SAKAŠVILI UHAPŠEN, PRETIO DA ĆE SKOČITI SA KROVA KUĆE

Optužen je za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, koji je danas uhapšen u Kijevu, optužen je za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti, izjavio njegov advokat Pavel Bogomazov.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, uhapšen je u Kijevu na krovu njegove kuće, odakle je prethodno pretio da će da skoči.

— Sakašvili je optužen za pokušaj rušenja ustavnog sistema – rekao je Bogomazov.

Kako prenosi Tass, Sakašvili je sa lisicama na rukama odveden iz njegove kuće, a specijalne bezbednosne snage Ukrajine su izvele pretres kuće.

— Narode Ukrajine okupi se! Ne dajte da me Porošenko kidnapuje po Putinovoj naredbi! – uzvikivao je on sa krova.

Sakašvilijev saborac David Sakvarelidze jutros je izjavio da su nepoznate osobe provalile vrata Sakašvilijevog stana u Kijevu.

Sakašvili je neko vreme pregovarao sa policijom i pretio je da će skočiti, ako ga neko dotakne.

— Jedan od saradnika bivšeg predsednika Gruzije hospitalizovan je sa prelomima ruke i noge – javila je televizija.

Kako javljaju mediji, Sakašvilija je policija ipak sprečila da skoči i uhapsila ga je. Kako je saopštila ukrajinska agencija UNN, pozivajući se na izvore, pretres se vrši zbog sumnje da protestne akcije u kojima učestvuje političar finansira okruženje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Na mestu događaja se nalazilo oko 30 pristalica Sakašvilija i oko 100 policajaca.

Ukrajinski poslanik Vikotor Čumak je medijima saopštio da je Sakašvili uhapšen.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga organizovao je u nedelju miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da „uklone diktaturu oligarha“ i umesto toga uspostave „diktaturu srednje klase“.

„Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase“, rekao je tom prilikom Sakašvili.

On je organizovao „Maršu za opoziv (impičment)“ predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi.

Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

„Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade“, rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.

Independet navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.

Izvor Tanjug/Blic, 05. decembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u