Udruženje kidnapovanih i ubijenih na KiM: Imamo dokaze o zločinima OVK

Nekadašnji lideri i borci OVK poslednjih meseci se intenzivno raspituju o dokazima koje poseduju članovi porodica kidnapovanih i ubijenih Srba

Članovi porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji tvrde da poseduju dokaze o zločinima OVK, kao i da su neistinite tvrdnje da ne postoje svedoci, očevici zlodela terorista. Prema rečima Sime Spasića, predsednika Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM, brojni su dokazi koji mogu potvrditi zločine koje su počinili komandanti i borci terorističkih formacija, a koje bi uskoro trebalo da procesuira Specijalni sud za zločine OVK.

—  Imamo snimke logora sa zatočenim Srbima i članovima OVK koji su upravljali tim logorima, fotografije, ali i svedoke koji su bili očevici kidnapovanja ili stradanja Srba, Roma ali i Albanaca, u režiji pripadnika OVK – kaže Spasić za “Novosti”.

On govori da su srpski generali pred Haškim tribunalom, iako nije bilo dokaza o bilo kakvom nedelu počinjenom sa njihove strane, odgovarali po komandnoj odgovornosti, a da komandanti OVK, koju su svojevremeno i SAD proglasile terorističkom organizacijom, uprkos brojnim dokazima i svedocima dosad nisu kažnjeni za svoja zlodela.

—  Iako su se komandanti i pripadnici OVK svojski potrudili da uklone sve dokaze i da poubijaju svedoke, pre svega Albance koji su želeli da posvedoče istinu o kidnapovanim Srbima, postojanju logora u kojima su ih držali i mučili, i o svim ostalim zločinima koje su počinili, naše porodice imaju dokaze koje ni jedan jedini sud na ovom svetu ne može pobiti – tvrdi u izjavi za naš list Simo Spasić.

Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, nekadašnji lideri i borci OVK poslednjih meseci se intenzivno raspituju o dokazima koje poseduju članovi porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca na KiM.

Porodice kidnapovanih Srba prvih godina posle ratnih dešavanja su brojne dokaze skrivale, nadajući se da su njihovi članovi porodica i dalje živi, kaže Spasić. On dodaje da su, posle izlaganja garderobe i ostalih stvari pronađenih prilikom ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih Srba i nealbanaca, u Rudaru kod Kuršumlije aprila 2002. godine, porodice dale spisak sa imenima oko 400 kidnapera tadašnjem šefu istrage Haškog tribunala Mati Ratikenenu. Taj spisak dostavljen je i drugim haškim istražiteljima.

 

 

Izvor Večernje novosti, 4. januar 2018.