Menu
RSS

МЕРКЕЛОВОЈ НОВИ МАНДАТ, AFD УШЛА У БУНДЕСТАГ У ВЕЛИКОМ СТИЛУ

Bundestag 51CDU 32,5 одсто, SPD 20, AfD 13.5, FDP 10.5, Зелени 9,5, Левица 9; Меркелиним демохришћанима 8 одсто гласова мање него на прошлим изборима, Шулцов SPD је добио 5,5 одсто мање, а AfD чак 8 одсто више

Након тога иде крајње десничарска Алтернатива за Немачку са 13,5 одсто, Либерали са 10,5 одсто, док су Зелени освојили 9,5 процената, а Левица девет.

Према првим проценама демохришћани Ангеле Меркел освојили су 32,5 одсто гласова на изборима за Бундестаг. Други је SPD са 20 одсто гласова.

Након тога иде крајње десничарска Алтернатива за Немачку са 13,5 одсто, Либерали са 10,5 одсто, док су Зелени освојили 9,5 процената, а Левица девет.

У овом односу снага Меркелова ће остати канцеларка, али питање је у којој коалицији.

Ипак, демохришћани Ангеле Меркел освојили су знатно мање гласова него што је очекивано, док SPD има најгори резултат у историји.

Уколико се погледају резултати претходних избора, велике партије су на овим изборима освојиле знатно мање гласова. Демохришћани 8 одсто одсто мање, SPD 5,5 одсто мање, док су десничари AfD-а освојили чак 8 одсто више гласова него раније.

У Бундестаг улази шест листа, а математички и политички остају могуће само две коалиције: или наставак Велике коалиције CDU/CSUи SPD, или Јамајка коалиција (CDU/CSU, FDP, Зелени), пише "Дојче веле".

Међутим, убрзо након објављивања првих резултата огласили су се из SPD наводећи да ће ићи у опозицију, тако да "Велика коалиција" није опција, већ је прва опција "Јамајка коалиција" која до сада није испробана на националном нивоу.

Реч је о коалицији коју би чиниле странке у боји заставе Јамајке – црни (демохришћани), жути (Либерали) и Зелени.

Одлука SPD такође значи да десничарска AfD неће бити главна опозициона странка, како се чинило одмах после избора.

Меркелова се освајањем четвртог мандата изједначила са својим политичким оцем Хелмутом Колом.

61,5 милиона немачких грађана са правом гласа бирало је нови сазив Бундестага.

Сваки бирач имао је два гласа – првим се гласа за директног кандидата у изборној јединици, а другим за страначку листу. Тако половина од 598 места у Бундестагу (299) одлази људима изабраним именом и презименом с тим да на крају у парламенту однос снага мора бити онакав како је одлучено другим гласом.

Редовно се дешава да странке освоје више директних мандата него што одговара њиховом проценту и у том случају се број места у Бундестагу повећава. У прошлом сазиву је тако било 630 посланика, а овај пут ће их вероватно бити и више.

Последња истраживања јавног мњења предвиђала су убедљиву победу демохришћана Ангеле Меркел, али и да ће она изгубити највише гласова у односу на прошле изборе када је освојила 41,5 одсто.


Извор Б92, 24. септембар 2017.


МЕРКЕЛОВА: МОГЛО ЈЕ БОЉЕ, БАВИЋЕМО СЕ ГЛАСАЧИМА AfD
Демохришћанска партија се надала бољим резултатима, али смо испунили наше стратешке циљеве, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Осим тога, она је обећала да ће саслушати све бриге гласача крајње десничарске партије AfD која је највише напредовала на овим изборима.

Према првим проценама демохришћани Ангеле Меркел освојили су 32,5 одсто гласова на изборима за Бундестаг. Други је SPD са 20 одсто гласова, а након тога иде десничарска Алтернатива за Немачку са 13,5.

“Надали смо се бољем резултату, али не смемо да заборавимо да смо испунили наше стратешке циљеве – најјача смо партија, имамо мандат да формирамо нову владу и то ћемо и учинити“, изјавила је Меркелова.

Како каже, иза њих је 12 година владавине, а опет се није доводило у питање да ли ће поново бити највећа партија.

“Али ово су избори који су указали на успон AfD и њихов улазак у парламент. Спровешћемо темељну анализу, желимо да поново присвојимо гласаче који су гласали за AfD, да откријемо њихове бриге и проблеме“, истакла је Меркелова.

“Морамо да радимо за праведну и слободну земљу. То значи да морамо да ујединимо све ЕУ земље да се боре против узрока миграције и да се боре против илегалне имиграције. Јасно је да је питање безбедности велика брига за грађане, исто као и питање просперитета“, додала је она.

Уколико се погледају резултати претходних избора, велике партије су на овим изборима освојиле знатно мање гласова. Демохришћани 8 одсто мање, SPD 5,5 мање, док су десничари AfD-а освојили чак 8 процената више гласова него раније.


Извор Танјуг/Б92, 24. септембар 2017.


ШУЛЦ: ТЕЖАК ДАН, ПРЕ У ОПОЗИЦИЈУ НЕГО СА МЕРКЕЛОВОМ
Немачки социјалдемократи признали су пораз на изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима Ангеле Меркел.

"Ово је тежак и горак дан за немачке социјалдемократе, изгубили смо изборе", изјавио је лидер Социјалдеморкатске партије (SPD) Мартин Шулц у првој реакцији после објављивања излазних анкета.

Он је додао да ће се та странка борити за остварење својих изборних обећања и вредности.

Како указује АФП, SPD на данашњим изборима постигао најгори резултат после Другог светског рата.

"Преузећемо опозициони мандат", рекла је потпредседница SPD Мануела Швезиг након што су објављени резултати излазних анкета, а према којима је та партија освојила од 20 до 21 одсто гласова.

Томас Оперман, који предводи SPD у парламенту, потврдио је да је "SPD место у опозицији".

Немачка канцеларка Ангела Меркел освојила је на изборима четврти узастопни мандат, показују анкете објављене после затварања бирачких места.

Према излазним анкетама, крајње десничарска и антиимиграциона Алтернатива за Немачку (AfD) улази у парламент.

Демохришћанска партија Меркелове је, према тим резулатитима, освојила 32,5 – 33,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска далеко иза на другом месту са освојених око 20-21 одсто гласова, јавлили су АРД И ЗДФ.

На трећем месту је AfD, са освојених 13 до 13,5 одсто гласова.


Извор Танјуг/Б92, 24. септембар 2017.


AfD: МЕЊАМО НЕМАЧКУ, ИДЕМО НА МЕРКЕЛОВУ
Немачка антиимиграциона и десничарска странка Алтернатива за Немачку (AfD), која је на изборима први пут ушла у парламент, обећала је да ће "променити земљу".

"Кренућемо за Меркеловом. Вратићемо нашу земљу и наш народ", рекао је један од лидера AfD Александер Гауланд.

Осим тога, једна од лидерки партије Алис Вајдел изјавила је да су их "милиони гласача поверили дужност конструктивне опозиције"

AfD је освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Немачкој, преноси АФП.

AfD се нашла иза Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је освојила 32,5 – 33,5 одсто гласова и Социјалдемократске странке Мартина Шулца, која је освојила 20 до 21 одсто гласова.


Извор Танјуг/Б92, 24. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.