SAD više nemaju nedvosmislenu predvodničku ulogu

U ulozi vođe zapadnog sveta pomalja se Nemačka, ali Merkelova izbegava da to nedvosmisleno artikuliše

Strategija nacionalne bezbednosti koju je obznanio predsednik SAD Donald Tramp vraća svet u sukobe velikih sila i stvaranje novog svetskog poretka.

To pišu mediji u Evropskoj uniji, ističući da u takvom poretku Zapad više nema jasno vođstvo SAD.

Španski list Mundo ukazuje na to da „upad Trampa na svetsku pozornicu i njegov izolacionistički stav otvaraju nove scenarije – a to je da Zapad više nema tako jasnog vođstva Amerike, dok se u toj ulozi sve više pomalja Nemačka, iako kancelarka Angela Merkel odbija da to i zvanično upražnjava“.

Dnevnik italijanskih poslovnih krugova Il sole 24 ore na udarnom mestu prenosi analizu uglednog američkog komentatora Čarla Kapčana da je sad „na vidiku Zapad bez Amerike“ i da je Tramp nekim potezima došao u sukob s međunarodnom zajednicom, „udaljio od sebe saveznike, a prepuštajući vođstvo Kini i Rusiji, pružio najbolje razloge da se u neposrednoj budućnosti sumnja u Vašington“.

„Na vidiku je sad ne svet bez Zapada, već Zapad bez Amerike i Evropa nema drugog izbora već da gleda kako će biti kad prestane to (američko) predsednikovanje“, smatra Kapčan, ali je dodao da Evropska unija, a pre svega Nemačka, moraju „prestati da oklevaju“ da preuzmu ulogu vođe Zapada.

„Umesto što sve svodi na kritiku američkog predsednika, Nemačka bi“, zaključuje američki analitičar, „morala da poveća sopstvene izdatke za odbranu i podstičući domaću potrošnju doprinese bezbednosti i privrednom rastu evrozone“.

Mediji u EU glavni naglasak stavljaju na poruke Vašingtona da su Kina i Rusija „glavni konkurenti i suparnici“ koji žele da dovedu u pitanje „američko vođstvo u svetu“, što Tramp u Strategiji obećava da će ponovo obezbediti, ali tako što će se prvenstveno posvetiti unutrašnjem ekonomskom, tehnološkom i vojnom jačanju Amerike.

Ocene su podeljene oko toga da li se u novoj bezbednosnoj strategiji Bele kuće Kina ili Rusija vide kao veći suparnik Americi, ali se ukazuje i na protivrečnosti pošto je Tramp u obrazlaganju strategije naglasio spremnost da se pregovara i s Pekingom i s Moskvom.

Španski dnevnik Pais i britanski list Fajnenšnel tajms pišu da Tramp ipak u Kini vidi „najnezgodnijeg suparnika“ zbog ogromne ekonomske težine Kine i njenog divovskog suficita u trgovini s Amerikom, pa Bela kuća otud „optužuje Peking da istrajava u politici ekonomske agresije s ciljem da se oslabe SAD“.

Italijanski list Republika navodi da svet ponovo ulazi u „strategijsko nadmetanje iz prošlog veka“ budući da Tramp i tvorci nove strategije smatraju da Kina i Rusija žele da dovedu u pitanje sveukupni svetski geopolitički poredak, iako Vašington vidi i nužnost da pregovara s ta dva planetarna konkurenta.

Madridski dnevnik Mundo u izveštaju iz Šangaja štaviše procenjuje da su „Kina i Rusija dvojac spreman preuzme kormilo od Amerike“.

U prilog ovoj oceni Mundo navodi uvodnik u kineskim zvaničnim krugovima bliskom listu Global tajms da je „veza Kine i Rusije najznačajniji činilac u sadašnjoj svetskoj strategijskoj ravnoteži i mora se razvijati u pravcu strategijskog savezništva“.

 

 

Izvor Beta/B92, 19. decembar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u