ЗАШТО ЈЕ СПОРНА ЕМИСИЈА “ДА, МОЖДА, НЕ”

Павловић сматра да су посредством емисије која је била посвећена пресудама Хашког трибунала, стављене у оптицај пред милионским гледалиштем неистине о узроцима разбијања Југославије

Миливоје Павловић је писмом од главног и одговорног уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића затражио анализу емисије “Да можда не”, која је, по његовој оцени, узнемирила јавност.

Павловић сматра да су посредством емисије која је била посвећена пресудама Хашког трибунала, стављене у оптицај пред милионским гледалиштем неистине о узроцима разбијања Југославије, улози Србије и више пута поновљена фраза о агресији Србије на Словенију, Хрватску, БиХ, а повод је била пресуда у којој се говори о агресији Хрватске, а не о агресији Србије.

Он је за Танјуг поновио да емисија, ауторке Оливере Ковачевић, “битно одудара од уређивачких стандарда, којима треба да се руководи јавни медијски сервис” .

Сматра да је “дебата на веома деликатну и озбиљну тему недопустиво слабо припремљена и лоше вођена” и додаје да “као таква не доприноси одговорном и непристрасном информисању грађана о догађајима из блиске прошлости”.

На питање Танјуга у чему емисија одудара од професионалних стандарда, Павловић објашњава да је јавност састављена од различитих људи, да можда има и оних којима се допала емисија, али и да није добро припремљена и вођена.

“Да није добар избор гостију, да се прича окренула из расправе о пресуди Хашког трибунала којом је утврђена одговорност хрватске државе и хрватских војних и политичких чиналаца и да је у пресуди написано да је Хрватска извршила агресију на БиХ, нарочито у свом другом делу, у расправу о одговорности Србије и више пута је поновљено у емисији оно што у пресуди не пише, а то је да је Србија извршила агресију и онда се све претворило у разговор о српској одговорности”, рекао је Павловић.

Сматрам да нису добро изабрани саговорници, да нису обављене припреме и да емисија није добро вођена, објаснио је Павловић.

Наводи да о најсложенијим питањима из наше новије прошлости, и не само новије… треба да се разговара, “али треба да говоре компетентни људи”.

Како додаје, емисија је требало да се припреми мало боље, да се води мало боље, и указује да се у тој емисији чуо низ неоснованих оцена, да је имала чудан ток…

“Ту су се укључењем једног саговорника из Сарајева вређали неки људи у студију, посебно Мирослав Лазански, за кога је учесник разговора из Сарајева више пута рекао да прича глупости, а није причао глупости, да је било међусобног вређања и да такав ријалити не треба РТС–у нарочито кад су на дневном реду у ударном термину тако озбиљне теме”.

Ауторка емисије Оливера Ковачевић рекла је за Танјуг да је у медијима “приметила да се Миливоје Павловић узнемирио”, али да није разумела шта је проблем са њеном емисијом.

“Он је уочио да се у емисији говорило о одговорности Србије, а не Хрватске и да је то необјективна интерпретација”, додаје Ковачевићева и пита “Шта је проблем са емисијом ‘Да Можда не’ за Миливоја Павловића”.

“Ако је тема емисије – последње пресуде Хашког трибунала – Случај Младић и Прлић, зашто је проблем да се говори о одговорности Србије? Ваљда нас то више занима? Не бих да нагађам шта је конкретно необјективно било у емисији, али нисам у дилеми који новинарски кодекс и стандард РТС–а да применим. Сигурно не онај из 1991–94. када је господин Павловић био министар информисања, али ни онај из 1995. када је био директор Радио Београда, а неки његови новинари, после “Олује” сачекивали српске избеглице из Хрватске са питањем ‘којим добром'”, поручила је Ковачевићева.

Она истиче и да је “данашња Србија боља” и подвлачи да Програмски савет РТС-а има право да разматра, даје препоруке и предлоге, али не и да уређује емисије уз оцену да напад на емисију сматра непримереним притиском на слободу говора и новинарство.

Павловић, међутим, сматра и да су “у тој емисије умножене и стављене у оптицај пред милионским гледалиштем неке крупне неистине о узроцима разбијања Југославије, о улози Србије и више пута је поновљена фраза о агресији Србије на Словенију, Хрватску, БиХ, а повод је била пресуда у којој се говори о агресији Хрватске, а не о агресији Србије”.

Како је навео, у студио је “доведена екипа” од које се по природи ствари није могло извући више.

“У томе видим одговорност уредника, водитеља, па и главног уредника”, каже председник Програмског савета РТС–а.

“То још није никаква целовита оцена. Ми ћемо доћи до те оцене када добијемо извештај и када сагледамо целину ствари, када се састане Програмски савет и чујемо друга мишљења. Ја сам изнео неколико својих кратких гледалачких оцена”, указао је и додао да нема никаквих разлога да се нешто унапред закључује.

“Ових неколико опаски су моје оцене, као гледаоца, погледаћу емисију још једном и чекам одговор уредника РТС-а и мишљење чланова Савета”, додао је и поручио да нема ништа необично да се Савет о томе изјасни.

“Савет и постоји да би у име јавности оцењивао и вредновао учинак радио-телевизијске продукције у целини, па и појединих крупнијих производа. Ту ништа није необично”, закључио је Павловић, који је прецизирао да је писмо послао у петак и да тек чека одговор, а потом ће, каже, сазвати седницу Програмског савета и они ће доћи до неке целовите оцене.

Извор Танјуг/РТС, 2. децембар 2017.