је Србија посвећена том циљу и да ће подржати јачање улоге УН.

Вучић је обраћање почео освртом на оно што се чуло претходних дана са говорнице Генералне скупштине и навео да су сви говорили о потреби реформе УН, о миру и стабилности, али и врло често често оптужујући и нападајујући неке друге...

"Препоручио бих да се не узима такав приступ", рекао је Вучић који је подсетио да је и претходне године речено да је ситуација тешка и оценио да је сада још тежа него пре годину дана.

Како је рекао, данас жели да говори о Србији која се враћа у свет и која је све више поштована, која жели да га разуме, чак и онда када се велике силе не слажу са њом или ми са њима.

Он је додао и да говори на начин да нема потребу да подилази свом народу јер су све политичке борбе већ добијене.

Председник Србије је нагласио да је битно да говори о целом Балкану, посебно његовом западном делу, "јер без заједничке и шире слике нећемо бити у могућности да решимо наше проблеме".

Он је највео да је услов број један за просперитетну будућност у региону очување мира и стабилности и у том смислу подвукао да Србија пуно инвестира у регион.

"Посвећени смо томе и наставићемо да радимо на промоцији регионалне стабилности и сарадње" рекао је Вучић и навео да Србија верује у улагање у бољу будућност за све нас.

Очување мира и стабилности је најбитније, то је политички циљ који захтева свакодневни тежак труд и рад, указао је председник Србије.

Као број два Вучић је навео економски развој и истакао је да је у претходном периоду Србија одговорном политиком фискалне консолидације успела да створи суфицит у буџету, смањи незапосленост са 26 на 12 одсто, завела тржишни ред, створила много јачу земљу, ближа је развијеном западу, и решава проблеме са којима се и богатији сучељавају.

"Улажемо у креативност младих, дигитализација је постала важна тема и у Србији, а не само у најразвијеним земљама света" рекао је Вучић.

Трећа ствар, назначио је Вучић, која није мање важна од постизања мира и стабилности и економског напретка, је напредак Србије ка чланству у Европској унији.

Он је напоменуо да је Унија најбитнији трговински и инвестициони партнер Србије, а пут ка Унији је пут ка већој стабилности и економског напретка и јачања демократије.

Председник Србије је указао да је претходних година политика проширења ЕУ према земљама Западног Балкана служила као јак инструмент за политичку и економску трансформацију у региону у стабилна и савремена друштва.

"Верујемо да је та политика она којој се, и поред потешкоћа у самој ЕУ, али и у државама кандидатима, морају посветити на најбољи начин. Желимо да будемо део ЕУ, али се понекад народи на Балкану, и у Србији, третирани другачије него други", рекао је Вучић и додао да не тражимо да се наш пут у Унију убрза, већ да будемо третирани као чланице примљене од 2004. године.

Срби су, поручио је, достојанствен народ, који очекује да нас друге државе поштују, као што и ми њих поштујемо.

Никада, нагласио је, нисмо желели ништа што припада неком другом и оно што тражимо је узајамно поштовање.

Председник Вучић је навео да Србија штити своју слободу, независност и суверенитет, поштује демократске принципе и никада неће одустати од војне неутралности, јер је таква политика – политика мира.

Србија је, каже, посвећени партнер са западним земљама, ради на побољшању односа са САД, али негује најбоље могуће односе са Русијом и Кином.

"Не само да се тих добрих односа не стидимо, већ се њима поносимо", рекао је Вучић и додао да ће Србија увек бити спремна да посматра развој ситуације у свету, али никада неће процењивати шта је праведно, а шта није.

Председник Србије поручио је и да је "постизање политичког решења са КиМ национални приоритет, питање које има велики утицај на нашу економију" .

"Знате да не признајемо једнострано проглашену независност Косова", подсетио је Вучић и позвао чланице УН да се не дозволи пријем Косова у Унеско.

Од кључне је важности постизање политичког решења, јер је то услов за даљи економски напредак, за младе људе и даљи развој.

Србија неће признати Косово, навео је, али и казао да улаже напоре да се нађе решење које ће омогућити напредак, мир и стабилност у региону.

Оценио је да је у бриселском дијалогу Београда и Приштине доста постигнуто, уз не баш лаке компромисе и то са обе стране, те додао да за четири године дијалога нико није страдао у међуетничким тензијама на Косову.

Он је поновио да Србија улаже велике напоре у стабилизацију целокупне ситуације на Балкану.

"Увек остајемо мирни на нападе који долазе са стране, јер мир и помирење су важни због свега" рекао је председник Србије.

Поновио је да је Србија спремна да се посвети успешним економским реформама, као и регионалној економској зони, од које не желимо да одустанемо.

Он је истакао солидарност Србије са избеглицама али да такође ништа неће смањити њену посвећеност и оштрину у борби против тероризма, Исламске државе и Ал Каиде.

Такође, Србија поздравља и препознаје борбу против сиромаштва и социјалних неједенакости, спречавања јачања екстремизма као изузетно важне тачке.

Председник Србије је поновио да Србија верује у све већу улогу УН као организацију за мир и да ће свака реформа УН која води јачању њене улоге добити подршку Србије.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација Мирославом Лајчаком и том приликом нагласио да су УН најзначајнија међународна организација са становишта заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Вучић и Лајчак су разговарали о плановима за реформу УН, улози Србије у овој међународној организацији и ситуацији у региону.

Вучић је истакао да Уједињене нације имају одговоран приступ по питању Западног Балкана.

Он је, у име Републике Србије, подржао одговоран приступ Мирослава Лајчака на унапређењу рада и активности УН.

Председавајући Генералне скупштине УН је нагласио да је главни циљ председавања поштовање три стуба УН: људска права, мир и безбедност и развој.

Он је истакао наопходност постизања конкретних резултата на плану реформе УН, јачање поверења између УН и њених чланица, и нагласио да ова организација има амбициозан програм о миграцијама, што ће бити први велики међународни оквир, као и да је улога УН да се залаже за мир и превенцију конфликта, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Председник Вучић наставио је боравак у Њујорку обраћањем Генералној скупштини Уједињених нација.


Извор Танјуг/Новости, 21. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.