Menu
RSS

КОЛИКО ЈЕ ОЗБИЉАН УНУТРАШЊИ СУКОБ У СНС?

Zorana1Ђукановић: Зорана не може из главе да избаци шефове из амбасаде ВБ; Дејан Вук Станковић: Могуће да ће јединство СНС трајати само док је подршка бирача висока

Зорана Михајловић не може да избаци свог првог шефа Мирољуба Лабуса из главе, рекао је за Данас Владимир Ђукановић, посланик Српске напредне странке, одговарајући на критике потпредседнице Владе и потпредседнице СНС, да у тој странци има оних који, како је рекла, не могу у себи да обуздају свог првог шефа Војислава Шешеља.

Михајловић је то рекла у контексту критика које је јој поједини функционери партије уназад већ дуже време јавно упућују.

За саговорника Данаса Дејана Вука Станковића, политичког аналитичара, Шешељ је метафора, стилска фигура којом се, како наводи, описују људи који нису спремни да се политички, морално и психолошки мењају. Али, он не види да је то суштина ривалитета унутар СНС, већ те сукобе препознаје као личне и реалне, али гурнуте под тепих, због, како наводи, неопходности утиска о јединствености партије.

На питање зашто је поједине колеге у Влади Србије и владајућој Српској напредној странци, чија је потпредседница, доживљавају као неку врсту "непријатеља" Зорана Михајловић је рекла да "Влада Србије и СНС имају много више политичке и сваке друге користити" од ње и њеног рада него од тих "колега". "Не знам ко то мисли, али знам да Влада Србије и СНС имају много више политичке и сваке друге користи од мене и мог рада него од тих 'колега'. Сви нови ауто-путеви, регионални путеви, обновљене пруге и мостови, станови, могли су да се граде и пре мене. Али, нису. Немам потребу никоме да се доказујем јер иза мене стоји знање, образовање, искуство и резултати. Рад и резултати треба да су главно мерило у политици", навела је Михајловићева за Курир.

Она је казала да је у СНС ушла након договора с председником странке Александром Вучићем. "Нисам заборавила како сам била усамљена када сам предложила да Вучић, а не Томислав Николић, буде наш кандидат за председника. И увек сам говорила оно што мислим. То се можда не свиђа неким 'првоборцима', који мисле да је довољно само што су ту од првог дана", додала је она.

Према њеним речима, "реч је о малобројнима који у себи, у својој личности, не могу да обуздају свог првог шефа – Шешеља". "Вучић је њима други, или трећи председник, па се и у томе разликујем од њих. Али, погледајте шта њему раде. Добар је само кад треба да већини омогући да напредују, да им омогући статус. То вам је као с размаженом децом: док дајете, добри сте, а чим кажете да су претерали, они се љуте", казала је Михајловићева.

Реагујући на ове наводе, један од најистакнутијих критичара Зоране Михајловић, Владимир Ђукановић, за наш лист понавља оно што уназад већ годинама непрестано говори – а то је да потпредседница Владе и СНС ради за западне агентуре у Србији, уводећи овог пута у унутарстраначку полемику и Мирољуба Лабуса, бившег потпредседника Владе Србије и СЦГ, кандидата ДОС за председника и некадашњег лидера Г17 плус, у чијем је тиму, након петооктобарске револуције, била и актуелна потпредседница и министарка у Влади.

"Зорана Михајловић не може да избаци из главе Лабуса, оног који је почетком двехиљадите предводио политику привредног пустошења земље, у чему му је она била сарадница. Такође, не може да избаци ни стране агентуре из главе, као своје шефове, поготово оне који седе у амбасади Велике Британије у Београду", рекао је Ђукановић, одбијајући да појасни своје изјаве речима да је ово што је рекао "сасвим довољно".

Последња у низу критика Владимира Ђукановића на рачун Зоране Михајловић догодила се пре око месец дана када је у Скупштини Србије затражио њену смену, стајући на страну Зорана Ђорђевића, министра за рад, који се сукобио са својом колегиницом из Владе због закона о родној равноправности.

Коментаришући ове сукобе у СНС, који се рефлектују и на Владу, Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, каже за Данас да је "очито да постоји ривалитет различито вредносно и политички оријентисаних групација у странци напредњака".

"Мислим да је овде реч о Михајловићкиној самоодбрани, која је уједно и нека врста пресека стања о унутрашњим односима у СНС. Очито је да постоји ривалитет различито вредносно и политички оријентисаних групација који неретко има и медијске манифестације. Истовремено јасно је колико је компликовано имати концепт „catch all party“ у условима у којима се одвија хипердинамични политички живот у земљи бременитој великим бројем проблема, крхком демократском традицијом и општом идеолошком конфузијом...", истиче саговорник Данаса.

ЈЕДИНСТВО МОГУЋЕ СВЕ ДОК ЈЕ ПОДРШКА БИРАЧА ВИСОКА
Кохезивни фактор СНС је ауторитет и популарност Александра Вучића, који сукобљене блокове држи у равнотежи. То није једноставан подухват и могуће је да траје само ако странка и Вучић имају континуитет високе подршке у бирачком телу. Што се тиче Шешеља, мислим да је он за већину у СНС само успомена. Добра или лоша – лична је ствар, али то нема много везе са односима снага. Ривалитети су лични и реални, али су под тепихом јер је интерес да странка буде јединствена, закључује Дејан Вук Станковић за Данас.


Извор Данас, 16. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.