Вучић о слободи медија: Угледамо се на администрацију САД

Амерички амбасадор је предстојеће изборе истакао као прилику за доказивање слободе изражавања

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је амбасадора Сједињених Америчких Држава Кајла Ската, који му је уручио новогодишњу и божићну честитку председника Доналда Трампа.

Како се наводи у саопштењу, двојица саговорника су подсетили да се ове године навршава 100 година откако се српска застава, по наредби тадашњег америчког председника Вудроа Вилсона, вијорила на Белој кући, као знак подршке САД својим српским савезницима.

Додаје се да су председник Вучић и амбасадор Скат размотрили напредак српско-америчких односа у претходној години. Такође су разговарали о будућој сарадњи Србије и САД и конкретним предлозима за њено унапређење.

У разговору је констатовано да постоји повећано интересовање америчких компанија за улагање у српску привреду и да инвестиције континуирано расту: скоро 100 америчких компанија су инвестирале око четири милијарде долара и запослиле око 17.000 радника.

Амбасадор Скат је такође истакао подршку САД у стварању боље пословне климе у Србији, кроз различите програме. Констатовали су и да је претходна година била обележена напретком војне сарадње двеју земаља, кроз скоро 100 заједничких активности, међу којима је и највећа заједничка падобранска вежба.

У саопштењу се наводи да су двојица саговорника изразили наду да у 2018. години постоје добри предуслови за напредак Србије на европском путу, с обзиром на посвећеност бугарског председавања Западном Балкану и на стратегију проширења, коју припрема Европска комисија.

“Председник Вучић је истакао опредељеност Србије за наставак неопходних економских и друштвених реформи”, пише у саопштењу.

Додаје се да је амбасадор Скат је изразио спремност САД да буду партнер Србији у реформама, које омогућавају напредак владавине права, и истакао да ће “предстојећи избори пружити Србији кључну прилику да покаже посвећеност демократским стандардима, као и слободним и фер медијима”.

Председник Вучић је нагласио да се Србија у примени владавине права, слободе изражавања и права на објективно информисање угледа на САД и америчку администрацију.

Саопштено је да су председник Вучић и амбасадор Скат разговарали и о потреби наставка дијалога Београда и Приштине, истичући и важност унутрашњег дијалога о Косову.

“Амбасадор Скат је нагласио да америчка администрација захтева од Приштине да остане посвећена подршци Специјалном суду за злочине ОВК, као што и од других земаља у региону траже да обезбеде правду за све жртве ратних злочина”, наводи се у саопштењу

У разговору су размотрена и питања сарадње у региону, с обзиром на опредељење Србије за вођење регионалне политике мира и стабилности. Двојица саговорника су, с тим у вези, истакла потребу очувања територијалног интегритета Босне и Херцеговине, саопштено је након састанка Вучића и Ската.

 

 

Извор Н1, 5. јануар 2018.