Tajni savez Izraela i Saudijske Arabije

Ovaj privremeni političko-vojni savez Jevreja i Saudijaca deluje prilično sumnjivo

Nedavno su Izrael i Saudijska Arabija počeli da pokazuju uzajamnu spremnost na zbližavanje ili čak saradnju, baziranu na zajedničkoj suprotstavljenosti Iranu. Do sada su ova dva žestoka geopolitička neprijatelja Teherana pokušavala da se pridržavaju politike poverljivosti u uspostavljenim odnosima i još uvek nisu došli na nivo oficijelnih međudržavnih kontakata. Međutim, čak i sad, mnoge stvari svedoče o spremnosti Tel Aviva i Rijada da idu ka hrabrim odlukama u obimu koji podrazumeva posete zvaničnika i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Dokaz takvog trenda postao je očigledan presedan u odnosima dve zemlje, sudeći prema intervjuu koji je načelnik izraelskog generalštaba Gadi Ajzenkot dao saudijskom portalu Elaph, a koji je objavljen 16. novembra, u kome je izraelski vojni komandant apelovao na Saudijce i ostale zainteresovane strane da se uključe u zajedničku akciju usmerenu protiv „agresivnog iranskog uticaja“ u regionu Bliskog istoka. Na osnovu toga je načelnik izraelskog generalštaba istakao spremnost Tel Aviva da razmenjuje obaveštajne podatke sa Rijadom u svrhu neutralizacije pretnji Teherana.

Ne tako davno, jevrejsku državu je posetila saudijska delegacija predvođena generalom dr Anvarom Eškijem, bivšim savetnikom kralja Fejsala, koji se sreo sa Doreom Goldom, generalnim direktorom izraelskog ministarstva spoljnih poslova. Eškijevi pregovori su se na prvom mestu fokusirali na sferu vojne saradnje. U tom smislu, želeli bismo da podsetimo da nas je u maju u Londonu elektronsko glasilo itifade Al-Rai al-Youm već informisala o tome da je Izrael ponudio Rijadu svoj čuveni protivvazdušni sistem Čelična kupola (Iron Dome).

MOGUĆE USPOSTAVLjANjE DIPLOMATSKIH ODNOSA
Ranije su arapski masovni mediji naširoko citirali Izraela Kaca, ministra transporta i obaveštajnih službi, koji je u junu sugerisao da bi kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz al Saud „mogao da pozove“ premijera Benjamina Netanijahua da poseti Saudijsku Arabiju radi uspostavljanja „diplomatskih odnosa punog obima“.

Pritom je prilično značajno istaći da je donedavno na saudijskoj teritoriji Izraelcima boravak bio zabranjen. Saudijska aviokompanija ne samo da odbija da prodaje karte državljanima Izraela na svojim letovima već zabranjuje ukrcavanje Izraelcima koji imaju državljanstva drugih zemalja ako se u njihovom prtljagu nalazi kipa (jevrejska kapa), Tora ili bilo koji drugi rekvizit koji svedoči o pripadnosti jevrejskoj religiji.

Arapski dnevni list Al-Akhbar (Liban) nedavno nas je informisao o tome da u posedu ima dokument koji je u vezi sa tajnim pregovorima između Saudijske Arabije i Izraela, tokom kojih obe strane razgovaraju o uslovima uspostavljanja međusobnih diplomatskih odnosa. Ovaj dokument predstavlja pismo Adela el Džubeira, ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije, princu prestolonasledniku Saudijske Arabije Muhamedu bin Salman Abdulaziz al Saudu, gde se pominju pregovori sa učešćem SAD, a u vezi sa saudijskim priznanjem Izraela i kreiranja koalicije s njim protiv Irana na Bliskom istoku uz odobrenje Vašingtona.

Kao „doprinos“ tajnoj saudijsko-izraelskoj alijansi, Rijad je izrazio volju da podrži podelu Jerusalima i njegovo stavljanje pod međunarodni režim po planu koji je usvojila Generalna skupština UN. Shvaćeno je da bi palestinskim izbeglicama koje žive na teritoriji zemalja Arapske lige, na sugestiju Rijada, trebalo dati državljanstva tih zemalja, čime bi izraelsko-palestinski konflikt postao stvar prošlosti, a, prema aranžmanima Rijada i Vašingtona, SAD bi otvoreno podržale Saudijsku Arabiju u kreiranju vojnog saveza protiv Irana, uz učešće Izraela.

Kako svedoči još jedan izveštaj Volstrit žurnala, Rijad je spreman da povuče zahteve Jerusalimu da zamrzne gradnju u delovima Judeje i Samarije, lociranu izvan „blokova“ naselja. Međutim, on takođe zahteva od Izraela povećanje humanitarne pomoći za pojas Gaze.

Zbližavanje arapskog sveta i Izraela u mnogim aspektima je u vezi sa kreiranjem fronta jedinstva protiv Irana. Saudijci pretenduju da postanu gospodari čitavog Bliskog istoka, baš kao Izraelci.

GODINE IRANSKO-IZRAELSKOG PRIJATELjSTVA
Izraelska vlada priznala je da je imala poverljive konsultacije sa Saudijskom Arabijom, od kojih je najveći deo bio posvećen združenom odvraćanju od iranskih pretnji. Činjenice o postojanju tajnih kontakata između Tel Aviva i Rijada takođe je nedavno potvrdio Juval Štajnic, ministar energije i vodnih resursa Izraela.

U vezi sa antiiranskim sentimentima, koji su nedavno aktivno demonstrirani, želeli bismo da podsetimo na istoriju i razvoj regiona, kao i samog Izraela. Kada su se pojavili biblijski Izraelci, Persija je već bila civilizovana zemlja.

Persijski kralj Kir pomogao je Jevrejima da obnove jerusalimski hram, u suštini osnivajući ono što se sada zove „jevrejski narod“. Zbog toga je on tako hvaljen u jevrejskim izvorima kao neko ko je obeležio veliku epohu u istoriji jevrejskog naroda i bio „veliki dobrotvor“. Delimično zbog ovog razloga je bivši izraelski premijer David Ben Gurion Iran video kao prirodnog saveznika nakon proglašenja države Izrael 1948. godine. Zbog toga su u prošlosti iranski Jevreji uglavnom govorili o Iranu kao svojoj kući, dok je Teheran postao raj za mnoge jevrejske poslovne ljude. Čak su stručnjaci izraelske bezbednosne agencije Šin bet obučavali tajnu policiju SAVAK, unutrašnju bezbednosnu i obaveštajnu službu dinastije Pahlavi, dok su visokorangirani komandanti izraelske vojske u to vreme mogli bez provere da putuju kroz Iran do iračkog Kurdistana, koji je igrao ključnu ulogu u misiji svrgavanja Sadama Huseina. Izrael je takođe podržao Iran u osmogodišnjem iransko-iračkom ratu protiv „basističkog Iraka“. Tako je u to vreme Izrael eliminisao prepreku za iransku dominaciju na Bliskom istoku.

Vremena su se promenila, kao i političari i političke ambicije. Sadašnji izraelski političari, pretendujući da danas zasednu na mesto regionalnog hegemona uz podršku Vašingtona, su pod američkim pritiskom odlučili da isprave svoje prethodno napravljene greške u „ojačavanju regionalne pozicije Irana“ i spremni su da stupe u alijansu sa svojim oponentima iz Saudijske Arabije.

Ipak, čak i ovaj privremeni političko-vojni savez Jevreja i Saudijaca deluje prilično sumnjivo. Na dugi rok arapski režimi još uvek ne mogu da tolerišu državu Izrael iako svojim uvijenim i za njih čudnim komentarima ubeđuju Izrael da su oni sada „ujedinjeni sa njima oko zajedničkih ciljeva: da odbiju pretnju od strane zajedničkog neprijatelja i izdrže u atmosferi haosa“. U aktuelnoj praksi, iako Rijad ne izražava javno svoju nameru da uništi „jevrejsku državu“, on podržava terorističke grupe koje deluju upravo u tom smeru. One bi sutra mogle da uz poziv iz Rijada svoj bes preusmere na Izrael.Istok je zaista delikatno pitanje.

Preveo IVAN RISTIĆ

New Eastern Outlook