ANGELA MERKEL: RUSIJA BI DA ZEMLjE BALKANA UČINI EKONOMSKI I POLITIČKI ZAVISNIM

Nije posebno apostrofirala Srbiju, ali je na nju verovatno primarno mislila. U njenom prozivanju...

Nije posebno apostrofirala Srbiju, ali je na nju verovatno primarno mislila. U njenom prozivanju Moskve sadržana je tvrdnja da ni EU ni Berlin ne čine ništa da Srbiju učine ekonomski i politički zavisnim od sebe. Da je sve što ona sama čini preko Aleksandra Vučića isključivo u srpskom interesu! Teško onima koji poveruju!

Zajednički evropski odgovor na delovanje Rusije povodom ukrajinske krize bio je ispravan – rekla je Angela Merkel u intervjuu nedeljniku Welt am Sonntag.

„Ne može da ostane bez odgovora to što je Rusija narušila garancije teritorijalne celovitosti Ukrajine koje su pravno fiksirane u Budimpeštanskom memorandunu iz 1994. godine. To nije moglo da ostane bez posledica”.

Istovremeno je optužila Moskvu da pokušava da osujeti pristupanje Evropskoj uniji Moldavije, Gruzije i Ukrajine.

„Te tri zemlje su donele suverene odluke da sa EU potpišu sporazume o asocijaciji, a Rusija im sada postavlja prepreke i pravi probleme” – ocenila je.

Nemačka kancelarka je posebno naglasila – ne pominjući posebno Srbiju – da Moskva pokušava i da se vrati na Balkan:

„Rusija pokušava da u svom interesu dovede u stanje ekonomske i političke zavisnosti od sebe niz zemalja na Balkanu”.

Iako je sama priznala da je takav konflikt zasad potpuno isključen, Merkelova je obećala Estoniji, Letoniji i Litvaniji da će – ukoliko zarate sa Rusijom – imati vojnu podršku NATO.

Izvor Fakti, 07. 12. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u