РЕВОЛУЦИОНАРНИ КУЛТУРНИ ТЕРОР У УКРАЈИНИ

kutuzov

 

Ф. ВУКОВИЋ

Руше се споменици борбе против нацизма, а на њиховим местима ничу СС симболи и свастике

Упркос појединим истакнутим колаборационистима, чињеница је да су хиљаде украјинских војника дали живот у борби за слободу против нацистичког окупатора у време Другог светског рата. Симболи те борбе донедавно били су присутни широм земље, али, откако је дошло до радикализације демонстрација на Мајдану, кренуло је њихово систематско разбијање. На снази је процес који се може назвати “физички” ревизионизам.

tjahinbognuland

Прво су на ред дошле очите референце на период СССР, као што си бројни споменици руском револуционару Владимиру Иљичу Лењину. Како је кренуло, његови споменици ће у Украјини, бар на западу земље, посве нестати. Но овај културоцид иде и даље – у уторак су у граду Стриј, у регији Лавов, срушили и споменик Совјетском војнику, симболу борбе против њемачког нацизма који је уједно представљао и успомену на све пале борце.

На мети нису само споменици који симболизују СССР и борбу против нацизма, срушен је и споменик легендарном руском војном команданту фелдмаршалу Михаилу Кутузову, који се борио против Наполеона почетком 19. века. Ни за њега више нема места у “новој” Украјини, чијем стварању управо сведочимо.

У исто време стижу информације како су неонацистички милитанти упали у канцларије Комунистичке партије Украјине у Кијеву те заузели простор, истакавши на улазу свој препознатљиви знак – свастику.

Споменици заједничке историје падају у Украјини, али зато фашистичких и нацистичких симбола нимало не недостаје. Истакнути и награђивани новинар Макс Блументал објавио је у уторак текст у интернет листу Салон под насловом: Подржавају ли САД неонацисте у Украјини? У тексту је између осталог истакнуо:

“За време кулминације евромајданских протеста у Кијеву је ове недеље отворено приказивање фашизма и неонацистичког екстремизма постало сувише очигледно да би се могло игнорисати. Расистички слогани и Конфедерацијске заставе развијене су у згради окупиране градске већнице у Кијеву, а демонстранти су поставили СС симболе, као и симболе „беле моћи“ (расистички симболи; оп. аут.) на месту гдје је стајао споменик Лењину

Евромајдански демонстранти уништили су споменике који су били успомена на украјинску борбу против немачког окупатора у Другом светском рату. Sieg heil поздрави и нацистички Wolfsangel су све присутнији на Мајдану, а неонацистичке снаге су основале своје “аутономне зоне” у Кијеву и изван града. Једна анархистичка група Антифашистички синдикат Украјине покушала је да се придружи протестима, али су наишли на претње насиљем од неонациста који контролишу трг. „Анархисте су називали жидовима, црнцима, комунистима“, прича један члан. „Има пуно националиста овде, укључујући и нацисте. Дошли су из свих делова Украјине и чине око 30 одсто демонстраната“, рекао је он.

ukerajinanaci

У тексту се такође осврнуо и на то како неонацисти нимало нису сметали америчким функционерима који су дошли да дају подршку демонстрантима на Маидану.

“Јавно неонацистичка политика странке Свобовда (оп. а.; једна од водећих опозиционих странака) није засметала сенатору Џону Мекејну да се појави на позорници заједно са њиховим лидером Олеком Тјахнибоком, као ни помоћници државног секретара Викторији Нуланд, која се пријатељски дружила с њим.

Како би одбацили оптужбе за антисемитизам, лидер Свободе је недавно угостио израелског амбасадора у Украјини и притом му поручио: ‘Замолио бих Израелце да поштују наша патриотска осећања. Свака странка у израелском парламенту је вероватно националистичка. Уз Божју помоћ, дајмо да тако буде и код нас‘“.

Блументал такође истиче да су присталице демонстраната на Мајдану у САД организовали марш у центру Чикага, носећи симболе колаборационистичке организације ОУН-Б, узвикујући “САД подржавају Украјину!”

Advance

 

Тагови: