BRANKO PAVLOVIĆ: SAŠA JANKOVIĆ I NEPRINCIPIJELNE PATRIOTE

Za patriotu je važno da bude principijelan i onda kada mu se neka ličnost...

Za patriotu je važno da bude principijelan i onda kada mu se neka ličnost ne sviđa ili kada uopšte ne deli političke stavove sa onima koji su izloženi progonu

Kada se pre 22 godine u stanu tada studenta Saše Jankovića dogodi tragedija i jedan mladić izgubi život, onda je to ogroman moralni razlog za Vučićeve promotere da zaštitnik građana danas podnese ostavku. A, kada predsednik vlade Republike Srbije g. Vučić danas angažuje Tonija Blera, dokazanog zlikovca ne samo u ubijanju i čerečenju Srbije, nego i Iraka, Libije i Avganistana, u kojim, Blerovim, „zajedničkim poduhvatima“ je ubijeno oko milion ljudi, a sa iskasapljenim telima živi još preko dva miliona, onda to za iste moraliste tipa Vučelić-Anđelković nije razlog da gromoglasno zahtevaju trenutnu ostavku Vučića.

U događaju iz 1993. godine možemo sumnjati da li je reč o samoubistvu, ili o neopreznom rukovanju pištoljem. O ubistvu se sasvim sigurno ne radi. Pri tome, nema ni jednog dokaza koji isključuje mogućnost da Janković zaista, kako tvrdi, nije bio prisutan tragičnom događaju. U svemu tome nema ničeg nemoralnog za Jankovića. Hipotetički, nemoralno bi bilo da je bio prisutan, a da tvrdi da nije. Takav dokaz, koji dovodi Jankovića na mesto tragedije u trenutku samog opaljenja smrtonosnog metka, do sada nije prezentovan javnosti. Dakle, cela histerija o „moralnoj odgovornosti“ i obaveznosti njegove ostavke je čista medijska manipulacija.

Razlog za histeriju nije samo u činjenici što je Janković pokrenuo pitanje postupanja Kobri u događaju u kome su nezakonito obezbeđivali Vučićevog brata u trenutku održavanja gej-parade, nego u mnogo dubljoj potrebi sistema, da celu političku scenu svrsta na samo dva tabora: SNS-Vučić na jednoj strani i DS i sve otcepljeno od DS na drugoj. U povišenom tonu koji zavlada scenom građani se prevare i ne uoče da su i jedni i drugi suštinski na istim pozicijama: klečanje pred MMF, EU i NATO. I da su zbog toga i jedni i drugi pogubni za Srbiju.

Takvih moralnih gromada inače ima mnogo. Najčešće se javljaju na temi „neophodnosti promene Ustava“. Oni najglasniji koji zahtevaju promenu Ustava nikada nisu ustali u odbranu ustavnog poretka Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji. Za njih nije sporno to što Vučić, nakon što je Ustavni sud rekao da je protivustavno uspostavljanje tzv.administrativnih prelaza prema KiM, dogovara nove prelaze. Time Vučić ne samo da krši Ustav, nego se postavlja iznad Ustavnog suda, a to znači da je svoju vlast stavio sasvim van zakona. Gde su najoštrije osude ovakvog Vučićevog ponašanja? I zašto bismo onda slušali uopšte zagovornike promene Ustava, kada njima ne smeta najgrublje moguće kršenje najvišeg pravnog akta.

Za patriotu je važno da bude principijelan i onda kada mu se neka ličnost ne sviđa ili kada uopšte ne deli političke stavove sa onima koji su izloženi progonu. Ne može se biti principijelan „na preskok“. Principijelan stav nam olakšava da jasnije uočimo opasnosti koje se ne vide na prvi pogled i da steknemo kredibilitet i kod onih koji ne dele naša politička uverenja.

Izvor Fond strateške kulture, 26. 04. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u