Тајни савез Израела и Саудијске Арабије

Овај привремени политичко-војни савез Јевреја и Саудијаца делује прилично сумњиво

Недавно су Израел и Саудијска Арабија почели да показују узајамну спремност на зближавање или чак сарадњу, базирану на заједничкој супротстављености Ирану. До сада су ова два жестока геополитичка непријатеља Техерана покушавала да се придржавају политике поверљивости у успостављеним односима и још увек нису дошли на ниво официјелних међудржавних контаката. Међутим, чак и сад, многе ствари сведоче о спремности Тел Авива и Ријада да иду ка храбрим одлукама у обиму који подразумева посете званичника и успостављање дипломатских односа.

Доказ таквог тренда постао је очигледан преседан у односима две земље, судећи према интервјуу који је начелник израелског генералштаба Гади Ајзенкот дао саудијском порталу Elaph, а који је објављен 16. новембра, у коме је израелски војни командант апеловао на Саудијце и остале заинтересоване стране да се укључе у заједничку акцију усмерену против „агресивног иранског утицаја“ у региону Блиског истока. На основу тога је начелник израелског генералштаба истакао спремност Тел Авива да размењује обавештајне податке са Ријадом у сврху неутрализације претњи Техерана.

Не тако давно, јеврејску државу је посетила саудијска делегација предвођена генералом др Анваром Ешкијем, бившим саветником краља Фејсала, који се срео са Дореом Голдом, генералним директором израелског министарства спољних послова. Ешкијеви преговори су се на првом месту фокусирали на сферу војне сарадње. У том смислу, желели бисмо да подсетимо да нас је у мају у Лондону електронско гласило итифаде Аl-Rai al-Youm већ информисала о томе да је Израел понудио Ријаду свој чувени противваздушни систем Челична купола (Iron Dome).

МОГУЋЕ УСПОСТАВЉАЊЕ ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА
Раније су арапски масовни медији нашироко цитирали Израела Каца, министра транспорта и обавештајних служби, који је у јуну сугерисао да би краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз ал Сауд „могао да позове“ премијера Бењамина Нетанијахуа да посети Саудијску Арабију ради успостављања „дипломатских односа пуног обима“.

Притом је прилично значајно истаћи да је донедавно на саудијској територији Израелцима боравак био забрањен. Саудијска авиокомпанија не само да одбија да продаје карте држављанима Израела на својим летовима већ забрањује укрцавање Израелцима који имају држављанства других земаља ако се у њиховом пртљагу налази кипа (јеврејска капа), Тора или било који други реквизит који сведочи о припадности јеврејској религији.

Арапски дневни лист Al-Akhbar (Либан) недавно нас је информисао о томе да у поседу има документ који је у вези са тајним преговорима између Саудијске Арабије и Израела, током којих обе стране разговарају о условима успостављања међусобних дипломатских односа. Овај документ представља писмо Адела ел Џубеира, министра спољних послова Саудијске Арабије, принцу престолонаследнику Саудијске Арабије Мухамеду бин Салман Абдулазиз ал Сауду, где се помињу преговори са учешћем САД, а у вези са саудијским признањем Израела и креирања коалиције с њим против Ирана на Блиском истоку уз одобрење Вашингтона.

Као „допринос“ тајној саудијско-израелској алијанси, Ријад је изразио вољу да подржи поделу Јерусалима и његово стављање под међународни режим по плану који је усвојила Генерална скупштина УН. Схваћено је да би палестинским избеглицама које живе на територији земаља Арапске лиге, на сугестију Ријада, требало дати држављанства тих земаља, чиме би израелско-палестински конфликт постао ствар прошлости, а, према аранжманима Ријада и Вашингтона, САД би отворено подржале Саудијску Арабију у креирању војног савеза против Ирана, уз учешће Израела.

Како сведочи још један извештај Волстрит журнала, Ријад је спреман да повуче захтеве Јерусалиму да замрзне градњу у деловима Јудеје и Самарије, лоцирану изван „блокова“ насеља. Међутим, он такође захтева од Израела повећање хуманитарне помоћи за појас Газе.

Зближавање арапског света и Израела у многим аспектима је у вези са креирањем фронта јединства против Ирана. Саудијци претендују да постану господари читавог Блиског истока, баш као Израелци.

ГОДИНЕ ИРАНСКО-ИЗРАЕЛСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА
Израелска влада признала је да је имала поверљиве консултације са Саудијском Арабијом, од којих је највећи део био посвећен здруженом одвраћању од иранских претњи. Чињенице о постојању тајних контаката између Тел Авива и Ријада такође је недавно потврдио Јувал Штајниц, министар енергије и водних ресурса Израела.

У вези са антииранским сентиментима, који су недавно активно демонстрирани, желели бисмо да подсетимо на историју и развој региона, као и самог Израела. Када су се појавили библијски Израелци, Персија је већ била цивилизована земља.

Персијски краљ Кир помогао је Јеврејима да обнове јерусалимски храм, у суштини оснивајући оно што се сада зове „јеврејски народ“. Због тога је он тако хваљен у јеврејским изворима као неко ко је обележио велику епоху у историји јеврејског народа и био „велики добротвор“. Делимично због овог разлога је бивши израелски премијер Давид Бен Гурион Иран видео као природног савезника након проглашења државе Израел 1948. године. Због тога су у прошлости ирански Јевреји углавном говорили о Ирану као својој кући, док је Техеран постао рај за многе јеврејске пословне људе. Чак су стручњаци израелске безбедносне агенције Шин бет обучавали тајну полицију SAVAK, унутрашњу безбедносну и обавештајну службу династије Пахлави, док су високорангирани команданти израелске војске у то време могли без провере да путују кроз Иран до ирачког Курдистана, који је играо кључну улогу у мисији свргавања Садама Хусеина. Израел је такође подржао Иран у осмогодишњем иранско-ирачком рату против „басистичког Ирака“. Тако је у то време Израел елиминисао препреку за иранску доминацију на Блиском истоку.

Времена су се променила, као и политичари и политичке амбиције. Садашњи израелски политичари, претендујући да данас заседну на место регионалног хегемона уз подршку Вашингтона, су под америчким притиском одлучили да исправе своје претходно направљене грешке у „ојачавању регионалне позиције Ирана“ и спремни су да ступе у алијансу са својим опонентима из Саудијске Арабије.

Ипак, чак и овај привремени политичко-војни савез Јевреја и Саудијаца делује прилично сумњиво. На дуги рок арапски режими још увек не могу да толеришу државу Израел иако својим увијеним и за њих чудним коментарима убеђују Израел да су они сада „уједињени са њима око заједничких циљева: да одбију претњу од стране заједничког непријатеља и издрже у атмосфери хаоса“. У актуелној пракси, иако Ријад не изражава јавно своју намеру да уништи „јеврејску државу“, он подржава терористичке групе које делују управо у том смеру. Оне би сутра могле да уз позив из Ријада свој бес преусмере на Израел.Исток је заиста деликатно питање.

Превео ИВАН РИСТИЋ

New Eastern Outlook