NOVA KARTA RUSIJE (2)

ALEKSANDAR DUGIN Naš zadatak je u tome da po mogućnosti ostanemo nezahvaćeni posledicama neminovnog...

ALEKSANDAR DUGIN

Naš zadatak je u tome da po mogućnosti ostanemo nezahvaćeni posledicama neminovnog sloma Zapada

 

Socijalni blok

Koje su osnovne crte budućeg ruskog društva?

Društvo mora biti kolektivističko, opšta dobrobit mora biti postavljena radikalno iznad individualnog blagostanja.

Društvo mora biti duhovno i idealno orijentisano, a ne materijalističko niti potrošačko.

Društvo mora biti solidarno, a ne otuđeno. Društvo mora biti pošteno, a ne lažljivo niti korumpirano.

Društvo mora biti takvo da u njemu jedni druge uzdižu, a ne ponižavaju.

Društvo se mora razvijati u skladu sa tradicijom, a ne uprkos njoj.

Društvo mora biti rusko, a ne zapadno ni globalističko.

Društvo mora biti zdravo i prirodno, a ne bolesno ni izopačeno.

Kako treba da bude organizovana informaciona sfera?

Mora se organizovati ruska informaciona sredina koja ograničava pristup zapadnih i globalističkih uticaja. Na granicama Rusije moraju stajati mrežni filteri koji sprečavaju prodor zapadnih i globalističkih informacionih tokova u informaciono polje.

U pogledu teme pola Rusi moraju biti heteroseksualci i suprotstavljati se svim oblicima rodnih izopačenosti. Zdrava porodica, rađanje dece i ljubav muškaraca i žena moraju biti neprikosnoveni osnov polnog morala. Abortusi se moraju zabraniti.

repin07

Ekonomski blok

Ruska ekonomija

Ekonomija mora biti ne samo delotvorna nego i pravedna. Najbolje odgovaraju recepti socijalističke organizacije zasnovane makar na progresivnom porezu i pravednoj raspodeli radom stečenog među svim članovima društva.

Oligarhat podleže uništavanju. Državni sektor mora da kontroliše strateške oblasti ekonomije, ostalo treba prepustiti privatnicima, uz zahtev rigoroznog pridržavanja socijalne orijentacije preduzetničke delatnosti.

Protiv kapitalizma

Kapitalizam je zapadnoevropska pojava, sasvim strana ruskoj istorii i ruskom društvu. Kapitalističke modele Rusi su preuzimali i oni su izazivali masovno odbacivanje. Liberalizam i kapitalizam moraju se odbaciti pošto uopšte ne odgovaraju ruskim vrednostima.

repin08

Kulturno-filosofski blok

Odnos Rusa prema Bogu

Ruski čovek mora biti prvo Rus i tek potom čovek. On mora da saodnosi sebe sa Bogom, Tvorcem neba i zemlje, i da gradi svoj život na osnovu Božjih zapovesti. Pokušaj oslobađanja od Boga doveo je Zapad do smrti sâmog čeloveka. Mi ne treba da idemo tim putem. Mi treba da oživimo Boga, vratimo se Njemu, živimo pred licem Boga Živoga.

Humanizam i dehumanizacija

I humanizam, i dehumanizacija koja je došla posle njega – pojave su zapadne kulture, zasnovane na bogoborstvu i težnji za oslobođenjem čoveka od duhovne dimenzije i lišavanjem Vaseljene njenog Tvorca. I jedno i drugo nama je neprihvatljivo. Rusa čini čovekom pripadnost narodu i vera u Tvorca.

Tehnika

Tehnika danas zamenjuje čoveka na Zapadu i u globalnim projektima. Razvoj tehnike ne pruža odgovor ni na jedno uistinu važno pitanje ljudskog bitka; bitak, ljubav, život, smrt, vera, moralnost, lepota – sve to nisu tehničke već metafizičke pojave. Tehnika mora biti spuštena s njenog postolja na drugostepeno mesto. To nije idol niti cilj, to je samo sredstvo. Nekritička vera u tehnički progres – to je oblik ludila. Sem toga, tehnika uništava okolni svet, pa čak i samog čoveka. Nju je nužno zauzdati.

Postčovek

U zapadnom društvu na čovekovo mesto postepeno dolazi postčovek, mutant, klon, kiborg. Mi moramo da objavimo sveti rat toj izrođenosti.

Religija i njen simulakrum

Danas vraćanje religiji često dovodi do parodijskih kičastih oblika. Umesto izvornog otkrivanja Tradicije, uzimaju samo pojedine njene fragmente i teže da ih kombinuju s elementima savremenosti i čak postmoderne. Ta parodija je opasna. Potrebno je probiti se do izvorne i čiste Tradicije bez primesa duha savremenosti.

Kako izgraditi rusku filosofiju?

Rusku filosofiju treba graditi polazeći od ruskog Logosa. Ruski Logos spava u dubini ruske duše. On zasad nije ispoljen, a na mestu ruskog Logosa stoji nezgrapna i besmislena parodija, nekritički kopirana sa zapadnoevropskih uzora.

Nama je potrebna sopstvena ruska filosofija. Prvi pokušaj takve filosofije preduzet je krajem XIX veka, ali je prekinut 20-tih godina XX veka posle uspostavljanja boljševičke diktature. Mi moramo da započnemo drugu etapu oblikovanja samobitne ruske filosofije.

Kako Rusi treba da shvataju smrt?

Ruska smrt mora biti u središtu pažnje ruske kulture. Smrt nije ni pad, ni potpuni nebitak. Smrt je drugačija dimenzija života, ono što život čini oporim. Rus preživljava smrt u svom narodu, državi, kulturi i istoriji. Ali je smrtan, i to je njegova cena za to da bude Rus.

Osnovi ruske kulture budućnosti

Ruska kultura mora biti mesijanska. Rusi moraju da otkriju narodima sveta istinu, koja je njima samima neočevidna. To je mesijanstvo upitanosti, a ne univerzalnog nametanog odgovora. Ruska kultura – to je kultura zagonetke.

repin09

Spoljnopolitički blok i odnos prema Zapadu

Zapad treba odbacivati kao katastrofu. To je dekadentna civilizacija koja je razorila osnove normalnog i zdravog društva. Zapad je, počev od Novog doba, poludeo. On svoje bezumlje, svoje napade gramzivog osvajanja i duhovnog izrođavanja, praćene paklom tehnike oslobođene stega i dekadencijom individualizma, širi na čitav svet. To se zove „globalizacija“. Radikalno odricanje od Zapada – to i jeste ruski odgovor.

Kriza Zapada

Zapad je danas u najdubljoj krizi. Njegov sistem vrednosti se rastvara, proždire ga tehnika i potresa ekonomska kriza. Mi živimo u doba kraja Zapada, i taj kraj predstavlja zakonomerni rezultat njegovog sasvim pogrešnog puta razvoja, koji je odabrao u Novo doba. Naš zadatak sastoji se u tome da po mogućnosti ostanemo nezahvaćeni posledicama njegovog neminovnog sloma.

Evropa i SAD

Najužasniju pojavu zapadne kulture predstavljaju SAD, svetska imperija zla. Evropa očajnički pokušava da sačuva makar mrve svog drevnog kulturnog nasleđa. U SAD nema se šta spasavati, i ta đavolska zemlja osuđena je na propast. Ako se postavlja pitanje o izboru između SAD i Evrope, Rusiji je bliža Evropa. Njoj je spasenje potrebno, ali je mi možemo spasiti tek pošto spasemo sebe same od Zapada, što između ostalog znači i od sâme Evrope.

Kako graditi Evroazijski savez?

Narodi i društva postsovjetskog prostora pripadaju istoj kulturnoj matrici, istom kôdu. Sličnost je u svemu: u ekonomiji, demografiji, istoriji, običajima. U osnov Evroazijskog saveza treba staviti principe geopolitičkog kulturnog, strateškog i ekonomskog jedinstva.

Geopolitika pretpostavlja jedinstvo civilizacijskog i vojno-političkog upravljanja Evroazijskim savezom.

Kultura – otkrivanje zajedničkog kulturnog kôda svih društava koja ulaze u Evroazijski savez. Ekonomija mora biti zasnovana na opštem Carinskom savezu i jedinstvenoj valutnoj zoni (evroazijska rublja). Sâm Evroazijski savez moguć je samo u opštoj strukturi višepolarnog sveta.

Višepolarni svet

Radi stvaranja višepolarnog sveta treba se objediniti sa svim zemljama koje odbacuju jednopolarnost, hegemoniju SAD i globalizaciju.

Višepolarni svet treba da se sastoji iz nekolikih civilizacija: severnoameričke, evropske, južnoameričke, evroazijske, arapsko-muslimanske, kontinentalno-muslimanske, afričke, indijske, kineske. Civilizacije obrazuju polove ili „Velike prostore“.

Kakav mora biti odnos prema Istoku?

Problemi zemalja Istoka umnogome su slični onima sa kojima se suočava Rusija. Ali postoje i razlike. Odgovori na te izazove u Rusiji i zemljama Istoka mogu biti slični, ali se mogu i razlikovati, kao što se razlikuju naše kulture i religije. S Istokom je neophodan sadržajan i dobronameran dijalog.

Istok danas unekoliko ide putem Zapada i modernizacije, unekoliko sve jasnije uviđa sopstvene kulturne osobenosti. Taj dvojaki proces u svakoj zemlji Istoka se odvija u raznim srazmerama. Za Rusiju su bliža ona društva Istoka gde Tradicija igra vodeću ulogu i podređuje sebi modernizaciju.

repin10

Vlast

Vlast i istorija

Vlast je žiža ostvarivanja istorije. Kroz tačku vlasti prolazi nit istorije kao bitka društva, naroda, države. Vlast je zato sveta.

Vlast i geopolitika

Rusija je Hartlend, središnja zemlja, i mora da zasniva svoju geopolitiku na principima Kopna. Zadatak Kopna (Evroazije) u geopolitici predstavlja oslobođenje od kontrole neprijateljske civilizacije Mora (danas su to SAD i zemlje bloka NATO) nad obalskom zonom i izbijanje na prostore Svetskog okeana, krećući se ka obalama konkurentskog geopolitičkog bloka – to jest ka SAD.

Rusija je svojim geografskim položajem i veličinom svojih teritorija osuđena na to da nezavisno od bilo čega vodi „veliki rat kontinenata“.

Vlast i društvo

Vlast mora biti ona koja uspostavlja poredak i učestvuje u ozdravljenju društva, zadajući kriterijume socijalnih normi. Vlast, budući narodna i istorijski zasnovana, mora da diktira društvu kakvo treba da bude. A ono treba da bude rusko, moralno, zdravo i pravedno.

Ideologija

Liberalizam

Liberalizam je kvintesencija Zapada. Ta ideologija sasvim protivreči ruskom društvu i ruskoj istoriji. Ta ideologija mora biti odlučno odbačena.

Socijalizam

Socijalizam znatno preciznije odgovara ruskom društvu od liberalizma. Ipak se u zapadnim verzijama on se često razilazi sa ruskim vrednostima (ateizam, materijalizam, slepa vera u progres). Mora biti izgrađen ruski socijalizam.

Nacionalizam

Klasičan buržoaski nacionalizam i tim pre nacionalizam rasističkog tipa sasvim su strani ruskoj istoriji i ruskom društvu. On će dovesti do razaranja etničkog identiteta kako ruskog naroda tako i drugih etničkih grupa. Nacionalizam je opasan za Rusiju.

4PT

Neophodno je razviti Četvrtu političku teoriju s one strane liberalizma, klasičnog socijalizma (komunizma) i nacionalizma (rasizma). To je izazov za intelektualnu avangardu nove Rusije.

Država

Rastvaranje države

Postoje u Rusiji snage koje pozivaju na rastvaranje država u globalnom svetu i na prepuštanje pozicija nadirućoj američkoj imperiji. Te snage moraju se uništiti.

Nacija

Rusija nikada nije bila nacija. Nemoguće je izgraditi naciju bez uništavanja ruskog kulturnog jezgra i otcepljenja etničkih zona od Rusije. Nacionalizam treba odbaciti.

Imperija, monarhija, demokratija

Rusija mora biti imperija, to jest spajati strateški centralizam i regionalni pluralizam.

U budućnosti se moramo orijentisati na obnovu ruske monarhije.

Demokratija mora biti organska i zemska. Narod mora da saučestvuje u određivanju sopstvene sudbine.

Društvo

Stratifikacija

Stratifikacija društva po vertikali neminovna je u svim političkim sistemima. Važno je da gore budu oni zaista najbolji, najčistiji, najduhovniji, najodvažniji, najiskreniji i najpošteniji, a ne oni najbogatiji, najpodliji, najlažljiviji i najpokvareniji.

Etnosi i geosocijalnost

Svi etnosi moraju da sačuvaju i steknu pravo na slobodan razvoj. U prvom redu – ruski narod. U raznim geografskim segmentima Rusije žive razni tipovi stanovništva. To treba da nađe odraz u raznovrsnosti modela organizovanja sistema života u zajednici na opštinskom stupnju.

Kultura

Postmoderna

Postmoderna je onaj kulturni oblik koji zamenjuje Modernu u zapadnim društvima. Njen smisao je u raspadu individualnosti na delove i pojavi postljudskih tipova (rizoma, klonova, kiborga). Taj pravac mora biti sa korenom iščupan iz ruske kulture.

Moderna

Kultura Moderne u ruskoj istoriji bila je imitacija zapadnog iskustva i nije proisticala iz unutrašnjih uslova ruskog života. Modernizacija je vesternizacija, pozapadnjačenje, i u Rusiji se odvijala nedosledno i nije dovedena do kraja. Nikakvu modernizaciju života ne treba sprovoditi (izuzev čisto tehnoloških i odbrambeniih sfera). Moderna je oblik zapadne bolesti. Treba ga odbaciti.

Tradicija

U Tradiciji – narodnoj, verskoj, kulturnoj, jezičkoj, etničkoj – sadržani su odgovori na sva temeljna pitanja sa kojima se čovek suočava. Tradicija nije nešto skamenjeno, ona se razvija kao što se razvija organska celina – kao što raste drvo. Tradiciju je moderna oklevetala a postmoderna ismejala. Odbacivši njih, otkrićemo pravo duhovno i socijalno, kulturno filosofsko blago. Tradicija je naše sve.

Arhaični slojevi kulture njeni su koreni. Treba ih brižljivo kultivisati i čuvati.

Srozavanje

Danas se odigrava potpuno srozavanje kulture u Rusiji, kome doprinose njeni socijalni neprijatelji-provokatori. Srozavanje kulturnog stupnja stanovništva mora biti zaustavljeno, a neprijatelji ruske kulture uništeni.

Informacije

Funkcija javnih glasila i demokratija

Javna glasila su oruđe izrođavanja zapadnog društva, rasipanja njegovog poretka i stvaranja sistema spretno organizovanih laži. U buržoaskim sistemima novinari pod maskom nezavisnog stanovišta izražavaju smernice socijalnih elita u senci, koje diktiraju vlasti svoj dnevni red i kodiraju mase koje im veruju. Ruska javna glasila moraju da se oslanjaju na volju ruskog naroda i prenose društvu normativne, pozitivne afirmativne smernice ruske vlasti. Informaciono polje mora postati polje konsenzusa vlasti i društva, a ne zona manipulacija provokatora iz senke i oligaraha.

Mediokratija

Vlast javnih glasila mora biti ograničena putem jačanja njihove zavisnosti od političke vlasti i izražavanja istinskih narodnih potreba. Nezavisna javna glasila ne postoje. Ona moraju biti ili državna, ili podruštvljena, ali u svakom slučaju njihova pripadnost mora biti prozračna. Javna glasila je neophodno isterati na čistac.

Nacionalna, globalna i civilizacijska javna glasila

Javna glasila mogu biti opštinska (narodno vlasništvo), regionalna (mešovit oblik svojine) i opštedržavna (državno vlasništvo). U Rusiji ne treba da se široko rasturaju globalna javna glasila.

Interaktiv i mreža

Mrežni oblici komunikacija predstavljaju najveću opasnost za suverenitet Rusije pošto ih u potpunosti kontrolišu Zapad i njegove tehnologije, imaju transnacionalnu prirodu. Neophodno je graditi sopstvenu mrežnu zonu, tehnološki sasvim nezavisnu od Zapada.

Prevela SAVA ROSIĆ

Kraj

Svet
Pratite nas na YouTube-u