Петерле: ЕУ да примора Хрватску да поштује арбитражну одлуку

Ако ЕУ не заузме јасан став, могуће је да ће се суочити с поновним отварањем Пандорине кутије на Балкану

Бивши словеначки премијер Алојз Петерле, посланик у Европском парламенту, позвао је институције Европске уније да пронађу начин да приморају Хрватску на поштовање закона ЕУ у вези с применом арбитражне одлуке, упозоривши их да је у супротном опет могуће “отварање Пандорине кутије на Балкану”.

“У случају да Европска комисија не заузме јасан став сада, могуће је да ће се суочити с поновним отварањем Пандорине кутије на Балкану, која ће сасвим сигурно утицати на европску перспективу земаља Западног Балкана”, упозорава Алојз Петерле, истичући да само поштовање закона може обезбедити мир.

Петерле је то поручио у писму које је данас упутио председнику Европског парламента Антонију Тајанију, председнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру и председнику Европског савета Доналду Туску, преноси Индекс.

“Шест месеци након обавезујуће арбитражне пресуде, одлука суда још није спроведена. Ово ствара велику забринутост, не само у Словенији. Уместо поштовања међународних закона, сведочимо новом политизирању и појави национализма”, наводи Петерле у писму.

Петерле, иначе бивши министар спољних послова Словеније, указује да Хрватска има нерешене граничне спорове с више суседа, и подсећа да је, након што је споразум постигнут, он спомињан као пример решавања суседских спорова међу европским политичарима и правним експертима.

У писму упозорава да се “појавила политичка воља која игнорише законе и прети међународном миру, нарочито у односу на претњу цивилном инвазијом Хрватске на Словенију, и изражава сумњу да грађански притисак може да замени оно што су државне институције дужне учинити”.

“Уз то, ово није питање само границе између Словеније и Хрватске него је реч о Шенгенској граници. Ако из овог последњег није јасно, ми је не можемо бранити”, закључио је Петерле.

 

 

Извор Танјуг/РТС, 8. јануар 2018.