VOGEL: JUNKER U VEZI SA SRBIJOM POSTUPIO NEDIPLOMATSKI

“Mislim da je bilo nepotrebno da se Srbija i Crna Gora izdvoje imenom u odnosu na ostale. On (Junker) je mogao da ih spomene kao najnaprednije zemlje, bez direktnog imenovanja, što bi bilo malo diplomatičnije“

Analitičar briselskog Centra za evropske političke studije kaže da predsednik EK Žan Klod Junker nije smeo da izdvoji Srbiju i Crnu Goru kao sledeće članice EU.

Prema mišljenju Tobija Vogela, Junker je postupio nediplomatski. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Vogel ističe da će ovakav pristup imati obeshrabrujući efekat na one zemlje koje se nalaze na samom početku procesa, poput Bosne i Hercegovine i Kosova.

“Istina je, naravno, da su Srbija i Crna Gora lideri, pošto su najnaprednije u pristupnim pregovorima, stoga je i logična pretpostavka da će one biti naredne zemlje koje će se pridružiti EU”, kazao je Vogel.

Tako je, kako objašnjava, nastala situacija da se sada ima de fakto datum za Srbiju i Crnu Goru, a to je 2025. godina, zbog čega će sva pažnja biti usmerena na njega, a ne na kvalitet demokratije.

“Mislim da je bilo nepotrebno da se Srbija i Crna Gora izdvoje imenom u odnosu na ostale. On (Junker) je mogao da ih spomene kao najnaprednije zemlje, bez direktnog imenovanja, što bi bilo malo diplomatičnije. Jednostavno je mogao da kaže da je članstvo otvoreno za sve trenutne i potencijalne zemlje kandidate. To bi bilo ohrabrujuće za one zemlje koje zaostaju jer postoji razlog zbog čega neke zemlje zaostaju, poput Kosova ili BiH. Razlozi za zaostajanje neće nestati preko noći. Izdvajanje Srbije i Crne Gore kao lidera jeste poruka da će one zemlje koje zaostaju večno ostati iza njih”, smatra Vogel.

On dodaje i da EU nema drugu strategiju prema Zapadnom Balkanu osim proširenja.

“Postoje neki paralelni procesi koje EU podržava, poput Berlinskog procesa ili pregovora između Prištine i Beograda….Međutim, u političkom ili strateškom smislu, ne vidim da EU ima neki drugi pristup osim proširenja. Ono što treba da se desi jeste da se EU upita kako može pomoći ovim zemljama da značajno reformišu domaći sistem, pravosudni, ekonomski ili socijalni sistem, kako bi one postale bolje zemlje. To bi vodilo skoro automatski ka njihom pretvaranju u mnogo kredibilnije kandidate za članstvo”, zaključuje Vogel.

Izvor Radio Slobodna Evropa/B92, 4. novembar 2017.

Pratite nas na YouTube-u