Хојт Ји: За сада није потребан Дејтон два, не финансирамо ТВ N1

Поводом граничног спора Словеније и Хрватске, амерички дипломата је рекао да САД неће да заузимају страну

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио је да САД верују у важну улогу Србије за регионалну стабилност.

Он је додао да је за то важна сарадња Хрватске и Србије које, како је истакао, “морају наћи решење за тешке проблеме које имају”.

У интервјуу за регионалну телевизију Н1 у Загребу, први човек Стејт департмента за Југоисточну Европу је рекао да у граничном спору Хрватске и Словеније САД неће да заузимају страну јер верују да те две земље могу саме то да реше.

Поводом ситуације у БиХ, амерички дипломата је оценио да нема потребе за “Дејтоном два”, али да власт мора да се фокусира на реформе како би та земља убрзала пут ка ЕУ.

Говорећи о слободи медија, он је нагласио да је важно да постоји слобода изражавања јер слободни медији служе интересима грађана.

На питање да прокоментарише то што председник Србије Александар Вучич уз име телевизије Н1 додаје “америчка”, Ји је рекао да америчка влада не плаћа медијима и да верује у независне медије.

Он је оценио да су у региону југоисточне Европе посебан ризик претње новинарима и уредницима и да тога не сме бити.

Он је изразио уверење да у ЕУ постоји воља да прихвати нове чланице ако су спремне на реформе. Хојт Брајан Ји такође је рекао да су региону пропуштене бројне прилике, да су све земље региона суочене с проблемима транзиције и да не би рекао да је нека земља гора од друге.

Поводом граничног спора Словеније и Хрватске, амерички дипломата је рекао да САД неће да заузимају страну јер верују да Словенија и Хрватска могу саме то да реше.

“И Хрватска и Словенија су стратешки партнери и савезници САД. Увелико се ослањамо на обе ваше земље да ће наћи начин да потпомогну сигурност у региону тако да ће оснажити своје билатералне односе… Имате пуно тога заједничког, чланице сте ЕУ и НАТО, имате пуно заједничких интереса. Мислим да је то одговорност обе земље”, рекао је Ји.

Говорећи о ситуацији у БиХ Хојт Ји је рекао да “за сада нема потребе за ‘Дејтоном два'” али да је нужно да се власт фокусира на приоритете који ће довести до политичких и економских реформи и бржег напретка ка ЕУ.

“Верујемо да у овом региону постоје бројне могућности ове године. Прошле је године дошло до позитивних помака на којима треба градити. Црна Гора се придружила НАТО, у Македонији је дошла прореформска и мултиетничка влада, ту су разговори Косова и Србије о напретку односа. Видимо могућности у БиХ, очекују нас избори ове године, постоји потреба да се БиХ позабави реформом изборног закона, мислим да би фокус требало да будеи на постизању договора како би се у 2018. одржали ефикасни избори. Мислимо да сада нема потребе за ‘Дејтоном 2’, али мислимо да је нужно да се власт у БиХ фокусира на приоритете који ће довести до политичких и економских реформи и да се убрза процес приближавању ЕУ”, рекао је заменик помоћника државног секретара САД.

 

Извор Бета/Б92, 04. јануар 2018