VOJISLAV KOŠTUNICA: AKO HOĆEMO DA SAČUVAMO SRBIJU, OVO JE POSLEDNjI TRENUTAK

Siguran sam da bi iz Rusije i mnogih drugih država stigle investicije ako bi...

Siguran sam da bi iz Rusije i mnogih drugih država stigle investicije ako bi Srbija proglasila političku neutralnost

— Pozivamo građane da u što većem broju izađu na izbore i svoj glas daju DSS jer će tako biti potpuno sigurni da, glasajući za vojnu, političku i ekonomsku neutralnost, glasaju za budućnost Srbije – kaže u intervjuu za Kurir lider DSS Vojislav Koštunica, tvrdeći da je EU već nanela ekonomsku štetu Srbiji, te da će Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, koji je veoma važan, biti ukinut ako se nastave evropske integracije.

Kakvi su izgledi da DSS bude u budućoj vladi sa SNS?

— DSS bi voleo da odlučujuće utiče na formiranje vlade. To bi značilo novu državnu politiku i stavljanje tačke na evropske integracije. Svaki građanin zna da je SNS danas glavni zagovornik evropskih integracija, a da je DSS za političku neutralnost Srbije. Narod će odlučiti šta mu je bliže – ili Brisel, ili Beograd.

Ko su konkretno prihvatljivi partneri za DSS?

— Mi se obraćamo narodu i nudimo nov nacionalni dogovor o budućnosti zemlje. Ostale parlamentarne stranke su za EU i smatraju da nam nema života bez EU. Da li je istina da nam nema života bez EU ili je istina to da je upravo život samo u slobodi i razvoju koji nam omogućava politička neutralnost.

A s kim nikad ne biste sedeli u Nemanjinoj 11?

— Sve je jasno – i šta mi hoćemo, i šta SNS i one stranke koje podržavaju SNS hoće.

Kako odgovarate na tvrdnje da su SAD protiv ulaska DSS u vladu?

— Mislim da samo narod treba da odluči ko će ući u srpsku vladu.

Koliko je ostvariva vaša politika političke i vojne neutralnosti?

— Vojna neutralnost je do sada dala samo dobre i pozitivne rezultate i nijedan negativan. Srpski vojnici ne smeju da ginu širom sveta zarad tuđih interesa. Ako se vojna neutralnost pokazala u tako dobrom svetlu, to je pouzdan znak da bi isto tako bilo i s političkom neutralnošću.

Usamljeni ste u politici protiv članstva u EU. Većina građana podržava stranke koje su čvrsto za evropske integracije.

— Ako smo danas usamljeni, sutra nećemo biti. EU nema više onu snagu i životnu i pokretačku energiju koju je nekad imala. EU je dezorijentisana i ne zna šta će sama sa sobom dalje da radi. Niko ne zna ni da li će EU uopšte opstati i šta će s njom biti ako je 2017. i Britanija napusti. Ekonomski gledano, EU je već nanela Srbiji strahovitu štetu. Od 2008. izgubili smo milijardu i po evra samo na ukidanju carina na robu iz EU. Sada nastupa ukidanje carine na poljoprivredne proizvode iz EU, a završni udarac će biti dozvoljavanje da stranci kupuju zemlju u Srbiji. Zato EU više ne predstavlja život i razvoj za Srbiju nego mrtvu dogmu koja nas unazađuje i razara.

Zašto tražite da se 2015. održi referendum o evropskim integracijama kad se očekuje da pregovori budu završeni 2018. i da ćemo dobiti članstvo 2020?

— Podsetiću vas na obećanja da je trebalo još 2007. da uđemo u EU. Ko je od političara koji tako govore spreman da svoju imovinu založi da ćemo 2020. ući u EU. Ako hoćemo da sačuvamo Srbiju i njenu privredu, ovo je poslednji trenutak da otvorimo nacionalnu debatu o tome šta je za Srbiju bolje, da li da proglasimo političku neutralnost ili da budemo članice EU.

U prethodnoj kampanji obećavano je da ćete, ako DSS dođe na vlast, obezbediti 10 milijardi evra iz Rusije, koje će direktno biti uložene u domaću privredu. Ostajete li i sada pri tome?

— Ekonomija političke neutralnosti bi privukla zemlji tako potrebne investicije. Investicije iz EU su gotovo potpuno zamrle. Oni ne mogu ni sami sebi da pomognu, a kamoli nama. Mi imamo veoma važan Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, koji će biti ukinut ako nastavimo evropske integracije. Siguran sam da bi iz Rusije i mnogih drugih država stigle investicije ako bi Srbija proglasila političku neutralnost.

Kako vidite zabranu kosovske policije da uđete na Kosovo?

— Pokušali su da spreče da se obratim narodu u Mitrovici, ali je narod došao na Jarinje, i tu smo imali skup. Albanskim separatistima nisam po volji i potpuno mi je jasno zašto. Narod sve vidi i sve dobro razume. Ovaj događaj samo je potvrdio da se radi o lažnoj državi Kosovo. Ni briselski sporazumi ni sva podrška zapadnih zemalja ne mogu pomoći da Kosovo postane država.

Kako odgovarate na optužbe da se najviše spornih privatizacija dogodilo u vreme dok ste vi vodili vladu?

— Istina je da se u vreme dok sam bio predsednik vlade neuporedivo bolje živelo nego danas. Pogledajte zaposlenost tada i danas, to jednostavno nije uporedivo. Nezaposlenost je danas gotovo udvostručena. Ili pogledajte zaduženost – mi smo pre vremena vratili dug MMF i zahvalili na saradnji. Da ne pominjem da smo dve godine imali suficit u budžetu, što je za ovu vladu jednostavno nedostižno. Kad sam ja bio predsednik vlade, evro je iznosio 75 dinara, a danas je 115 dinara. Neću nabrajati dalje.

Sporne privatizacije?

— Ako je bilo spornih privatizacija, neka pravosudni organi rade svoj posao, ali ne može se zaboraviti i smetnuti s uma kako se živelo tada, a kako danas.

Na svakim izborima DSS ima približno isti procenat podrške. Šta vam to govori?

— Ne treba suditi pre naroda. Videćemo šta će reći građani na izborima.

Koliko je realna postizborna koalicija sa SNS u Beogradu, pošto učestvujete u radu privremenog organa?

— Građani će odlučiti ko će voditi Beograd. Nema unapred sklopljenih koalicija. DSS je zatražio poverenje građana i izneo svoj program, a narod će dati poslednju reč.

I dalje ne verujete u ostvarivost projekta „Beograd na vodi“?

— Mislim da o ovom projektu mora da se izjasni i struka, jer je nezamislivo da se trajno promeni i uništi dosadašnji izgled Beograda a da o tome nema nikakve rasprave. Ne može se podići zgrada od 50 spratova u potpuno tuđem stilu u samom srcu grada bez stava struke i građana. Protiv sam toga da se promeni duša Beograda, pošto je to najbrži put za potpunu promenu istorijske svesti naroda. Naravno, smatram da se radi o nerealnom projektu.

Da li biste i danas podržali Tomislava Nikolića na izborima za predsednika Srbije?

— Režim Demokratske stranke je morao da ode, i tu nema nikakve dileme, ali to ne opravdava neoprostive greške SNS kao što su Briselski sporazum i evrofanatizam.

Autor Biljana Bojić

Izvor Kurir, 10. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u