nikolajstarikov00

ДА ЛИ РУСКА ВЛАДА САБОТИРА ПУТИНА?

НИКОЛАЈ СТАРИКОВ Или треба да оде – народ, заједно са председником, или влада. Трећа...

НИКОЛАЈ СТАРИКОВ

Или треба да оде – народ, заједно са председником, или влада. Трећа могућност не постоји

Данас је сва пажња руског друштва прикована за трагедију која се одвија у суседној Украјини. Много је мишљења, маса оцена, још више прогноза. Међутим, говорећи о узроцима произашлог, исправно оптужујући САД за спровођење државног удара у Кијеву, већина аналитичара ништа не говори о унутрашњим узроцима произашлог.

А ти разлози су у доброј мери били кључни. Украјина се распала као држава и погрузила се у хаос из два разлога: издаја либералне елите и либерализам у деловању власти унутар земље. Управо окружење Јануковича и он сам нису извршили своје задатке као државни делатници. Уместо интереса поверене им државе, изабрали су своје рачуне у иностранству и економске интересе својих породица. Либерализам у унутрашњој политици одразио се у вишегодишњем попуштању нацистичким покретима, омогућавању шетњи са бакљама, пуној слободи русофобске пропаганде. Сви су хтели да се свиде Западу, желели су у Европу. Какве су перспективе? Никакве.

Либерализам у власти и у унутрашњој политици, смртоносно је опасан за државу. То је мољац који разједа земљу. То је украјински наук за Русију. Управо због тога је апсолутно недопустиво и даље трпети либерале у руској власти. То је једноставно опасно за нашу државу и наш народ. Управо због тога, влада Русије мора да поднесе оставку.

У ситуацији када на нашим границама почиње истински рат, који прети да се прелије и преко наших граница, питање повећања одбрамбене способности не представља питање за кулоарске дискусије, него је то питање опстанка. Међутим, изјаве кључних министара у влади представљају очиту илустрацију старе дилеме – „ви сте или непријатељ или глупак”.

Антун Силуанов, министар финансија РФ, сматра да је неопходно повећати старосну границу за пензионере и смањити расходе у одбрамбеној сфери како би се у буџету ослободила средства за развој инфраструктуре. „Што се тиче буџета, у потпуности сам сагласан – ми имамо само један маневар, а то је скраћење субвенција пензионом фонду. Ту имамо и старост и читав низ одлука које нисмо реализовали, постоји велики број предлога којима смо ми можда бојажљиво пришли, но још увек постоје могућности да се ове мере реализују”, рекао је Силуанов на Петроградском међународном економском форуму. „И, наравно, одбрана. Нема сумње да те две најкрупније обавезе у расходима чине неспретном нашу буџетску конструкцију. И, уколико ми успемо да донесемо непопуларне одлуке, а те одлуке треба да донесу средства за развој инфраструктуре – онда то треба да урадимо”, изјавио је министар. [1]

Тачно уочи претње ратом, која у свету постаје све упадљивија (хајде да ствари називамо правим именом), министар финансија предлаже да се смање трошкови за одбрану „ради развоја инфраструктуре”. Русија се не спрема да шаље трупе у Украјину, али је ситуација крајње напета, зар се може у таквој ситуацији смањивати новац издвојен за Армију? Може ако си ти либерал, ако се налазиш у влади.

Што се тиче повећања старосне границе за пензионисање, тај предлог није само глупост него је то, просто речено, жеља да се у Русији створи плодно тле за Мајдан. Ионако нема никакве сумње да ће, после доживљеног геополитичког пораза (присаједињење Крима Русији), Запад покушати да се реваншира у самој Русији. Прву тачку представљају избори за Думу 2016. године, а потом председнички избори.

Пошто је управо Владимир Путин лично, својом вољом, својим умећем да искористи енергију противника постао, заједно са народом Крима, аутор великог празника присаједињења у марту 2014. године, онда ће он логично постати главна мета будућег Мајдана. Већ данас у Украјини пропаганда пучиста њега оптужује за све што је могуће, па чак и за оно за шта се не може оптуживати прва глава Русије. Тако ће бити и код нас – пета колона и либерали ће изабрати Путина као главну мету информативног напада. Тако је било и 2011. године. Тако ће ускоро поново бити. Једноставно, данас је јединство председника и народа толико велико као никад јер је повратак Крима представљао управо то што је народ Русије одавно и жарко желео. Народ је хтео победу – председник је донео.

Данас није могуће тек тако га оптуживати за све смртне грехе. Обратите пажњу како су сада утихле критике на рачун „лоповлука на Олимпијади”, злочиначког уништења армије итд. Наши противници чекају информативни повод за поновни информативни напад на председника. Путин на челу Русије је побркао карте САД у светској политици. Због тога ће при првој могућности у информативном рату против Русије Путин поново постати за све крив. Да ли се сећате? „Мачка је одбацила мачиће – Путин је због тога крив”. [2] Ускоро ћемо поново бити сведоци новог таласа информативног рата, усмереног лично против Путина.

tsar04

Како у таквој ситуацији назвати владу која је спремна да пружи повод за покушај емоционалног пумпања становништва? Како би се у Русији направило оно што су Американци и медији направили у Украјини. А увећање старосне границе за пензионере представља одличан повод за незадовољство свих слојева становништва.

Но то је само половина проблема. Истинска невоља је у томе што из владе једноставно видимо не само покушај да се прогурају по земљу штетне одлуке већ се влада бави директном саботажом налога председника.

О томе да не треба подизати старосну границу за пензију Путин је говорио у мају 2013. године [3]. Још једном је о томе говорио у децембру 2013. године. [4] Међутим, министар финансија поново почиње да предлаже оно што је председник забранио да се чини. Потчињени поново покушава да оспори одлуку шефа државе. А још Члан 7. нашег Устава каже: „Руска Федерација је социјална држава”.

Ево још чињеница директних владиних покушаја саботаже одлука председника:

1. Председник захтева мораторијум за повећање монополистичких тарифа – влада уводи такозване „социјалне норме”, које представљају прикривени облик повећања цена;

Пре годину дана, 21. маја 2013. године, у оквирима Петроградског економског форума Путин је одржао говор у коме је садржан предлог о кардиналној промени стања економског и политичког система. У првом реду он је говорио о мораторијуму на раст монополских тарифа. Сада они не могу бити већи од инфлације од прошле године. Шта то значи? Значи да ће бити ограничена граница раста у виду конкретне цифре. [5]

Шта се десило као резултат тога? Влада почиње те тарифе да дели на социјалне и несоцијалне како би створила рупицу за нешто веће увећање тарифа. Одговарајући указ потписао је Д. А. Медведев 22. јула 2013. године. Влада 1. септембра плански приступа уношењу норми за потрошњу енергената. Пилот пројекат за двотарифну потрошњу електричне енергије (по социјалној цени и економски заснованој цени са разликом од 30 одсто) [6] је већ прошао у шест региона.

Као резултат тога, 1. маја ове године у Росијској газети објављено је обраћање В. Путина о том питању [7]: „Према овом експерименту потребно је односити се изузетно пажљиво. Уколико неко пред себе постави циљ ограничења нерационалног коришћења ресурса, такав циљ (у сваком случају гледајући оно што ми данас видимо) се неће достићи“, приметио је шеф државе. Према његовим речима, прво је неопходно избавити се од нерационалног коришћења електричне енергије и воде, међутим, то треба учинити без журбе”. [8]

Тојест, ми поново видимо следећу ситуацију – председник даје јасне указе, влада покушава да их наруши, после чега Путин мора потчињене јавно да постави на своје место.

2. Председник говори о решавању демографског проблема – влада покушава да укине матерински капитал.

Идемо даље: крајем августа 2013. године влада РФ, по препоруци Више економске школе, предлаже да се одустане од коришћења материнског додатка. [9] Питање се дуго вртело, све док 12. децембра 2013. године током годишњег обраћања за време Федералног сабрања председник РФ није ставио тачку рекавши да породица са троје деце мора постати норма. [10] Нешто касније, али тог истог 12. децембра (!), потпредседник Олга Горобец је саопштила да ће до јула 2014. године бити донета одлука о исплатама материнског додатка. [11]

tsar05

3. Председник је поставио задатак да се отвори 25 милиона нових радних места до 2020. године – влада говори о одбијању запошљавања по сваку цену и припрема се за раст незапослености.

Прво у мају 2012. године [12] а потом 14. јуна 2013. године, председник Путин је приликом сусрета са представницима цивилног самита Групе 20 говорио о неопходности да се у Русији отвори 25 милиона места до 2020. године: „Овако амбициозно постављен задатак може на први поглед изгледати као апсолутно нереалан – отварање 25 милиона нових радних места. То чак није иницијатива власти, то је иницијатива нашег пословног друштва, које руска власт подржава и ја сматрам да је то могуће реализовати, упркос томе што је задатак тешко извршив”, рекао је Путин. [13]

На инвестиционом форуму у Сочију 28. септембра 2013. године А. В. Уљукајев, министар за економски развој РФ, позвао је сународнике да буду спремни на раст незапослености. Министар је потврдио тезу коју је дан раније изнео шеф владе Д. А. Медведев: “Русија мора да одустане од политике очувања запослености по сваку цену, људима је неопходно да науче да мењају не само радно место него и професију и место боравка”. Премијер је то исто прописао и у ауторском тексту Прошло је време једноставних одлука” [14], који је публикован 27. септембра у часопису Ведомости. Он је позвао да се „одустане од политике запослености по сваку цену [15], независно од економских услова”.

4. Влада захтева од грађана да пренесу пензијску штедњу у приватне пензијске фондове – председник не препоручује грађанима да то чине.

Путин је у новембру 2013. године отворено позвао грађане да саботирају препоруке владе Русије. Још у августу 2013. године стручњаци Више економске школе и РАНХ и ГС предложили су влади да се женама исплаћује пуни износ пензије само у случају ако су отишле у пензију са 60 година старости. Према мишљењу стручњака, „то ће повећати ефикасност расхода у буџету. И минстар финансија је озбиљно разматрао тај предлог. [16] Суштина владиног предлога отворено подстиче грађане да дају своју пензијску уштеду у недржавне пензионе фондове.

„Они становници земље који не успеју да до краја године пренесу своје пензијске уштеде у комерцијалне пензијске фондове (тојест, недржавне) могу остати без уштеде, сада штедња не износи два одсто, као што се раније говорило, него нула… У овом тренутку само 16 од 22 одсто иде на део осигурања пензије, а осталих шест одсто на део за финансирање. На тих шест одсто ће остати само ако их на време предају у руке приватним компанијама”. [17]

Ево како је Путин на састанку са комбајнерима из Уст-Лабинског рејона Краснодарског краја, на питање како поступити са пензијом, искрено одговорио – не треба преносити новац у приватне пензионе фондове. [18] Председник је саветовао грађанима да не чине такав корак, који жели да од њих добије влада.

5. Председник даје налог за стварање националног платног система – влада каже да није могуће одустати од страног система.

У марту 2014. године Путин је говорио о неопходности стварања сопственог платежног система, независног од америчких Visa и Master Card. [19] Међутим, министар финансија Уљукајев се заложио против отказа услуга ових система. [20] Према његовим речима, није могућ отказ од Visa и Master Card због тога што 90 одсто корисника користи управо њих.

6. Ни један од мајских указа председника Путина није испуњен.

Посланици инсистирају на кривичном кажњавању званичника због саботаже. У државну Думу је 21. априла 2014. године унет законски пројекат који предлаже да се уведе кривична одговорност за неизвршавање или неправилно извршавање указа, наредби и упутстава председника. Према речима аутора предлога, извршење указа се заглавило на коти од 15 одсто, а, кад су у питању мајски укази Владимира Путина, на апсолутној нули. [21]

tsar06

Конкретно, не извршава се декрет Путина у индустријским гранама за угаљ, хемију и металургију. На пример, на састанку у Кемерову 24. јануара 2012. године Министарству за енергетику, Министарству финасија и Министарству за економски развој је наложено да у периоду до 23. фебруара 2012. године припреме предлог за пореско стимулисање модернизације производње угља, као и проналажење нових лежишта угља и стварање одговарајуће инфраструктуре. Налог ни до данас није извршен. Још један пример: на том истом састанку наложено је Министарству образовања и Министарству енергетике да се разради у периоду од 2012-2014. године комплекс мера за примену концепта за усваршавање система припреме и повећања квалификације персонала у индустрији угља. Налог се не извршава. Још 2012. године Путин је наложио да се ликвидира комерцијална структура на царини РОСТЕК. Тек недавно је Дума донела одговарајући законски пројекат.

Ово је само један део чињеница о директној саботажи указа председника из владе. У стварности их има много више.

Сада бих желео да истакнем следеће. Систем власти у Русији је тако израђен да власт припада народу. Народ на непосредним изборима бира онога који је стекао његов кредибилитет и добио пуномоћје да управља земљом. Оцењује програм, личност, умеће, вољу. И бира себи председника. Председник Русије, добивши мандат поверења од народа, формира владу и упућује је на извршење његовог програма, који је народ одобрио.

А шта ми видимо? Тај програм се не испуњава – не испуњавају се мајске уредбе из 2012. године. Не испуњавају се директни укази, саботирају се одлуке. Очигледно је постојање покушаја да се милом или силом уради све супротно налозима председника земље. Либерали у влади се увијају попут змије, покушавајући да све ураде по свом, либералски.

Ако начелник даје директну наредбу, на пример – да се створи национални платежни систем, како може потчињени да јавно говори да то није могуће? Ако ниси сагласан, ако сматраш да није могуће извршити налог лица коме је народ указао поверење да управља земљом – онда поднеси оставку. Сматрам да свака изјава чланова владе да “није могуће” испунити налог председника, свако такво дејство које се противи указима које су добили од председника земље, наступи који су у противуречности са не једном израженом позицијом председника, требају да се третирају као захтев за разрешењем. У вези са службеном некомпетентношћу.

Не желиш, не можеш, сматраш другачије – са стварима напоље из владе. И после тога можеш да говориш шта ти је воља. Али ако си ти у влади – изволи па ради. Извршавај наређења.

Ситуација је следећа. Сада либерална влада, која својим дејствима почиње да доводи земљу у опасан положај, више није могућа. Неко мора да оде. Постоје само две варијанте. Или треба да оде народ, заједно са председником коме је поверио руковођење земљом на општим изборима. Или влада мора да оде. Трећа могућност не постоји.

Русији је неопходна влада која ради, састављена од патриота. Не делимично и по фрагментима, као што је данас случај, него у целини. Либерали у власти – то је једноставно опасност за Русију.

_________

Упутнице:

[1] http://news.rambler.ru/25198560/64243027/?utm_source=vkontakte&utm_campaign=sharing&utm_media=sharing

[2] http://nstarikov.ru/blog/14938

[3] http://primamedia.ru/news/politics/08.05.2013/274813/vladimir-putin-pensionniy-vozrast-v-rossii-povishatsya-ne-budet.html

[4] http://expert.ru/2013/12/5/ispolnenie-obyazatelstv/

[5] http://www.youtube.com/watch?v=d5E5_Kj-qhk

[6] http://nstarikov.ru/blog/29795

[7] http://www.rg.ru/2014/05/01/normi-anons.html

[8] http://партиявеликоеотечество.рф/prezident-rf-podderzhivaet-vzglyady-pvo

[9] http://партиявеликоеотечество.рф/zayavlenie_pvo_o_materinskom_kapitale

[10] http://rbcdaily.ru/society/562949989945962

[11] http://rbcdaily.ru/society/562949989948203

[12] http://ria.ru/economy/20130523/939100537.html

[13] http://www.finmarket.ru/news/3373485

[14]http://www.vedomosti.ru/opinion/news/16830781/vremya-prostyh-reshenij-proshlo

[15] http://партиявеликоеотечество.рф/the-official-position-of-the-presidium-of-the-central-committee-of-the-party-party-of-great-fatherland-on-the-statements-of-the-minister-of-economic-development-of-the-russian-federation-a%20%C2%A0

[16] http://finance.rambler.ru/news/pens/135651160.html

[17] http://www.kszn.ru/pens_2013/p2_articleid/4923

[18] http://nstarikov.ru/blog/33503

[19] http://www.bbc.co.uk/russian/business/2014/03/140327_russia_financial_services_corporation.shtml%20

[20] http://finrussia.ru/news/show/siluanov-vistupaet-protiv-otkaza-ot-visa-i-mastercard-2105201405

[21] http://www.ng.ru/politics/2014-04-03/1_putin.html

Блог Н. Старикова / Фонд Стратешке Културе