Самоопредељење ће ипак подржати закон о укидању специјалног суда?

Аналитичари у Приштини истичу да ризик од поновног покретања иницијативе није прошао

Покрет „Самоопредељење“ гласаће за укидање Закона о Специјалном суду, изјавио је листу „Зери“ посланик тог покрета Реџеп Сељими.

Он је рекао да иницијативу за обарање тог закона треба да предузму косовски председник или премијер, а не појединци.

Пре десетак дана, када је у кососвкој скупштини са 43 потписа посланика инициран захтев за обарање закона, посланици „Самоопредељења“ нису учествовали на седници председништва скупштине, па није било кворума за заказивање ванредне седнице.

„Потписи 40 посланика су важнији од састанка Председништва (чак и без кворума) како би се заказала седница“, рекао је Сељими и позвао председника и премијера да се укључе у иницијативу.

РТС наводи да медији у Приштини пишу да се није одустало од поновног покретања иницијативе за укидање Закона о Специјалном суду, који ће се бавити злочинима припадника бивше ОВК.

Упркос упозорењима међународне заједнице да би таква одлука изоловала Косово на међународној сцени, аналитичари у Приштини истичу да ризик од поновног покретања иницијативе није прошао.

Хашим Тачи, Кадри Весели и Рамуш Харадинај, три кључне политичке личности у Приштини, не дају знаке да одбацују иницијативу за укидање закона, остављајуци процес „у рукама и вољи посланика“.

Први покушај организовања ванредне седнице скупштине, за обарање закона, био је крајем децембра. Због недостатка кворума, председништво скупштине није успело да закаже седницу.

У међувремену је неколико посланика повукло потписе са петиције, која сада има мање од 40 потписника, што је минимум од једне трећине да би се сазвала ванредна седница.

Актуелни сазив косовске скупштине је на одмору до 14 јануара, а поједини приштински медији спекулишу да би иницијатива за одржавање ванредне седнице, са захтевом за обарање Закона о Специјалном суду, могла да буде реактивирана до 20. јануара, додаје РТС.

 

Извор Танјуг/Б92, 04. Јануар 2018.