Menu
RSS

НЕМАЧКА ШТАМПА: ОВО ЈЕ КРАЈ ПОСЛЕРАТНЕ НЕМАЧКЕ

Nemacka glasanjeКако немачка штампа види управо одржане изборе за Бундестаг

Многи кажу да је десничарска Алтернатива за Немачку успешна баш јер се њоме „баве“ политичка конкуренција и медији. И дан после шокантних избора штампа пише искључиво о успону десничара који ће „променити Немачку“.

„Губитник избора се зове Ангела Меркел“, јасно пише Швебише цајтунг (Равенсбург). „Канцеларака је одговорна за неочекивано лош изборни резултат који ће како у Немачкој, тако и у иностранству изазвати немир или задовољство – зависно од политичке оријентације. СПД је на дну и мора у опозицију ако у наредним деценијама жели да поново има неку улогу на савезном нивоу.

Све, дакле, указује на то да ћемо имати Јамајка коалицију која није неспорна – због неслагања између Либерала (жутих) и Зелених. Преговори ће показати да ли обе стране имају довољно државничке супстанце да у овој тешкој ситуацији ураде оно што је неопходно.

Како се сада опходити са тријумфалним победником избора – Алтернативом за Немачку? У Берлину је раширен став да се популистима у парламенту треба супротставити опуштено и јасним држањем. То у основи није лоше, али – испоставило се да AfD није урадила ништа конструктивно у паралментима савезних покрајина у којима је последњих година освојила мандате. Очигледно да њеним бирачима то нимало не смета. То значи да јасно држање није довољно. Потребно је наћи конкретна политичка решења – и то за многе теме којима је AfD понетирала бодове у изборној кампањи“, наводи Швебише.

Берлинер цајтунг пише: „Ови избори мењају Немачку. Не, они неће променити улогу Немачке у свету јер ће упркос свему Ангела Меркел остати канцеларка. Међутим, ови избори могу променити репутацију Немачке у свету. Неким нашим суседима је сигурно крајње непријатно што седамдесет година након завршетка рата десни радикали креирају политику у Рајхстагу у Берлину у којем је сада седиште Бундестага.

Ови избори ће променити нашу земљу – морамо да се бавимо чињеницом да је овај пут другачији од свега у претходних 27 година од поновног уједињења када је само по који бирач, више из протеста него из уверења, свој глас давао десничарским политичарима. Сада их има много, то су наши суседи, колеге, наши познаници. AfD је трећа најјача партија. У некој улици са стотину бирача, више од 13 комшија се определило за назадну, делимично отворено десничарску странку. Статистички гледано. У стварности, бирачи AfD су углавном на истоку Немачке“, разматра берлински лист.

Вестдојче цајтунг (Диселдорф): „Детаљнија анализа изборног резултата открива још нешто: илузију успешног унутрашњег спајања Немачке: 27 одсто мушкараца из Источне Немачке изабрало је AfD јер се стално осећају ускраћеним. Политика коначно мора тиме да се бави. Јер, 27 година након уједињења Немачке, на западу земље нестаје стрпљење и спремност да се на штету сопствене инфраструктуре и инвестиција настави са плаћањем алиментације источним покрајинама чије становништво изгледа има проблем са тим да схвати ко се 1990. придружио чијем систему вредности.

Милиони бирача који су дали свој глас AfD-у ускоро ће констатовати да су свој гласачки листић могли одмах да баце и у канту за смеће. С времена на време отворено расистички и екстремно десничарски персонал који се са чланском картом AfD слива у Бундестаг – тамо ће пропасти. AfD је у целини потпуно неспособна да се развија у угледну представницу конзервативних снага. Њихови посланици нису ништа више него лоше друштво и врло брзо, и поред очекиваних скандала, више неће бити тако приметни.“

Шпигел на свом порталу пише: „Немојте да бринете! Зашто се узбуђујете? Ангела Меркел остаје канцеларка, бар то је за сада јасно. Све ће то она на миру и разумно средити. И оних 13 одсто што су за AfD, ни то није тако страшно, немојте се узбуђивати. За разлику од наших европских суседа, код нас у парламенту није било десничарских популиста – сад су ту. Немачка је једноставно постала нормална.

Али AfD није нормална партија. У њеним редовима, чак и на врху, постоје и они који отворено флертују са екстремистичким позицијама, који воле да се сећају агресорског рата Вермахта, који желе да умање Холокауст и укину сећање на њега. И такви људи ће ускоро бити у немачком Бундестагу.

Не, ово је више од свакодневног европског десног популизма. То је напад на нашу либералну демократију. Друге странке у Бундестагу морају бранити ту демократију и наше друштво у целини – то је њихов главни задатак у наредне четири године.

Дан избора изнедрио је лом у политичком спектру Немачке. Десни популисти по први пут су у Бундестагу, а Ангела Меркел је ослабљена. У томе се крије и низ позитивних страна, сматра главна уредница ДВ Инес Пол.

Последњих година смо живели у абнормалном стању за које је одговорна шефица CDU и канцеларка Ангела Меркел. Избацивањем свих конзервативних позиција из своје партије она је створила простора на десном рубу, незадовољне конзервативце послала у руке десничарских популиста. Усвајањем социјалдемократских тема она је исушила социјалдемократе све док нису пресушили на само нешто више од 20 процената.

Ангела Меркел воли да каже да радо решава проблеме. Поред проблема са Доналдом Трампом, Владимиром Путином, евром, климатским променама и нуклеарном претњом Северне Кореје, сада пред собом има још један, не мање компликован проблем – организацију Јамајка коалиције.“

Франкфуртер алгемајне цајтунг: „У чему су други погрешили, колико су они допринели томе што је AfD постала тако јака? На то питање одговор неће тражити само историчари који се буду бавили овим временом. Јер, тек сада све почиње. Зар није ова странка попунила празнине? На пример, речи немачки и хришћанин неке партије имају у свом имену – али само тамо. Изрази национални или конзервативни готово су проглашени аномалијом којом треба да се бави Служба за заштиту устава. Очигледно да свака празна фраза из AfD смирује неке чежње.

Али, сада ће та партија имати истакнуто место у пленуму Бундестага и водити комисије, чак и ако неки посланици других партија буду пружали последњи, тужни отпор. Та партија сада може да запосли стотине људи и да са државним новцем намеће своје теме. Сада она има демократски печат.“

Рајнише пост (Дизелдорф) је најдраматичнији: „24. септембар 2017. је датум који означава крај умерене послератне Немачке у којој је владао консензус. Земља скреће удесно.“


Извор Дојче веле/Данас, 25. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.