merkel

Ангела Меркел: Мислим да ћемо успети

“Почињем разговоре са оптимизмом, али сам веома свесна огрмоног посла који нас чека”, рекла је немачка канцеларка

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је уверење да постоје шансе за формирање владе у Немачкој и излазак из политичког ћорсокака.

“Почињем разговоре са оптимизмом, али сам веома свесна огрмоног посла који нас чека”, рекла је немачка канцеларка која је данас започела нову рунду преговора са социјалдемократама.

“Мислим да ћемо успети”, додала је Меркелова, инсистирајући да је Немачкој потребна стабилна влада која ће моћи да се суоћи са свим, домаћим, европским и међународним изазовима.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел и Социјалдемократска партија Немачке (СПД) договориле су се 20. децембра да начелни договор о новој влади постигну до 12. јануара 2018. године.

Неуспех преговора о формирању коалиционе владе у Немачкој изазвала је забринутост у Европској унији (ЕУ), у којој се припремају реформе у зони евра и банкарству, областима у којима Немачка има велику улогу.

Досадашњу Владу чиниле су СПД и ЦДУ и њена сестринска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ). Социјалдемократе су после лошег резултата на септембарским изборима одбацили могућност још једне “велике коалиције”, али су ту одлуку невољно промениле после неуспелих преговора о коалицији ЦДУ, странке Зелени и либерала.

 

 

Извор Бета/АФП, 7. јануар 2018.