Загреб прети Љубљани: Штитићемо територију свим средствима

„Ради се неспорно о хрватској територији и никакви словеначки закони се не могу имплементирати на територији Хрватске”

Министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да је гранична линија са Словенијом утврђена 1991.

Она је истакла и да би свака промена насилним средствима била кршење међународног права на шта би, како је рекла, Хрватска одговорила свим расположивим средствима како би се заштитила.

“Гранична линија је она линија утврђена ’91. године и према томе на терену се ништа није десило. Ради се неспорно о хрватској територији и никакви словеначки закони се не могу имплементирати на територији Хрватске”, рекла је Пејчиновићева у емисији “РТЛ данас”.

То би, каже, значило “промену или покушај промене насилним средствима на терену, а то према међународном праву свакако није дозвољено”, казала је.

На питање како би Хрватска одговорила на то, министарка је рекла да ће се Хрватска заштитити свим средствима којима располаже.

“Све наше службе контролишу нашу државну теирторију према својој јурисдикцији, а полиција (….) брани наше рибаре”, казала је.

Оценила је да су словеначке претње високим новчаним казнама за хрватске рибаре, који не буду поштовали границу у Пиранском заливу, “потпуно непримерене, бесмислене и немогуће”.

Она је подсетила на хрватски позив Словенији да отворено гранично питање у Пиранском заливу, који Хрвати зову Савудријска вала, реши дијалогом, без једностраних потеза.

Пејчиновићева је истакла да Хрватска и даље сматра да арбитражна одлука о граници са Словенијом не може бити спроведена једнострано и поновила званичној Љубљани позив да се врати дијалогу.

За четвртак је најавила састанак са рибарима и надлежним министарствима у Министарству пољопривреде на којем би, како је рекла, рибаре требало умирити и расправити сва питања која их забрињавају.

“Ми верујемо да нема другог решења него да се вратимо за сто, да разговарамо. Дијалог је једини начин да се ово отворено гранично питање реши”, казала је и поновила да је једнострана примена арбитражне одлуке противна међународном праву.

Словеначке претње високим новчаним казнама хрватским рибарима, које би могле износити и до 40.000 евра, оценила је „потпуно непримереним, бесмисленим и немогућим”.

“Мислимо да у овој фази није добро изазивати инциденте. Ми нећемо предузимати ништа једнострано, молили смо и тражили од словеначке стране да поступи исто. Надамо се да ће на томе остати”, казала је, напоменувши да се још није догодило ништа што би се могло прогласити једностраним инцидентом.

Министарка је изразила наду да ће спор са Словенијом бити решен до хрватског председавања ЕУ 2020.

 

Извор Танјуг/Б92, 03. јануар 2017.