PLAN HUNTE ZA IZBEGLICE: LOGORI, ZATVORI, PRISILNA MOBILIZACIJA

STEPSKI SOKO Ostavljam vam da razmotrite ovaj sjajni primer totalitarizma u Ukrajini Dokument u...

STEPSKI SOKO

Ostavljam vam da razmotrite ovaj sjajni primer totalitarizma u Ukrajini

Dokument u nastavku koji su objavile Life News (published by Life News http://lifenews.ru/news/136536) je kopija pisma koje je vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine general-pukovnik Mihail Koval poslao predsedniku Ukrajine Petru Porošenku.

Ovaj najnoviji biser nacifašističke ukrajinske vlasti najdirektnije krši Konvenciju o izbeglicama iz 1951 (1951 Refugee Convention), kao i dopunski protokol iz 1967 (1967 Protocol), kao i primenjivo običajno međunarodno pravo.

generalkoval

Nekoliko stvari koje treba imati na umu:

1. Osnovno pravilo izbegličkog prava je zabrana da se izbeglice proteruju iz bezbedne zone u opasnu. Kada izbeglica jednom pređe u bezbednu zonu (ma gde to bilo), niko ne sme da je tera da se vrati tamo gde je opasno (ovo važi čak i za one optužene za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti; iako ovde o takvim optužbama nije reč, treba reći da čak i za osobe u toj kategoriji važi pravo na suđenje, a ne na proterivanje u opasnost od koje su pobegli);

2. Drugo osnovno pravilo izbegličkog zakona je očuvanje porodica: bez obzira na okolnosti ili na bilo šta što su članovi porodica (navodno) učinili, porodice se ne smeju razdvajati. Porodicama (supružnicima, deci, rodbini, starima itd.) mora biti dozvoljeno da ostanu na okupu;

3. Treće osnovno pravilo izbegličkog zakona je da su izbeglice osobe kojima je potrebna zaštita, a ne biomasa koja može da se eksploatiše kao radna snaga ili vojska; niti je dozvoljeno da se prisilno zadržavaju, dele u grupe ili razmeštaju na posebno određena mesta (koliko god ta mesta laicima izgledala prigodna). Po zakonu, izbeglice imaju neograničeno pravo kretanja u državi gde imaju izbeglička prava i ne smeju da se drže odvojeno od ostatka stanovništva. Ovo je afortiori slučaj kada su izbeglice unutar zemlje gde već imaju sva lična, politička i društvena prava, kao npr. ukrajinske izbeglice u Ukrajini.

Ovo su samo neki problemi na prvi pogled. Detaljnija analiza bi bez sumnje otkrila još više. Zasad, ostavljam vam da razmotrite ovaj sjajni primer totalitarizma u Ukrajini.

ukrajinamrak

PISMO GENERALA KOVALA POROŠENKU

Predsedniku Ukrajine

P. A. Porošenku

Dragi Pjotr Aleksejevič!

Po vašem naređenju, ovim putem podnosim predlog u vezi sa našim odnosom prema izbeglicama iz područja gde se sprovodi antiteroristička operacija („ATO“). Kako bi izašli u susret izazovima pred Ministarstvom odbrane Ukrajine u vezi sa mobilizacjom i rotiranjem osoblja u zoni ATO, kao i unaprediti efekat mera filtracije, smatram nužnim uvođenje sledećih kategorija izbeglica:

Kategorija A – žene i deca: smešteni na brigu edukativno-obrazovnih ustanova (internata, škola, sirotišta);

Kategorija B – invalidi i penzioneri: smešteni na brigu lekarskih i socijalnih službi (u koje spadaju domovi za odgovarajuće podkategorije);

Kategorija C – muškarci između 18 (u vojno sposobnoj dobi) i 65 (doba penzije) godina da se dodatno podele u dve kategorije:

Grupa C1 – između 18 (najranije vojno sposobni) i 50 (kraj vojne sposobnosti); i,

Grupa C2 – između 50 (kraj vojne sposobnosti) i 65 (doba penzije) starosti.

Grupa C1 mora da bude podložna obaveznoj i punoj mobilizaciji u Oružane snage Ukrajine (ili druge adekvatne jedinice) radi učestvovanja u ATO na rok od, na primer, dva meseca. Ako muškarci iz navedene grupe imaju zdravstvenih problema, ali nisu invalidi, da se prebace u Grupu C2.

Grupa C2 mora da bude podložna obaveznoj mobilizaciji u rnjzervni sastav (ili npr. u jedinice zadužene da kontrolišu teritoriju već očišćenu od terorista u toku ATO) na rok od npr. jednog meseca.

Grupama C1 i C2 dodeliti izbeglički status i garancije brige samo posle demobilizacije iz Oružanih snaga Ukrajine. U vezi sa osobama koje izbegavaju mobilizaciju, Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) može da primeni detaljne mere filtracije. U slučajevima gde postoji osnov, primeniti postojeći krivični zakon.

Držim da bi ovaj pristup:

a) Zadovoljio potrebe popune osoblja za učešće u ATO;

b) Umanjio dotok izbeglica kojima bismo inače morali da obezbedimo socijalnu brigu;

c) Umanjio pretnju unutrašnjeg sukoba, gde bi stanovništvo centralnozapadnih, severnih i južnih oblasti tražilo odgovor na primereno pitanje zašto njihovi muškarci moraju da brane istok Ukrajine, reskirajući živote i zdravlje, dok sposobni muškarci sa istoka beže u izbjeglištvo;

d) Smanjio mogućnost zlostavljanja izbeglica od strane određenih kategorija stanovništva;

e) Omogućio nam uvid u brojno stanje proukrajinskog stanovništva na istoku, bez provođenja socijalnih studija i upita.

Stav Ministarstva obrane Ukrajine u vezi sa ovim usaglašen je sa kabinetom premijera Ukrajine i Bezbednosne službe Ukrajine.

S poštovanjem,

General-pukovnik M. V. Koval

v. d. Ministar obrane, Ukrajina

Preveo i prilagodio NEBOJŠA MALIĆ

 

Stanje stvari

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u