Seselj 1

Блиц: Коалиција социјалиста и радикала изазвала реакцију странаца

Резултат избора у Мионици веома тешко је пао представницима западних земаља, а још теже им је због тога што се исти сценарио спрема и за београдске изборе

Александар Вучић налази се под притиском појединих западних земаља да избаци Ивицу Дачића из Владе због његове сарадње са Војиславом Шешељом, сазнаје “Блиц”.

Према речима добро обавештених саговорника “Блица”, проблем је настао након што је Социјалистичка партија Србије на локалним изборима у Мионици направила коалицију са радикалима.

—  Резултат избора у Мионици веома тешко је пао представницима западних земаља, а још теже им је због тога што се исти сценарио спрема и за београдске изборе – каже један од саговорника нашег листа.

Након што се информација о могућој сарадњи црвено-црне коалиције или Ивице Дачића и Војислава Шешеља појавила у домаћој штампи, упалио се аларм амбасадора појединих западних земаља који су одмах код председника Србије Александра Вучића почели да се распитују за ту коалицију, као и да ли је он иницирао и аминовао сарадњу.

—  Запад неће да чује ни за Ш од Шешеља. Странци питају како је могуће да један од коалиционих партнера у влади прави било какве договоре са неким толико екстремним какав је Шешељ. Уколико се коалиција СПС/СРС формира уочи београдских избора, то ће бити почетак краја ове владе – наводи наш саговорник.

Како сазнаје “Блиц”, коалиција социјалиста и радикала за Београд све је извеснија. Истраживања јавног мњења показују да би синергија две странке довела до запаженог, можда и двоцифреног процента. С друге стране, неизвесно је да ли би, уколико самостално наступе СПС и СРС уопште успеле да пређу цензус.

Одмах након што је саопштено да ће СПС и СРС у Мионици изаћи на истој листи, питали смо лидера социјалиста да ли је та коалиција увод у оно што ће се у марту дешавати на београдским изборима, а он је одговорио да није.

Међутим, само неколико дана касније казао је за наш лист да још није било говора о коалицијама.

—  Још нисмо кренули у разговоре о комбинацијама за изборе у Београду. Прво ћемо разговарати са Српском напредном странком, и видећемо да ли ћемо ићи у коалицији са њима – рекао је Дачић.

Осврнувши се на све извеснију сарадњу Дачића и Шешеља, председник Србије је једном од амбасадора рекао да он ни у какве коалиције са Шешељевом странком неће улазити. Како нам је пренео извор из дипломатских кругова, он је поновио и оно што је недавно изјавио у једној телевизијској емисији – “да је за њега ипак најгора жуто-пиргава или тајкунско-лоповска коалиција коју предводе Ђилас и Шапић, а која је опљачкала Београд”.

ЗАПРЕПАШЋЕН МЕШАЊЕМ
Како нам је још речено, председник Србије је пренео дипломати да је запрепашћен начином и нивоом мешања појединих представника западних земаља у локалне изборе у Пећинцима и није крио задовољство због пораза оних које су они подржавали.

 

Аутор Ивана Мастиловић Јаснић

 

 

Извор Блиц, 4. јаунар 2018.